Cultuur Concreet: Directeur

Cultuur Concreet in Rotterdam zoekt een Directeur voor 28 tot 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 14-08-2024Cultuur Concreet gelooft in de kracht van cultuur dichtbij. De missie van Cultuur Concreet is alle Rotterdammers dichtbij huis in aanraking brengen met cultuur, passend bij hun leefwereld en behoefte. Met cultuurregisseurs in alle gebieden van de stad helpt Cultuur Concreet Rotterdammers om grote en kleine ideeën daar waar te maken. De organisatie stimuleert al bijna 25 jaar cultuur in de wijken van Rotterdam, en bereikt met haar werkwijze ook die doelgroepen die anders niet met culturele instellingen in aanraking zouden komen. Cultuur Concreet slaat een brug tussen de leefwereld van Rotterdammers en de systeemwereld van gemeente, instanties en instellingen. Cultuur Concreet is lokaal verankerd en stedelijk verbonden.

Voor deze maatschappelijk culturele organisatie zijn we op zoek naar een gedreven directeur die intrinsiek gemotiveerd is om cultuur in de wijken van Rotterdam te brengen. Ben jij die faciliterende en daadkrachtige directeur die samen met een veelzijdig en uiterst betrokken team aan de slag wil om de missie van Cultuur Concreet voort te zetten? Dan nodigen we je uit om verder te lezen en te ontdekken of deze functie bij jou past.

Directeur

28 tot 32 uur per week

Wat ga je doen?
Als directeur ben je eindverantwoordelijk voor de organisatie Cultuur Concreet. Je stuurt de twintig medewerkers aan, waarbij je de verantwoordelijkheid op de werkvloer legt. De cultuurregisseurs werken in de wijken met hun eigen budgetten en op de wijk afgestemde aandachtsgebieden.

Als directeur laat je je geregeld zien bij (lokale) culturele activiteiten. Doordat je een netwerker pur sang bent, leren de Rotterdammers jou kennen en ken jij de Rotterdammers en hun leefwereld. En die is in elke wijk verschillend! Je bent een stevige en overtuigende gesprekspartner met een scherp inzicht in politieke en bestuurlijke verhoudingen en de daarbij horende interne en externe rollen en verantwoordelijkheden. Met jouw kennis en enthousiasme overtuig je externe stakeholders, zoals andere culturele instellingen, van het belang van cultuur dichtbij en bouw je aan duurzame samenwerkingsrelaties.

Cultuur Concreet staat als organisatie en heeft onlangs het beleidsplan tot 2028 vastgesteld. Je zet je in om samen met het team de uitgezette koers te realiseren. Als partner van gemeente Rotterdam dient Cultuur Concreet het beleidsterrein ‘kunst en cultuur in de gebieden’ verder te professionaliseren. Het realiseren van de groeiambities vraagt een strategische aanpak om meer financiële stromen te genereren. Je krijgt de vrijheid om je eigen visie en creatieve ideeën te integreren in de strategie van de organisatie.

Dit alles doe je samen met het team. Jouw taak is ervoor te zorgen dat het team binnen de geschetste en benodigde kaders in een veilige omgeving, vanuit vertrouwen, zijn bijdrage kan leveren aan het volbrengen van de gezamenlijke missie. Je staat voor je medewerkers, je laat hen excelleren en weet talenten te verzilveren.

Naast dat je kaders schept voor de medewerkers en met hen werkt aan het realiseren van de ambities van Cultuur Concreet, ben je verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en voortgangscontrole van het strategische en financiële beleid. Je wordt hierbij ondersteund door twee coördinatoren en het bedrijfsbureau en rapporteert aan het bestuur.

Wie ben je?
Je bent een bevlogen, toekomstgerichte directeur die, samen met het team en vanuit een groot hart voor kunst en cultuur in de wijken, de unieke positie van Cultuur Concreet verder uitbouwt. Je bent een overtuigende en inspirerende gesprekspartner met visie, die doorbouwt op het stevige fundament dat er nu staat. En die de huidige strategie verrijkt met eigen, nieuwe inzichten naar de toekomst.

Daarnaast ben je:

 • een inspirerend boegbeeld met reële ambities voor zowel de interne organisatie als voor externe partners en partijen;
 • een (cultureel) ondernemer en netwerker die kansen ziet en grijpt in het belang van de Rotterdammers, de organisatie en het team;
 • iemand met affiniteit met de culturele sector, ervaring in de sector is een pre;
 • iemand met oog voor het individu en de ontwikkeling van medewerkers, je gelooft in de kracht van samenwerking als belangrijke voorwaarde voor succes;
 • resultaatgericht, probleemoplossend en besluitvaardig;
 • iemand met kennis van en ervaring met samenwerking met een gemeente, zowel met de politieke als met de ambtelijke organisatie. Je bent politiek- en organisatiesensitief;
 • iemand met flair en humor, je toont lef en daadkracht, maar blijft daarbij in verbinding met de organisatie en betrokken stakeholders;
 • een positief-kritische en strategische sparringpartner die op nieuwe zaken durft te anticiperen en deze vanuit een helicopterview verder weet te brengen;
 • iemand met goede communicatieve en relationele vaardigheden. Je bent sociaal, toegankelijk, aanspreekbaar, reflectief en kan feedback geven en ontvangen.

Wat breng je mee?
Naast affiniteit met de cultuursector:

 • beschik je over een hbo- of academisch werk- en -denkniveau;
 • heb je minimaal vijf jaar ervaring in een (eindverantwoordelijke) managementfunctie;
 • ben je financieel goed onderlegd, bedrijfsmatig sterk en heb je kennis van fondsenwerving en het ‘subsidielandschap’;
 • ben je woonachtig in de regio Rotterdam en/of hebt een regionale verbondenheid.

Wat biedt Cultuur Concreet jou?
Directeur worden bij Cultuur Concreet is een unieke kans als je op zoek bent naar een eindverantwoordelijke functie en op cultureel gebied van betekenis wil zijn voor Rotterdam en de Rotterdammers.

De functie is ingeschaald in cao Sociaal Werk, schaal 12. Vanaf 1 januari 2025 is in deze schaal het maximum salaris € 7.544,- bruto per maand. Daarnaast is een individueel keuze budget (IKB) van 17,16% over het bruto maandsalaris van toepassing. Hierin is o.a. vakantiegeld van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3% opgenomen.

Over Cultuur Concreet
Cultuur Concreet ondersteunt laagdrempelige en toegankelijke culturele activiteiten in de wijk, passend bij de behoeften van de bewoners; van hiphop in Hoek van Holland tot poëzie in Prins Alexander. De drijfveer van Cultuur Concreet is hierbij het bijdragen aan de aanpak bij vraagstukken als veiligheid, eenzaamheid en kansengelijkheid. Cultuur in de wijk vormt de humuslaag van een gezond cultureel ecosysteem in de stad. Cultuur Concreet vervult hiermee een belangrijke maatschappelijke rol voor de inwoners van Rotterdam. Kijk deze video om in één minuut een beeld te krijgen bij culturele activiteiten waar Cultuur Concreet bij betrokken is.

Cultuur Concreet is een platte organisatie. Elke wijk in Rotterdam heeft vanuit de organisatie een cultuurregisseur die weet wat er speelt in de wijk en die de schakel vormt tussen lokale culturele initiatiefnemers en stedelijke culturele partijen. Vanuit het kantoor op het Grote Kerkplein zorgen onder andere de officemanagers, programmamanagers, content creator en de directeur ervoor dat de cultuurregisseurs hun taak goed kunnen uitvoeren. De gedreven en diverse medewerkers vormen een hecht team en zijn met elkaar intrinsiek gemotiveerd om de cultuur in de wijken te brengen.

Cultuur Concreet is een inclusieve organisatie die er veel waarde aan hecht de diversiteit van de samenleving weerspiegeld te zien in de organisatie. Dit betekent dat zij niet alleen de ruimte biedt aan iedereen, maar diversiteit ook als kracht ziet. Ook als je je niet volledig in het profiel herkent, nodigen we je daarom uit te reageren.

Geïnteresseerd?
Cultuur Concreet heeft Berenschot Search gevraagd hen te begeleiden bij de werving en selectie van hun nieuwe directeur. Is dit de functie waarin jij al je passie, kennis, ervaring en ambitie kwijt kunt? Stuur dan uiterlijk 14 augustus 2024 je motivatiebrief en curriculum vitae in via onderstaande sollicitatiebutton. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Dorinda Honkoop (06 48 06 77 62) of Marion Kortenraij (06 11 37 84 88, Marion is op vakantie van 15 juli tot 5 augustus 2024). Zij vertellen je graag meer over de functie!

Selectieprocedure
Geïnteresseerde kandidaten worden uitgenodigd voor een oriënterend gesprek bij Berenschot in week 34 en 35. Berenschot komt op basis hiervan tot een voordracht van kandidaten aan Cultuur Concreet. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor gesprekken bij Cultuur Concreet op 6 en 13 september 2024. Het streven is te komen tot een benoeming vóór 1 oktober 2024. Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.