Platform Beeldende Kunst: (Co-)directeur

Platform Beeldende Kunst in Amsterdam zoekt een (Co-)directeur voor 16 of 32 uur per week (duo of alleen) | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 22-12-2024



Platform BK is een vereniging van kunstenaars, curatoren, schrijvers en producenten werkzaam in de hedendaagse beeldende kunst. Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij werken aan een betere waardering van de beeldende kunst en een sterkere positie van iedereen die binnen de sector werkzaam is. De missie van Platform BK is om de solidariteit binnen en met de kunsten te bevorderen. Dit doen we door actuele thema’s binnen het kunstenveld te onderzoeken en deze op de agenda te zetten bij kunstinstellingen, bij de politiek en in de media. Dankzij onze directe band met het kunstenveld en een groeiend ledenaantal weten wij wat er speelt en kunnen wij een onafhankelijke positie innemen in het kunstenveld. Platform BK is als actieve denktank een aanjager van onontbeerlijke ontwikkelingen in het kunstenveld en een schakel tussen belangenverenigingen en politiek, in media en samenleving, los van gevestigde of economische belangen.

Wij zoeken per februari 2025

(Co-)directeur

16 of 32 uur per week (duo of alleen)

Achtergrond
Platform BK is in 2011 ontstaan in reactie op de cultuurbezuinigingen en was aanvankelijk gericht op woordvoerderschap vanuit kunstenaars, curatoren en producenten zelf, evenals hun vertegenwoordiging in de politiek en beleidsvorming. Op basis van onderzoek brachten we een reëel beeld naar buiten van de pluriforme en precaire hedendaagse kunstpraktijk, in de media boden we weerwoord op onjuistheden en onwaarheden.

De belangen van kunstenaars en cultuurwerkers worden momenteel door meerdere partijen behartigd (waaronder Kunsten ‘92, Kunstenbond, Creatieve Coalitie, Platform ACCT, Pictoright, De Zaak Nu), vaak vanuit een sterk juridische, arbeidsmarkt, fiscale of lobby expertise. Platform BK werkt nauw samen met deze organisaties en vult de expertise aan vanuit het perspectief en de praktijk van onze leden, merendeel beeldend kunstenaars. In deze samenwerkingen kunnen we onderwerpen agenderen die onderdeel zijn van de praktijk van kunstenaars en curatoren en perspectieven vanuit makers inbrengen die anders onderbelicht zouden blijven. Bij dit streven omarmen we diversiteit in alle vormen zodat de stemmen van alle kunstenaars een gehoor vinden binnen de organisatie en onze activiteiten. Zo versterken we elkaar en vormen we in het overleg BKNL een gezamenlijk aanspreekpunt en overlegpartner voor het Ministerie van Cultuur en andere partijen.

Platform BK heeft bovenal een functie als actieve denktank: het reflecteren op de rol van kunst in de samenleving, de veranderingen waaraan die relatie onderhevig is en het schetsen van mogelijke toekomstscenario’s vertrekkende vanuit solidariteit. In een steeds verder gepolariseerde samenleving gaat onze aandacht uit naar de politieke rol en potentie van kunst en de toekomst daarvan.

Toekomstscenario’s
Platform BK bestaat al meer dan tien jaar. In deze tijd is er veel werk verzet op het gebied van het kunstenaarshonorarium, de Fair Practice Code, atelierbeleid (Geen Stad Zonder Kunst), sociale veiligheid binnen de kunsten, de groeiende invloed van het mecenaat, de precaire positie van alumni, en een nieuw perspectief op het cultuurbestel met meer trickle-up. Dit werk is met geduld en volharding uitgedragen binnen de beleidsmatige structuren en in de praktijk. Het is de verwachting dat het nieuwe kernteam de functie van actieve denktank met acties en activiteiten verder ontwikkelt en weet uit te dragen waarbij sommige van bovenstaande dossiers worden doorgezet en aangevuld met nieuwe onderwerpen die van belang zijn voor onze achterban.

De vacature
We zoeken een duo of één persoon voor deze functie met ervaring en een netwerk in de beeldende kunst. De persoon of het duo neemt voor de periode van twee tot drie jaar de inhoudelijke en dagelijkse leiding van het platform op zich en durft daar richting aan te geven. De werkzaamheden vinden plaats in overleg met het bestuur door een maandelijks klankbordoverleg, bestuursvergaderingen per kwartaal en jaarlijkse brainstormsessies voor onderzoek en ideeontwikkeling. De standplaats is in principe in Amsterdam, waar het kantoor van Platform BK is gevestigd, maar de activiteiten vinden plaats door heel Nederland.

We zoeken een kernteam dat in staat is om te agenderen en in te spelen op de actualiteit, waarbij de missie en visie van Platform BK altijd leidend is. J(ulli)e onderzoeken actuele thema’s en brengen die actief naar buiten via debatten, teksten of andere vormen van publicatie of acties. J(ulli)e stellen plannen op en geven daar praktische uitvoering aan, waarbij op projectbasis gewerkt kan worden met vrijwilligers of stagiaires (tegen vergoeding). J(ulli)e onderhouden het netwerk, breiden het uit en zoeken samenwerking met andere partijen om de doelstellingen van Platform BK te behalen. J(ulli)e continueren de deelname van Platform BK in BKNL en andere relevante (internationale) overleggen. J(ulli)e brengen de visie van Platform BK naar buiten via verschillende communicatiekanalen waaronder onze website, onze nieuwsbrief en sociale mediakanalen en zoeken actief de publiciteit op. J(ulli)e staan in contact met leden en zoeken waar mogelijk samenwerking op. J(ulli)e doen de financiële administratie en verwerken de ledenadministratie.

Het is mogelijk om als duo of als individu te solliciteren. In het geval van een duo wordt er in de selectie gekeken naar een gelijkwaardige samenwerking, waarin de synergie, aanvullende kwaliteiten en de mogelijkheid om elkaar te ondersteunen van de kandidaten zal worden meegenomen. Vanwege de vele overlegstructuren waar Platform BK bij aangesloten is, is er de voorkeur dat de kandidaten Nederlands spreken.

Profielschets

  • Activistisch en idealistisch met gevoel voor diplomatie.
  • Ervaring en netwerk in de beeldende kunstwereld en goede kennis van haar functioneren.
  • Ervaring met presenteren voor publiek, politiek en andere stakeholders.
  • Aantoonbare vaardigheden in het doen van onderzoek en het schrijven diverse teksten.
  • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal op hoog niveau in spreken en schrijven.
  • Ervaring met projectorganisatie en budgettering.
  • Een positie als zelfstandig werkende in de beeldende kunst, met voorkeur voor kunstenaar, vormgever of curator.
  • Ervaring met websites, digitale nieuwsbrieven en sociale media.

Vergoeding
We bieden een freelance overeenkomst en een vergoeding van € 1.280 euro exclusief btw per maand per persoon (beiden 16 uur) of € 2.560 euro exclusief btw per maand (één persoon 32 uur).

Solliciteren kan tot en met 22 december 2024, 23:59 door cv en motivatiebrief te sturen naar: Esmee Schoutens, secretaris, esmee@platformbk.nl. Geef in j(ulli)e motivatiebrief aan welke onderwerpen j(ulli)e zouden willen continueren en welke onderwerpen j(ulli)e zouden willen ontwikkelen en op welke manier.

Ons team bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Samen zorgen we dat Platform BK weet wat er speelt én wat er nodig is. De organisatie omarmt diversiteit en zet zich actief in om vormen racisme, seksisme en elke andere vorm van discriminatie binnen het kunstenveld tegen te gaan. Iedereen die denkt hier een bijdrage aan te kunnen leveren, nodigen we nadrukkelijk uit om te reageren.

Voor informatie, neem contact op met: Joram Kraaijeveld, bestuursvoorzitter, joram@platformbk.nl.

De eerste ronde gesprekken vindt plaats van 13 tot 15 januari 2025.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.