Museum Catharijneconvent: Medewerker Collectiebeheer

Museum Catharijneconvent in Utrecht zoekt een Medewerker Collectiebeheer voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 15-07-2024Museum Catharijneconvent is het rijksmuseum voor de kunst en het erfgoed van het christendom en bevindt zich in hartje Utrecht, in een prachtig middeleeuws kloostergebouw. Het museum beheert een unieke collectie kunst- en cultuurhistorische objecten van het christendom in Nederland en maakt inspirerende en spraakmakende tentoonstellingen als de Schepping van de Wetenschap, Fashion for God en Christendom en Slavernij. Tegelijkertijd zijn we een netwerkmuseum en kenniscentrum, waar samenwerking met maatschappelijke partners en kennisontwikkeling belangrijke pijlers zijn.

De afdeling Collectiebeheer
De collectie van Museum Catharijneconvent omvat bijna 80.000 kunst- en cultuurhistorische objecten: van middeleeuwse tot hedendaagse kunst, van voorwerpen uit het dagelijks leven tot digital born erfgoed, van textilia en handschriften tot schilderijen en beelden. De afdeling collectiebeheer zorgt voor het beheer en behoud van alle kunstvoorwerpen, door middel van onder andere registratie, depotbeheer en installaties.

Medewerker Collectiebeheer

32 uur per week

Als Collectiebeheerder ben je de fysieke verzorger van deze bijzondere collectie. De ene dag ben je bezig met het hanteren van zware beelden en grote schilderijen voor een nieuwe tentoonstelling. De andere dag staat in het teken van het opbinden van kleine, zeer kwetsbare boeken. Je zet geregeld 20.000 stappen per dag omdat het werk zich meer in het museum afspeelt dan achter het scherm. Voor het hanteren van de verschillende objecten werk je nauw samen met je collega collectiebeheerder.

De belangrijkste taken in het kort

 • Je controleert en rapporteert over de fysieke toestand van de objecten en omschrijft deze zo nodig in een conditierapport;
 • Je geeft advies over verpakkings- en transportwijze van objecten;
 • Je adviseert over benodigde conserverings- of restauratiebehandelingen;
 • Je voert allerhande kleine conserveringswerkzaamheden uit, zoals in- en uitlijsten, opbinden van boeken en het verwijderen van los vuil van voorwerpen;
 • In samenwerking met het Hoofd Onderzoek en Hoofd Collectiebeheer stel je jaarlijks een restauratieplan op en coördineer je de uitvoering ervan;
 • Je bewaakt en voert het CHV-plan (collectie hulpverlening) uit;
 • Je installeert op een verantwoorde manier (deels grote en zware) voorwerpen in de depots, vaste opstelling en exposities, zowel intern als extern (waaronder koerieren);
 • Je coördineert en begeleidt depotbezoeken;
 • Je ontwerpt en maakt speciale voorzieningen ter bescherming en/of ondersteuning van objecten;
 • Je controleert klimatologische omstandigheden binnen het museum (licht, temperatuur en relatieve vochtigheid) en controleert op schadelijke organismen.

Wij zoeken een collega met

 • Ervaring met het werken met museale voorwerpen;
 • Twee rechter handen, technisch inzicht en die goed kan omgaan met gereedschappen en materialen;
 • Kennis van restauraties (pre);
 • Oog voor detail en gevoel voor het hanteren van kwetsbare voorwerpen;
 • Goede plannings- en organisatorische vaardigheden;
 • Een pragmatische, oplossingsgerichte houding;
 • Een opgeruimd en positief karakter.

Museum Catharijneconvent wil een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en uitgebreid stil kan staan bij wonderschone voorwerpen en belangrijke verhalen. In het museum worden momenteel voorbereidingen getroffen voor een omvangrijke verbouwing en herinrichting, om zo nog meer mensen een betekenisvolle, hoogwaardige museumervaring te bieden. Vanaf het najaar 2025 betekent dit voor de afdeling collectiebeheer onder andere een collectieuithuizing en een herziening van de depots.

Wij bieden

 • Een betrokken en professionele cultuur, waar openheid en aandacht voor elkaar belangrijk zijn;
 • Een uniek museum op een mooie plek in hartje Utrecht, met een prachtige kunst- en cultuurhistorische collectie en een grote maatschappelijke impact;
 • Een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 32 uur per week;
 • Deze functie wordt gewaardeerd in schaal 8 van de Museum cao. Inschaling is afhankelijk van de relevante kennis en ervaring die je meeneemt;
 • Een aantrekkelijke reiskostenregeling;
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.

Wij onderschrijven de Code Diversiteit en Inclusie en streven naar een museum waarin iedereen zich welkom weet. We zijn op zoek naar mensen met een diversiteit aan achtergronden en ervaringen, om samen een krachtig team te vormen. We moedigen dan ook iedereen, die op basis van kennis en ervaring geschikt denkt te zijn voor deze functie, van harte aan om te solliciteren. Ook als je niet aan alle gevraagde criteria voldoet.

Ben je enthousiast over deze vacature?
Dan nodigen wij je uit om te solliciteren door je cv en motivatiebrief uiterlijk op 15 juli 2024 te mailen naar recruitment@catharijneconvent.nl, onder vermelding van ‘Sollicitatie Collectiebeheerder’.

Heb je eerst nog vragen?
Neem bij inhoudelijke vragen over de vacature gerust per mail contact op met Annabel Dijkema, Hoofd Collectiebeheer.

Voor vragen over het sollicitatieproces kun je per mail contact opnemen met Cosima Kliebenstein, HR Adviseur.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.