Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in Rotterdam zoekt Adviescommissieleden voor enkele werkdagen per jaar | Vacature voor een Betaalde functie (vacatiegeld) | Sluitingsdatum: 16-12-2024
Wij zijn het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Het rijkscultuurfonds voor vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Binnen deze domeinen voeren we in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschillende subsidieregelingen uit. Voor de beoordeling van subsidieaanvragen werken we met onafhankelijke adviescommissies daarover advies uitbrengen aan het bestuur.
Via onze subsidieregelingen ondersteunen we een divers palet aan projecten, makers en instellingen afkomstig uit het hele land en het Caribisch deel van het Koninkrijk. We vinden het daarom belangrijk dat verschillende culturele perspectieven in de adviescommissies zijn vertegenwoordigd. We nodigen iedereen die zich herkent in één van onderstaande profielen van harte uit om te reageren, ongeacht gender, culturele achtergrond, seksuele identiteit, opleidingsniveau of leeftijd. Voor een goede landelijke spreiding in onze adviescommissies zoeken we nadrukkelijk ook kandidaten van buiten de Randstad.
Met ingang van 2025 zoeken wij nieuwe
Adviescommissieleden
enkele werkdagen per jaar
Ben jij werkzaam in de creatieve sector? Beschik je over kennis op het gebied van vormgeving, architectuur en/of digitale cultuur? Kun je goed je mening verwoorden en ben je zowel kritisch als stimulerend? Vind je het interessant om te adviseren over subsidies binnen de creatieve industrie? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Wat ga je doen?
Per domein werkt het fonds met een pool van adviseurs. Dit zijn bijvoorbeeld makers, ontwerpers, onderzoekers, beschouwers of docenten. Voor elke subsidieronde stellen we uit de pool een commissie van gemiddeld vijf adviseurs samen. De vergadering wordt geleid door een voorzitter die ervoor zorgt dat ieders mening wordt gehoord. De vergadering biedt een veilige ruimte om samen met de andere adviseurs de aanvragen te bespreken en van alle kanten te belichten. Iedereen heeft daarin een gelijke stem.
Ter voorbereiding op de vergaderingen lees je subsidieaanvragen en beoordeel je deze inhoudelijk op de vooraf gestelde criteria. Elke adviseur kijkt vanuit de eigen kennis en ervaring naar een aanvragen en draagt zo bij aan een brede beoordeling. Minimaal twee weken voorafgaand aan een vergadering ontvang je de aanvragen, criteria en bijbehorende scoreformulieren.
Als adviseur spreek je je onder andere uit over de bijdrage aan het vakgebied, de artistiek-inhoudelijke waarde van een project, de mate waarin de opzet doeltreffend is en de bijdrage die het project levert aan een meer diverse en gelijkwaardige ontwerpsector. Ook kijk je hierbij naar de begroting en het dekkingsplan die zijn aangeleverd door de aanvrager.
Adviescommissie vormgeving
De commissie vormgeving bestaat uit een pool van gemiddeld dertig adviseurs met kennis van de verschillende subdisciplines die onder vormgeving vallen, van mode tot grafische vormgeving en van strips tot productontwerp.
De Regeling Vormgeving heeft drie grote subsidierondes per jaar waarbinnen subsidieaanvragen worden gedaan voor uiteenlopende projecten van individuele makers, studio’s, culturele instellingen en presentatieplekken. We zijn op zoek naar adviseurs die op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen in het ontwerpveld, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en technologie, duurzaamheid en/of interdisciplinaire ontwerppraktijken.
- Profiel 1: Maker / beschouwer met kennis op het gebied van product-, meubel- en industriële vormgeving.
- Profiel 2: Maker / beschouwer met kennis op het gebied van grafische vormgeving.
- Profiel 3: Maker / beschouwer met kennis op het gebied van mode en/of sieraadontwerp.
- Profiel 4: Maker / beschouwer met kennis op het gebied van illustratie en/of strip en graphic novel.
- Profiel 5: Maker / beschouwer met kennis op het gebied van animatie.
- Profiel 6: Maker / beschouwer met kennis op het gebied van scenografie, tentoonstellingsontwerp en/of interieurontwerp.
Adviescommissie architectuur
De adviescommissie architectuur bestaat uit een pool van zo’n vijftien adviseurs, waarin behalve expertise op het gebied van architectuur ook kennis en ervaring aanwezig is op het gebied van stedenbouw, interieurarchitectuur en landschapsarchitectuur. De Regeling Architectuur heeft drie subsidierondes per jaar waarin subsidieaanvragen worden gedaan voor uiteenlopende (onderzoeks)projecten, publicaties en inhoudelijke programma’s.
- Profiel 7: architect met ervaring in interieurontwerp en tentoonstellingsontwerp.
- Profiel 8: architect met kennis van architectonisch ontwerp en bouwtechniek.
- Profiel 9: architect / stedenbouwkundige met ervaring in participatietrajecten en stadsmakerpraktijk.
- Profiel 10: opdrachtgever met ervaring op gebieds- en projectontwikkeling.
- Profiel 11: architect met kennis van architectonisch ontwerp en woningbouw.
Adviescommissie digitale cultuur
De commissie digitale cultuur bestaat uit een pool van zo’n vijftien adviseurs. De Regeling Digitale cultuur heeft drie subsidierondes per jaar waarin subsidieaanvragen worden gedaan op het gebied van bijvoorbeeld mediakunst, games, AI, internetcultuur en art-science. We zijn op zoek naar adviseurs die kennis hebben op een of meerdere van de hieronder genoemde onderwerpen.
- Profiel 12: ontwerper / maker met expertise in game-ontwikkeling.
- Profiel 13: onderzoeker / beschouwer met kennis op het gebied van digitale cultuur en mediatheorie.
- Profiel 14: ontwerper / beschouwer met kennis van generatief AI binnen de context van digitale cultuur.
- Profiel 15: ontwerper / maker met kennis van creative coding en digitale autonomie.
- Profiel 16: ontwerper / maker met expertise in het visualiseren en artistiek interpreteren van data.
Adviescommissie Internationalisering
De adviescommissie voor de regeling Internationalisering Ontwerpsector bestaat uit een pool van adviseurs waarin alle vakinhoudelijke disciplines zijn vertegenwoordigd. Adviseurs hebben behalve kennis van het vakgebied ook internationale ervaring en hebben oog voor interculturele samenwerking. De regeling kent twee rondes per jaar, waarin subsidieaanvragen uit alle vakgebieden en geografieën worden beoordeeld. Binnen de pool zouden we graag de expertise op de volgende gebieden willen versterken:
- Profiel 17: ontwerper / beschouwer met internationale ervaring en kennis op het gebied van vormgeving: bij voorkeur in relatie tot productontwerp en materiaal en expertise op het gebied van mode;
- Profiel 18: ontwerper / beschouwer met internationale ervaring en kennis op het gebied van digitale cultuur;
- Profiel 19: generalist / beschouwer / onderzoeker met kennis van de creatieve industrie in relatie tot maatschappelijke/ecologische thematieken.
Wie ben jij?
- Je woont / werkt in Nederland (België of Duitsland is ook mogelijk) en bent in de gelegenheid naar Rotterdam te komen om deel te nemen aan de commissievergaderingen.
- Je hebt affiniteit met één of meer van de werkterreinen van het fonds (vormgeving, architectuur of digitale cultuur).
- Je bent goed in het lezen van Nederlandse en Engelse teksten, je verstaat Nederlands en kunt je bij voorkeur goed uitdrukken in het Nederlands.
- Je hebt inzicht in wat er speelt in het vakgebied en je hebt een open houding.
- Je bent discreet en zorgvuldig. De aanvrager moet erop kunnen vertrouwen dat diens aanvraag zorgvuldig en objectief wordt beoordeeld.
- Je bent zowel kritisch als ruimhartig.
- Met jouw perspectief kun je bijdragen aan het bedienen van een divers palet aan aanvragen. Je beschikt over een (interculturele) sensitieve blik bij de beoordeling van projecten die verschillende perspectieven uitdragen.
- Bij voorkeur heb je onderwijservaring, maar dat is niet noodzakelijk.
Wat bieden wij?
- De mogelijkheid om te adviseren over de besteding van cultuursubsidies voor de vakgebieden vormgeving, architectuur en digitale cultuur.
- Door jouw rol binnen de commissie ben je op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante projecten door het hele land, je versterkt je netwerk en ontwikkelt inzicht in de ideeën en projectplannen van toonaangevende makers, organisaties en talenten.
- Je ontvangt een vergoeding (vacatiegeld) van € 55,- per uur voor vergaderingen en een vergoeding van € 16,50 leesgeld per aanvraag.
- Je ontvangt een reiskostenvergoeding op basis van NS-tarief 2e klas (buiten Rotterdam en inclusief Intercity Direct-toeslag).
Hoeveel tijd kost dit je?
De regelingen Vormgeving, Architectuur en Digitale cultuur tellen drie subsidierondes per jaar. Per ronde worden er gemiddeld twee werkdagen uitgetrokken voor de vergaderingen. Het lezen van de aanvragen zal zeker een aantal dagen of avonden in beslag nemen. Op jaarbasis schatten we in dat het commissiewerk een investering van acht werkdagen vraagt. Je wordt voor minimaal één jaar en maximaal vier jaar aangesteld.
Ben je geïnteresseerd?
Voor meer informatie over de functie kun je bellen of mailen met Joris van Ballegooijen via j.vanballegooijen[at]stimuleringsfonds.nl of bel naar het algemene nummer via +31(0)10 436 16 00.
Wil je reageren?
Schrijf in een korte motivatiebrief wat jou motiveert om adviseur van het Stimuleringsfonds te worden en over welke relevante competenties je beschikt. Voeg een cv en eventueel een portfolio toe waaruit blijkt dat jij over de juiste ervaring beschikt (bijvoorbeeld een beknopt overzicht van recente projecten, in woord en beeld, maximaal vijf A4).
Stuur je brief, samen met je cv en eventueel een portfolio, uiterlijk 16 december 2024 naar vacatures@stimuleringsfonds.nl. Vermeld in het onderwerp van de e-mail duidelijk voor welke commissie en op welk profiel je solliciteert. Je kunt op maximaal twee profielen reageren. In de loop van januari ontvang je bericht over je sollicitatie.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Meer informatie over de organisatie: zie onze website.