Nieuwe Instituut: Collectiebeheerder

Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Collectiebeheerder voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 28-07-2024Nieuwe Instituut is er voor professioneel ontwerpend Nederland en het bredere publiek dat in architectuur, design en digitale cultuur geïnteresseerd is. Het instituut beheert het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en debattenprogramma’s in binnen- en buitenland. Nieuwe Instituut werkt met een kern van enthousiaste en betrokken vaste medewerkers en een flexibele schil van tijdelijke opdrachtnemers. Als goed werkgever stimuleert de organisatie de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van haar medewerkers.

Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt per direct een

Collectiebeheerder

36 uur per week

De afdeling Collectie
De Collectiebeheerder maakt deel uit van de afdeling Collectie van het Nieuwe Instituut. De afdeling beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met daarin ontwerptekeningen, foto’s, affiches en maquettes uit de archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten en stedenbouwers. Daarnaast is er een internationaal georiënteerde bibliotheek met boeken en tijdschriften over architectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, interieur, kunst, design en digitale cultuur. De collectie is zowel digitaal als fysiek toegankelijk voor publiek en raadpleegbaar in het Research Center.

De functie
De Collectiebeheerder draagt zorg voor het fysieke beheer van de collectie en van andere objecten die het instituut zijn toevertrouwd, zowel in het depot als in Huis Sonneveld. Werkzaamheden richten zich op het bijhouden van de objectregistratie en objectgerelateerde administratie voor een goede toegankelijkheid en vindbaarheid. Door middel van conservering zorg je dat de kwaliteit en het behoud van de collectie zo optimaal mogelijk gewaarborgd blijft voor de toekomst. Je gaat proactief te werk als het gaat om het verkrijgen van de benodigde informatie over collectiebeheer in de breedste zin van het woord. Je verricht beheer- en behoudwerkzaamheden met betrekking tot nieuwe acquisities en draagt bij aan het collectie- en verzamelbeleid vanuit het oogpunt van beheer. Je zorgt voor het waarborgen van kennis en blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot collectiebeheer, restauratie en conservering.

Wij vragen

 • Een afgeronde hbo+ opleiding (zoals Reinwardt Academie richting collectiebeheer of een restauratie-opleiding).
 • Kennis en vaardigheden in registratie en conservering.
 • Kennis van Axiell Collections of vergelijkbare applicaties.
 • Doeltreffende communicatie, met oog voor uiteenlopende behoeften, mogelijkheden, referentiekaders en achtergrondkennis van de mensen waarmee gecommuniceerd wordt.
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift, voldoende beheersing van de Engelse taal.
 • Goede handvaardigheid met museumobjecten en goede omgang met archiefstukken.
 • Goed ontwikkelde materialenkennis en bewustzijn van wat binnen de verantwoordelijkheid van een beheer- en behoudmedewerker valt.
 • Nauwkeurig en integer, flexibel, goede sociale vaardigheden, ervaring met projectmatig werken, stressbestendig.
 • Expertise en vakkennis, het toevoegen van betekenis aan informatie in een bepaalde werksituatie.
 • Ontwikkelen en verdiepen van kennis en de toepassing daarvan in de eigen organisatie.
 • Plannen en organiseren en op effectieve wijze doelen en prioriteiten bepalen.

Wij bieden

 • Een tijdelijk dienstverband voor één jaar voor 36 uur per week met uitzicht op verlenging bij goed functioneren.
 • Een marktconform bruto maandsalaris conform museum cao.
 • Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie.

Meer weten
Neem voor meer informatie over de inhoud van de functie contact op met Hetty Berens, Hoofd Collectie a.i. via h.berens@nieuweinstituut.nl of 06-83178457. Voor vragen over de procedure neem je contact op met Sandra van Gent, HR medewerker, 010-44 01 261, hr@nieuweinstituut.nl.

Reageren
Sollicitaties, in de vorm van een motivatiebrief en cv, kunnen tot en met 28 juli 2024 gestuurd worden naar solliciteren@nieuweinstituut.nl. De gesprekken zullen plaatsvinden op 5 of 8 augustus 2024. Een 2e ronde gesprek vindt plaats op 14 of 15 augustus 2024.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof et cetera) is een belangrijk aandachtspunt van het Nieuwe Instituut. Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand. In de selectieprocedure wordt hiermee rekening gehouden. Bij onderlinge afweging van kandidaten geldt bij gelijke geschiktheid een voorkeur voor interne kandidaten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.