Tetem Kunstruimte in Enschede zoekt twee Leden Raad van Toezicht voor 4 vergaderingen per jaar | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: 07-01-2025
Tetem wil mensen van alle leeftijden en achtergronden helpen de wereld beter te begrijpen én deze te beïnvloeden. We opereren in het brede veld van Digitale media en MaakCultuur. We vertellen met onze exposities en brede randprogrammering daaromheen het verhaal van een maatschappij die in ontwikkeling is. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor educatie en co-creatie met publiek en partners uit andere domeinen. Daarnaast is Tetem initiator, producent en partner van het Maker Festival Twente (MFT). In de volledige programmering staat het verbinden vanuit de inhoud centraal. Tetem is per 2019 toegelaten als Kaderinstelling van de Provincie Overijssel, per 2021 toegetreden als ontwikkelinstelling tot de landelijke Basis Infrastructuur en het MFT is per 2025 door de Gemeente Enschede benoemd als beeldbepalend evenement.
Binnen Tetem wordt gewerkt vanuit vier programma’s
Talent en Publiek: Het programmateam functioneert als een curatorial team en staat actief in het werkveld van de digitale cultuur. Het team bezoekt (eindexamen)tentoonstellingen, doen veld- en deskresearch, nemen deel aan externe commissies en programmagroepen en zijn doorlopend op zoek naar talentvolle makers. De selectie van makers waarmee we werken wordt gemaakt binnen het curatorial team. Het team begeleidt makers bij het doen van onderzoek, het verbreden en verdiepen van de beroepspraktijk en het produceren van nieuwe werk. Centraal staan: de leervraag van de individuele maker, ontwikkeling van talenten, experimenteren met nieuwe technieken, uitbreiding van het netwerk en professionalisering.
Educatie en platform: het team educatie en platform bestaat uit acht educatoren. Iedere educator brengt eigen kennis / specialisaties mee. De educatoren onderhouden het contact met welzijnsorganisaties, bibliotheken, de BasisLabs bedrijven en het onderwijs in alle Twentse gemeenten en ontwikkelen gezamenlijk programma door de hele regio. Voor ontwikkelingen en marketing wordt het programmateam uitgebreid met specialisten op het gebied van onderwijs en communicatie. Voor de uitvoer van het brede programma wordt gewerkt met kunstenaars en techniekcoaches. Op deze manier binden we steeds weer nieuwe makers, netwerken en externe kennis aan de organisatie.
Lab en research: voor openstelling van het Lab en voor workshops in het Lab wordt het programmateam uitgebreid met makers, specialisten en partners om steeds weer nieuwe expertise aan de organisatie te kunnen binden. Het programmateam begeleidt makers in het proces van technische realisatie, ontwikkelt nieuw lesmateriaal en instructievideo’s rond tentoonstellingen en nieuwe technologieën en verzorgt trainingen voor partners en docenten. Het labteam werkt doorlopend aan het ontwikkelen en implementeren van onderzoek en nieuwe kennis. Soms richt het team zich op het zélf ontwikkelen van nieuwe kennis, maar veel vaker op het hanteerbaar en beleefbaar maken van elders ontwikkelde kennis.
Ontvangst en office: team Ontvangst richt zich op de ontvangst van onze gasten in Tetem en op het programma in Tetem. Ze verzorgen de catering, begeleiden publiek bij de expositie, zorgen dat het gebouw schoon is en laten in het algemeen de bezoeker zich welkom voelen. Team Office houdt zich bezig met brede office-taken zoals de (financiële) administratie, planning, projectcoördinatie, en regiobrede projecten. Het team houdt zich daarnaast bezig met de eigen subsidies en vergunningen van Tetem maar ondersteunt ook partners en andere partijen bij hun subsidieaanvraag, open calls of vergunningaanvraag.
Tetem wordt bestuurd volgens het Raad van Toezicht model. De RvT bestaat nu uit 5 leden. Vanwege twee vrijkomende posities is Tetem per 1-2-2025 op zoek naar twee verbindend en betrokken leden voor de Raad van Toezicht.
Lid Raad van Toezicht
met een relevant netwerk in de (landelijke) publieke sector
4 vergaderingen per jaar
Taken van de RvT
Naast het uitvoeren van de statutair vastgestelde taken, zoals de vaststelling van de beloning van het bestuur, vaststellen van de begroting en de jaarrekening, benoemen van de accountant en het vaststellen van strategische beleidsplannen, besteedt de Raad van Toezicht bij het uitoefenen van het toezicht vooral aandacht aan de doelstellingen en de maatschappelijke positie van Tetem. De RvT oefent toezicht uit op het beleid van de directie en de algemene gang van zaken binnen Tetem. De RvT bewaakt de doelstellingen en grondslagen van de organisatie en staat de directie met raad en advies terzijde. De RvT is tevens werkgever van de directie. Een deel van de RvT bijeenkomsten vindt fysiek plaats in Tetem (Enschede), een ander deel digitaal of in het midden van Nederland.
De leden van de Raad van Toezicht dienen gezamenlijk te beschikken over de vereiste kennis en ervaring om de doelen van beleid en strategie, de organisatie en de bedrijfsvoering in algemene zin te kunnen beoordelen. Het functioneren van de RvT is voorts gediend bij een goede samenstelling; de individuele leden dienen elkaar qua competenties aan te vullen en in goede harmonie met elkaar samen te werken. De RvT opereert vanuit een collectieve, integrale verantwoordelijkheid.
De Raad van Toezicht streeft naar een diverse samenstelling o.a. op het gebied van sekse, leeftijd, werkervaring, maatschappelijke positie, culturele en/of etnische achtergrond. De leden zijn complementair aan elkaar om zo een scherpe dialoog te kunnen voeren, zowel met elkaar als met de directeur / bestuurder.
De kernwaarden: integriteit, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, verantwoordelijkheid, rechtmatigheid, openheid, transparantie en onafhankelijkheid zijn leidend voor de manier waarop de toezichthouders binnen Tetem hun taken en rollen vervullen.
De zittingsduur van de leden van de Raad van Toezicht is vier jaar, waarbij leden van de RvT één keer herbenoemd kunnen worden en de voorzitter twee keer. De functie is onbezoldigd. De RvT vergadert gemiddeld 4 keer per jaar en indien nodig vaker.
Algemene profielschets voor alle Raad van Toezicht leden
Van een Raad van Toezicht lid wordt verwacht dat deze:
- Affiniteit heeft met de doelstellingen en het werkveld van Tetem;
- Vanuit een onafhankelijke en positief kritische instelling het beleid van Tetem op hoofdlijnen beoordeelt en de directie ondersteunt bij het ontwikkelen en uitvoeren van een lange(re) termijn strategie voor de organisatie;
- Deze taak professioneel invult, waarbij naast inhoudelijke deskundigheid ook begrippen als vertrouwen, reflectief vermogen, gevoel voor verhoudingen en maatschappelijke betrokkenheid een rol spelen;
- Over bestuurlijke ervaring beschikt, bij voorkeur opgedaan in een omgeving op het snijvlak van publieke en private organisaties;
- Interesse heeft in bestuur en bedrijfsvoering van culturele organisaties;
- Over een breed en relevant netwerk beschikt;
- Bereid is tenminste vier jaar zitting te nemen in de Raad van Toezicht;
- Geen functies heeft die onverenigbaar zijn met de doelstellingen en het werkveld van Tetem.
Tetem werkt met ‘context based language’, dat wil zeggen dat iedereen de ruimte zich uit te drukken in een taal die voor die persoon in die situatie het meest comfortabel voelt. De vergaderstukken van de Raad van Toezicht worden zowel in het Engels als in het Nederlands aangeleverd. Het is belangrijk dat het nieuwe RVT lid zich comfortabel voelt in het spreken van de Engelse taal. Voor dit specifieke profiel (overheid en bestuur) is beheersing van de Nederlandse taal nodig.
Aanvullende specifieke functie-eisen
We zijn op zoek naar twee nieuwe leden voor de Raad van Toezicht. We zijn op zoek naar iemand met een politiek / bestuurlijk profiel, en iemand met een profiel in de sector digitale cultuur.
Profiel publieke domein
Aanvullend op de algemene profielschets wordt het volgende gevraagd:
- Kennis van publieke sector en politieke en bestuurlijke sensitiviteit.
- In staat verbindingen te leggen het private en publieke domein.
- Regionaal als landelijk netwerk in publieke domein.
Profiel sector digitale cultuur
Aanvullend op de algemene profielschets wordt het volgende gevraagd:
- Brede artistiek-inhoudelijke kennis en ervaring binnen de sector digitale cultuur in Nederland en internationaal.
- Zowel een regionaal als een landelijk netwerk binnen presentatie / podium / ontwikkelinstellingen, en/of kunstvakopleiding(en), en/of de beschouwend-artistieke sector (bijvoorbeeld journalistiek).
Wij verzoeken u te reageren vóór 7 januari 2025.
Reacties (brief en cv) kunnen worden gestuurd naar: Suzanne@tetem.nl.
De kennismakingsgesprekken met twe van de RVT-leden en directie zullen plaatsvinden in januari 2025.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Meer informatie over de organisatie: zie onze website.