Rijksmuseum: Artist in Residence

Het Rijksmuseum in Amsterdam zoekt een Artist in Residence voor één jaar | Vacature voor een Betaalde functie (stipendium en budget) | Sluitingsdatum: geenBij het Rijksmuseum vertellen we het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis. Met een collectie van meer dan 1 miljoen objecten, tentoonstellingen en educatieve programma’s brengen wij deze geschiedenis tot leven.

Het Rijksmuseum is op zoek naar een

Artist in Residence

voor één jaar

Het Rijksmuseum start in 2025 met een jaarlijks Artist in Residence-programma voor één kunstenaar. Bij dit programma hoort een stipendium en een budget om één of meerdere kunstwerken te produceren. Daarnaast is er ruimte voor artistiek onderzoek, experiment en het realiseren van nieuw werk.

Het programma
Zowel Nederlandse kunstenaars als niet-Nederlandse kunstenaars die goed zijn ingevoerd in de Nederlandse kunstwereld komen in aanmerking voor deze residency.

Je krijgt toegang tot onze collecties, de bibliotheek, het archief, de laboratoria en de expertise van het museum. Het programma biedt je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops en excursies om de uitwisseling van kennis te bevorderen.

Het Rijksmuseum nodigt topkandidaten uit om voorstellen in te dienen voor een artistiek project. Het voorgestelde project is bij voorkeur gebaseerd op onderzoek en reflecteert op, reageert op en interacteert met de collecties en/of de institutionele geschiedenis, activiteiten en functie van het Rijksmuseum. Van de geselecteerde kunstenaar wordt verwacht dat hij/zij/hen een kunstwerk of artistieke interventie creëert die in het museum wordt tentoongesteld.

Onderzoek en artistiek proces
Wij verwelkomen onafhankelijke voorstellen die nieuwe perspectieven bieden op de collecties, geschiedenis en activiteiten van het Rijksmuseum, en deze onderzoeken. Je bent vrij om jouw eigen artistieke proces en werkwijze te volgen. Er gelden geen beperkingen ten aanzien van genre, medium, onderwerp of format van het/de kunstwerk(en). Mits deze niet in strijd is met de beleidsmatige en ethische principes die wij hanteren, of met de veiligheid van de collecties, het gebouw, de bezoekers en de medewerkers.

Het programma biedt de Artist in Residence de gelegenheid om een deel van de artistieke activiteiten in het Rijksmuseum uit te voeren. Wij hopen dat de geselecteerde kunstenaar de verbinding zoekt met het onderzoeksprogramma van het Rijksmuseum Fellowship. Daarom ontvangen we vooral graag aanmeldingen van getalenteerde kunstenaars die onderzoek als een essentieel onderdeel van hun praktijk beschouwen.

De residency loopt van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025. (Let op: het is niet mogelijk om de residency te verlengen na 31 december 2025.)

Werken bij het Rijksmuseum
Je krijgt de beschikking over een standaard werkplek, met bureau, computer en toegang tot onze werkfaciliteiten. Wij spannen ons in om tegemoet te komen aan specifieke wensen ten aanzien van een werkplek op het museumterrein. Wij verwachten het/de ontstane kunstwerk(en) te kunnen presenteren in de context van het museumgebouw, de collecties, de tuinen of de online omgeving.

Wat breng jij mee?
Je hebt een bewezen, kwalitatief hoogstaande staat van dienst als exposerend kunstenaar. Je hebt ervaring met het werken met grootschalige opdrachten en openbare instellingen, waardoor je beschikt over de ervaring en vaardigheden die nodig zijn om je te kunnen bewegen in de kritische omgeving van het Rijksmuseum. Daarnaast:

 • Ben je een mid-career Nederlandse kunstenaar of een niet-Nederlandse kunstenaar die minimaal twee jaar in Nederland woont en werkt en goed ingevoerd is in de Nederlandse kunstwereld.
 • Is formeel kunstonderwijs geen vereiste, maar is een afgeronde bachelor- en/of masteropleiding een pre.
 • Heb je aantoonbare ervaring met een op onderzoek gebaseerde praktijk.

Kunstenaars uit alle disciplines kunnen zich aanmelden.

Wat krijg je ervoor terug?
Als Artist in Residence krijg je de kans om voor en achter de schermen van een groot, internationaal georiënteerd museum met gedreven vakmensen samen te werken. Daarnaast bieden we:

 • Een stipendium van € 45.000,- te betalen in maandelijkse termijnen (in 2025).
 • Een maximaal budget van € 60.000,- voor het maken van het/de kunstwerk(en).
 • Een reisbudget van € 5.000,-.
 • Een extra maandelijkse toelage als je niet kunt beschikken over een atelier.

Als je zelfstandig ondernemer bent, zijn alle bedragen inclusief btw.

Enthousiast?
Maak er direct werk van en solliciteer.

Wat hebben we van je nodig?

 • Beschrijving van jouw voorstel, met uitleg over de relevantie en de relatie met het Rijksmuseum en/of zijn collecties (maximaal vier pagina’s A4).
 • Portfolio van werk met visuele documentatie die relevant is voor deze residency (maximaal vijf afbeeldingen in één document, of links naar het werk).
 • Motivatiebrief van 250 tot 300 woorden, waarin je toelicht waarom een residency op dit moment in jouw carrière goed is, wat het doel is van deze residency en hoe deze jouw professionele en creatieve praktijk ten goede zal komen.
 • Voorlopige werkplanning voor de residency-periode.
 • Cv met opleiding, werkervaring, onderscheidingen, prijzen en tentoonstellingen.
 • Publieksactiviteiten: Wij vinden publieksbetrokkenheid belangrijk. Je moet daarom ideeën hebben over de meest effectieve methoden of activiteiten om gemeenschappen te bereiken We verwachten een toelichting over de wijze waarop tijdens de residency het publiek wordt bereikt en welke doelgroep baat zou kunnen hebben bij het werk.

Let op: Alleen de aanmeldingen die alle zes bovengenoemde documenten bevatten, kunnen in behandeling worden genomen.

Een onafhankelijke vakjury beoordeelt in september alle voorstellen en selecteert één kandidaat op basis van de kwaliteit, originaliteit en urgentie van het voorstel en de duidelijke relatie met de collecties van het Rijksmuseum en/of het Rijksmuseum als instituut.

Heb je nog inhoudelijke vragen?
Barbara Tedder, Manager of Academic Programmes, geeft graag antwoord via fellowships@rijksmuseum.nl.

Met dank aan
Het Artist in Residence Fellowship wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, en via het Rijksmuseum Fonds: Conrad Whelan 42 Fund, ABREZIEL Fonds en een particuliere schenker.

Wij nemen uitsluitend sollicitaties in behandeling die via de website van het Rijksmuseum zijn ingediend. Sollicitaties per mail nemen wij niet in behandeling.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.