Stedelijk Museum Breda: Lid Raad van Toezicht

Stedelijk Museum Breda in Breda zoekt een Lid Raad van Toezicht | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: 16-08-2024De wereld van Breda ontdekken, bewaren en verrijken – dat is de missie van Stedelijk Museum Breda. De stad is een verzameling van grote en kleine verhalen, een traditie van kunst en culturen en een vitaal netwerk van kunstenaars en creatieve makers. Stedelijk Museum Breda is ambitieus en volop in ontwikkeling. In 2023 is het museum heropend met een spectaculaire vaste presentatie over de Nassaus van Breda. Door heden en verleden met elkaar te verbinden wil het museum aantrekkelijk zijn voor een breed en divers publiek.

Voor Stedelijk Museum Breda zoeken we een lid raad van toezicht met een museaal profiel en een creatieve en ondernemende blik. Herken jij jezelf hierin en heb je binding met de stad Breda? Dan is deze functie wellicht iets voor jou!

Lid Raad van Toezicht

museaal profiel

 

Wie zoeken we?
De raad van toezicht bestaat uit vijf personen en wordt samengesteld op basis van complementaire kennis en ervaring bij de leden, waarbij ook de kennis van de cultuursector en musea wordt gewaarborgd. De raad van toezicht komt minimaal vier keer per jaar bijeen met het bestuur. De sfeer binnen de raad van toezicht is betrokken, informeel en constructief.

Binnen de raad van toezicht van Stedelijk Museum Breda is ruimte voor een nieuw lid. Een toezichthouder met liefde voor kunst, cultuur en erfgoed én voor Breda. Voor deze specifieke rol zijn we op zoek naar een kandidaat met kennis van de museumpraktijk én de politiek-bestuurlijke omgeving waarin het museum opereert. In deze rol lever je een bijdrage aan de verdere groei van het Stedelijk Museum Breda. Bijvoorbeeld door het leveren van input voor beleids- en jaarplannen en mee te denken over inhoudelijke thema’s, partners en fondsenwerving.

De raad van toezicht vindt dat diversiteit een brede visie en evenwichtige besluitvorming bevordert. Betrokkenheid en respect voor culturele verschillen zijn essentieel voor de ontwikkeling van Stedelijk Museum Breda. Om die reden nodigen wij nadrukkelijk ook jonge kandidaten en kandidaten met een andere culturele achtergrond uit te solliciteren.

Wat neem je mee?
Voor alle leden van de raad van toezicht gelden de volgende algemene profielkenmerken:

 • Geïnteresseerd in de culturele sector en in de rol die cultuur speelt in de samenleving.
 • In staat tot een onafhankelijk en authentiek oordeel en het vinden van een goede balans tussen betrokkenheid en distantie.
 • Strategisch werk- en denkniveau.
 • Inzicht in maatschappelijke en politieke verhoudingen.
 • Integer, van onbesproken gedrag, verantwoordelijk en alert op mogelijke (schijn van) belangenverstrengeling.
 • Maatschappelijk actief en een relevant netwerk.
 • Goede communicatieve en relationele vaardigheden.
 • Voldoende tijd voor de werkzaamheden van de raad van toezicht en bereid deze tijd daaraan te besteden.
 • Ervaring met toezichthoudende functies of affiniteit hiermee.
 • Kennis van of bereid kennis te verwerven over de Governance Code Cultuur.
 • Bij voorkeur woonachtig in Brabant.

Daarnaast beschik je voor deze vacature over aantoonbare ervaring in een leidinggevende of adviserende rol in de culturele en/of museale sector. Kennis van publieke en private fondsen is een pre.

Zoals gebruikelijk in de culturele sector, is de functie onbezoldigd. Als lid RvT ontvang je een vergoeding per vergadering.

Over Stedelijk Museum Breda
Stedelijk Museum Breda is een van de jongste stadsmusea van Nederland, het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Stedelijk Museum Breda richt zich op cultureel erfgoed en hedendaagse beeldende kunst. Naast vaste presentaties over de Nassau van Breda en de 19de eeuw, programmeert het museum tijdelijke tentoonstellingen. Projectruimte Next is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad.

Het museum beheert een grote en gevarieerde collectie van kunst en erfgoed die de geschiedenis van Breda en omgeving weerspiegelt. Momenteel ontwikkelt Stedelijk Museum Breda ambitieuze participatieprojecten om bij te dragen aan gelijke kansen en de verbinding met wijken en dorpen te versterken. Het museum werkt met vier andere Brabantse musea samen in ‘Club Zien’, een vernieuwend educatief programma voor vmbo-leerlingen.

Stedelijk Museum Breda wordt geleid door een tweehoofdig bestuur-directie, bestaande uit een algemeen directeur en een zakelijk directeur. Bij Stedelijk Museum Breda werken 28 medewerkers. De jaarlijkse subsidie van de gemeente Breda vormt de financiële basis van het museum.

Geïnteresseerd?
Is dit een rol waarin je jouw passie, kennis en ervaring kwijt kan? En denk jij die benaderbare en gemotiveerde toezichthouder te zijn waar Stedelijk Museum Breda naar op zoek is? Verras ons dan met jouw curriculum vitae en motivatie via de solliciteerbutton. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Jolanda Salari (06 21 23 41 48) of Dorinda Honkoop (06 48 06 77 62). Zij vertellen je graag meer over de functie.

Selectieprocedure
Je hebt tot en met 16 augustus 2024 gelegenheid om te reageren. Geïnteresseerde kandidaten worden na een eerste selectie uitgenodigd voor een oriënterend gesprek bij Berenschot in week 34 of 35. Op basis hiervan komt Berenschot tot een voordracht van kandidaten aan Stedelijk Museum Breda. Deze gesprekken staan gepland in week 36. De procedure is gericht op een voordracht tot benoeming van een nieuwe toezichthouder per september 2024.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.