Follow Up: “Bibliothecaris” Spoorwegmuseum

Sinds een maand of acht is Kimberly Bouquet (25) Bibliothecaris bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. In deze Follow Up vertelt ze hoe haar nieuwe baan bevalt. ‘Er wordt me regelmatig gevraagd waarom ik op zo’n jonge leeftijd zo’n oude-mensen-baan heb. Maar ik vind de romantiek van Bibliothecaris zijn gewoon heel erg mooi. Bovendien werk ik in een museum met een eigen achtbaan. Klinkt goed toch?’

Recent meldde Kimberly zich aan voor deze rubriek: ‘Met plezier wil ik jullie vertellen over mijn droombaan die ik via Culturele vacatures heb weten binnen te halen. Sinds enige tijd ben ik namelijk Bibliothecaris van het Spoorwegmuseum en bevind ik mij niet alleen tussen duizenden boeken, manuscripten en tijdschriften, maar mag ik met trots zeggen dat ik het mooiste kantoor van het museum heb (en misschien wel van alle bibliothecarissen van Nederland).’

Vertel: Waarom is dit je droombaan?

‘Ik vind het fantastisch om verantwoordelijk te zijn voor deze collectie met 30.000 documenten. Ik ben nog steeds verrast over wat hier allemaal ligt; het is één grote ontdekkingstocht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis, kunst en cultuur en wilde graag in die branche werken. Bijna drie jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de Reinwardt Academie voor cultureel erfgoed met de minor Collectiemanagement. Ik heb voor die richting gekozen – en niet voor bijvoorbeeld Tentoonstellen of Educatie – omdat ik graag met de objecten zèlf wil werken.

Het was altijd mijn droom om conservator te worden van een collectie, maar dat is lastig zonder historische opleiding. Daarom was mijn plan om te beginnen als medewerker beheer en behoud. Toen ik deze vacature voorbij zag komen, heb ik toch geschreven en tot mijn verbazing ben ik aangenomen. Nu ben ik als het ware conservator van een boekencollectie en heb ik voor mijn gevoel een aantal stappen overgeslagen.

Wat vind je van het Spoorwegmuseum?

Ik vind het een heel spannend museum, omdat het de grens opzoekt tussen de collectie gebruiken en de collectie behouden. Ik vind dat ze dat op een speelse en tegelijkertijd verantwoordelijke manier doen. Het is een van de weinige musea waar je een mini-achtbaan vindt te midden van de historische museumobjecten, zoals treinen, lantaarns, vaandels en gereedschappen. Niemand heeft er wat aan als deze collectie achter slot en grendel staat te verstoffen. Ook is er bijvoorbeeld een oud reisbureau nagebouwd waar je ook spoorboekjes en reisgidsen uit de collectie vindt.

Van wat voor publicaties uit de bibliotheekcollectie word jij enthousiast?

Ik vind boeken echt bijzonder romantisch: het vastleggen van informatie, ideeën en verhalen op papier. Ik word vooral enthousiast van de oude reisgidsen en spoorboekjes die we hebben vanaf omstreeks 1840. Maar ook van de reisverhalen die vanaf midden negentiende eeuw populair werden, die pak ik er graag bij als ik een keer even tijd heb. Echte topstukken zijn ook de handgemaakte in leer ingebonden egodocumenten van jubilerende werknemers met tekeningen, prenten, gedichten en brieven van collega’s. Hier in de bibliotheek staat de kerncollectie van 6.000 publicaties; de overige 24.000 staan in depots.

Wat zijn je taken als Bibliothecaris?

Ik ben verantwoordelijk voor beheer en behoud van de boekencollectie – waaronder de collectie-registratie – maar ook voor collectie-aankopen, restauratie en onderzoek. Ook stuur ik enkele vrijwilligers aan die helpen met de collectieregistratie en met het ordenen, inruimen en registreren van schenkingen. Tot nu toe hebben zij gelukkig ook al mijn spoor-vragen kunnen beantwoorden.

Wat heb je in deze functie aan je Reinwardt Academie opleiding?

Ik heb heel erg veel aan wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding, vooral op het gebied van collectieregistratie in Adlib en beheer en conservering van boeken. Ik kan bijvoorbeeld kleine restauratiewerkzaamheden uitvoeren en ik weet wanneer ik een restaurator moet inschakelen. Ook heb ik kennis over klimaatsystemen. Daar wil ik nog wat aanpassingen aan laten doorvoeren. Ook weet ik hoe je ongedierte kan bestrijden, maar voor alsnog hebben de papiervisjes en muizen – die laatste zijn er vanwege de open gedeeltes in het museum – gelukkig geen interesse in onze boekencollectie.

Wie maken gebruik van de bibliotheek van het Spoorwegmuseum?

In de eerste plaats komen hier wetenschappers, inclusief studenten die onderzoek voor hun scriptie doen. Momenteel komen bijvoorbeeld vele archieven over de Tweede Wereldoorlog vrij waardoor er met oog op tentoonstellingen en publicaties hernieuwde belangstelling is voor onderwerpen als de spoorwegstaking. Een tweede doelgroep zijn hobbyisten, bijvoorbeeld mensen die proberen te achterhalen wat voor traject hun gedeporteerde familieleden hebben afgelegd op weg naar de concentratiekampen. Ook modelbouwers doen hier onderzoek. Een derde doelgroep zijn (roman)schrijvers die reisverslagen, kaarten en spoorboekjes raadplegen om een reis zo beeldend en concreet mogelijk te kunnen beschrijven.

Wat is je missie als Bibliothecaris van het Spoorwegmuseum?

Ik wil onze bibliotheekcollectie toegankelijker maken, zodat veel meer mensen hier gebruik van kunnen maken. Op dit moment is de bibliotheek alleen toegankelijk als ik er ben of op afspraak. Afgelopen acht maanden heb ik 150 – 200 informatieverzoeken gekregen. Het is voor de buitenwereld nu nog te weinig bekend wat we allemaal hebben en het is nog niet digitaal te doorzoeken. Veel mensen vragen of ze onze collectie vanaf huis kunnen raadplegen, maar het digitaliseren van 30.000 publicaties is een meerjarenplan. Voordat we daarmee van start kunnen gaan, moet eerst worden nagegaan of alles correct en consequent in Adlib staat geregistreerd. Daar zijn we nu mee bezig.

Wat heb je met het spoor?

Zelf heb ik niet zo heel veel met het spoor, behalve dat ik drie dagen per week met de trein vanuit Almere hier naartoe reis. Maar mijn vader is wel een klassieke spoorwegfanaat, inclusief modelspoorbaan op zolder, ha ha. Als kind bezocht ik regelmatig met mijn vader het Spoorwegmuseum. Hij werkte als storingsmonteur bij de NS en bouwde ook interieurs voor ze. Vroeger thuis aan tafel ging het vaak over het spoor. Toen vond ik dat wel eens wat veel van het goede. Nu ben ik hem dankbaar, want het helpt me enorm in mijn werk.

Dankzij mijn vader kan ik bijvoorbeeld een Mat ‘54 van een Mat ‘64 onderscheiden. Die robuuste blauw-gele Mat ’64 is mijn favoriete trein in het museum. Als kind had ik een tafeltje uit zo’n treintype op mijn slaapkamer. Hoewel de Oriënt-Express toch het meest tot de verbeelding spreekt: die luxe trein naar het Verre Oosten waarin je zelfs kunt dineren. Toen ik vertelde dat ik op sollicitatiegesprek mocht komen, trok mijn vader meteen het standaardnaslagwerk over de spoorwegen in Nederland uit de kast. Dat heb ik toen gelezen en het grappige was dat het boek tijdens het gesprek daar ook op tafel lag.

Je werkt 20 uur als Bibliothecaris. Wat doe je ernaast?

Daarnaast werk ik als zzp’er voor musea op het gebied van beheer en behoud. Voor het Theater Instituut Nederland werkte ik in het depot en registreerde ik bijvoorbeeld decorstukken, kostuums en andere collectiestukken. Voorheen werkte ik ook parttime in de horeca, maar nu wil ik me vooral op musea richten.

Hoe ziet je eigen boekencollectie thuis eruit?

Op mijn werk ben ik bijzonder systematisch, maar daarbuiten is het chaos. Of in elk geval is het lang niet zo geordend als ik voor ogen heb. In mijn eigen boekenkast vind je vooral historische reisverhalen, historische romans, science fiction, een plank museumkunde en astrofysica. Over dat laatste onderwerp lees ik veel. Ik heb ook een amateurtelescoop. Op heldere zomeravonden neem ik die mee naar de dijk bij Lelystad om te kijken naar Jupiter, de ring van Saturnus, onze eigen maan en andere planeten en sterren. Dat vind ik, net als boeken, ook heel romantisch.’

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In januari 2018 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Mireille de Putter, Culturele vacatures
Datum: 17/01/2019