FlevoMeer Bibliotheek: Manager Bibliotheken

FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad zoekt een Manager Bibliotheken voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: geenFlevoMeer Bibliotheek is een neutrale, inspirerende, open plek waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen. Wij verbinden en inspireren mensen met kennis, informatie en cultuur. We werken aan het verkleinen van de verschillen, aan zelfredzame inwoners en een krachtige samenleving.

Wij zien kansen en nemen initiatief voor samenwerkingen met inwoners, het bedrijfsleven en instellingen. Wij kennen de behoeftes van inwoners en bedienen deze met een, daarop aansluitende, aantrekkelijke programmering.

Onze organisatie is in transitie. Van de klassieke uitleenbibliotheek naar een wendbare maatschappelijk- educatieve bibliotheek. Een transitie die zorgt voor focus op de maatschappelijke opgaven en op de behoeften van stakeholders, klanten en bezoekers van de bibliotheken. Dit vraagt om veranderingen in onze verbinding met de stakeholders, samenwerkingspartners en gebruikers van de bibliotheek. En dat brengt logischerwijs ook interne veranderingen die we samen met onze gedreven medewerkers en vrijwilligers inhoud en vorm geven.

Wij zoeken een

Manager Bibliotheken

Combinatiefunctie: Regiomanager FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en Manager Bedrijfsdiensten

32 tot 36 uur per week

Onze organisatie is volop in ontwikkeling. We verbouwen terwijl de winkel openblijft. Dit vraagt veel van alle mensen die onze organisatie vormgeven. We kijken ook naar de invloed van deze veranderingen op de wijze waarop we de organisatie willen leiden vanuit het Management Team en in de aansturing van de teams. Er zijn op dit moment twee managementfuncties vacant (regiomanager FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en Manager bedrijfsdiensten) die we in 2025 willen invullen. Om ruimte te creëren om later in 2025 tot goede keuzes te komen, zijn deze twee functies nu (tijdelijk) in de functie van Manager Bibliotheken gecombineerd.

In de rol van manager bibliotheken combineer je de hiërarchische verantwoordelijkheden met projectopdrachten. Je start met de projectopdracht ‘Projectmanager Bedrijfsdiensten.’

Regiomanager FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
In de rol van Regiomanager FlevoMeer Bibliotheek Lelystad ben je hiërarchisch verantwoordelijk voor het team dat de bibliotheekdienstverlening verzorgt. Samen met twee regiomanagers van de andere bibliotheken en de medewerkers ga je aan de slag met onze ambities voor de dienstverlening en programmering. We werken steeds meer vanuit de behoeften van inwoners. Als Regiomanager geef je leiding aan het team van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en onze vestiging binnen de Penitentiaire Instelling en de dienstverlening, in totaal 19 medewerkers, 13 fte. Hierbij werk je nauw samen met collega’s in de andere organisatieonderdelen en zorg je voor een vlekkeloze afstemming.

We zijn voor het team specifiek op zoek naar iemand die ruime leidinggevende ervaring heeft en die zich voor langere tijd wil verbinden aan de ontwikkeling van het team. Iemand die zichtbaar en makkelijk benaderbaar is en de mensen in het team hoort en ziet, die oog heeft voor talenten en kwaliteiten van mensen en deze kan laten floreren. Die de leiderschapsstijl kan aanpassen op de behoefte van de teamleden waardoor iedereen tot zijn recht komt. Iemand die een goede balans weet aan te brengen tussen het ‘open houden van de winkel’ en ‘de verbouwing’ die gaande is.

Wij zoeken een leidinggevende die medewerkers op een inspirerende wijze uitdaagt en motiveert. Die snel zicht heeft op teamprocessen en patronen en deze weet te stroomlijnen met als doel een team dat ‘in flow’ is. Ambities van FlevoMeer Bibliotheek vertaal je naar een heldere aanpak met focus zodat het team gericht aan de slag kan. Daarnaast ga je in de rol van regiomanager ook aan het werk met het extern verstevigen van de bibliotheek door te netwerken met onze partners en stakeholders.

Manager Bedrijfsdiensten
Naast regiomanager voor Lelystad ben je een projectmanager, die projecten oppakt om de organisatie verder door te ontwikkelen. Bij de start is dit de rol van projectmanager bedrijfsdiensten. Je bent verantwoordelijk voor de hiërarchische aansturing van de medewerkers van het team. Hieronder vallen ICT, gebouwenbeheer (inclusief verduurzaming), facilitaire zaken en aanverwante samenwerkingsprojecten met andere (bibliotheek)organisaties (zeven medewerkers – 4,9 fte).

Voor de bedrijfsdiensten geldt dat een onderzoek / verkenning nodig is naar hoe we de functie en diensten op een toekomstbestendige manier kunnen organiseren. De verkenning is gericht op vragen als:

 • Wat heeft de organisatie nodig gezien de verwachte ontwikkelingen?
 • Wat werkt goed en wat moet worden aangepast?
 • Hoe realiseren we meer efficiëntie en effectiviteit?
 • Wat huren we extern in en wat organiseren we zelf?
 • Wat is een passende structuur?

Als projectmanager bedrijfsdiensten ben je de projectleider en adviseer je de directeur-bestuurder en het MT. Doordat je nieuw bent in de organisatie en leidinggevende van het team, weet je een externe en interne bril te combineren om zo tot een goed werkbare uitkomst te komen.

Wat bieden wij?

 • Een omgeving waarin een leven lang ontwikkelen centraal staat.
 • Mogelijkheden tot scholing en ontwikkeling.
 • Hybride werken (afhankelijk van de werkzaamheden) en thuiswerkvergoeding
 • Laptop en telefoonkostenvergoeding.
 • De arbeidsvoorwaarden zijn gebaseerd op de cao Openbare Bibliotheken. De functie is ingeschaald in schaal 11. Inschaling is, afhankelijk van kennis en ervaring minimaal € 4.629,04 en maximaal € 5.993,52 bruto per maand bij een voltijd werkweek van 36 uur.
 • Een eindejaarsuitkering van 4,5%.
 • Een bibliotheekabonnement en de mogelijkheid tot het deelnemen aan activiteiten.
 • Een contract voor in eerste instantie een jaar in verband met mogelijke veranderingen in de bedrijfsvoering, maar met de intentie tot duurzame samenwerking.

Wat neem je mee? 

 • Een HBO+ werk- en denkniveau;
 • Je bent stevige sparringpartner voor het MT op het gebied van bedrijfsvoering, organisatieontwikkelingen en de interne doorvertaling;
 • Kennis van bedrijfsvoering en- processen, o.a. kennismanagement;
 • Ruime ervaring met leidinggeven en teamontwikkeling;
 • Affiniteit met het publieke domein;
 • Ervaring met verandermanagement;
 • Analytisch vermogen;
 • Veranderkracht, je ziet kansen en komt proactief met ideeën om deze aan te pakken. 

Enthousiast?
Als deze vacature je aanspreekt komen we graag met je in contact. Voor meer informatie kun je bellen met Bianca Pieters op 06 22892879 (Directeur- Bestuurder). Een motivatie inclusief CV kun je mailen naar info@flevomeerbibliotheek.nl.

Procedure
De data van de gesprekken zijn in verband met de vakantieperiode nog niet bekend. Afhankelijk van de geschiktheid van kandidaten worden de gesprekken in overleg ingepland.

Daarnaast bestaat de procedure uit het uitwerken van een casus en een informele kennismaking met het team zodat beide partijen een weloverwogen keuze kunnen maken.

Voor deze functie wordt zowel intern als extern geworven.

Inlichtingen
Voor meer informatie kun je bellen met Bianca Pieters op 06 22892879 (Directeur- Bestuurder). 

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.