Stichting Lezen: Ondersteunend Medewerker Onderzoek

Stichting Lezen in Amsterdam zoekt een Ondersteunend Medewerker Onderzoek voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 26-06-2024Stichting Lezen is hét kennis- en expertisecentrum voor leesbevordering en literatuureducatie. Onze missie is het versterken van de leescultuur in Nederland. We stimuleren wetenschappelijk onderzoek en verzamelen gegevens om beleid en praktijk met concrete oplossingen te ondersteunen. Dat gebeurt voor de jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang, het onderwijs, het bibliotheekveld maar ook voor het boekenvak en thuis. Stichting Lezen heeft nauwe contacten met de praktijk. We signaleren vraagstukken daardoor snel en zijn in staat weloverwogen advies en hulpmiddelen te bieden, gebaseerd op betrouwbare (wetenschappelijke) kennis.

Stichting Lezen coördineert en monitort ook de landelijke leesbevorderingsprogramma’s BoekStart (0-4 jaar), de Bibliotheek op school (4-23 jaar).

Wil jij bijdragen aan onderzoek op het gebied van leesbevordering en wil jij de leescultuur in Nederland helpen versterken? Dan is Stichting Lezen op zoek naar jou. Wij zoeken namelijk een

Ondersteunend Medewerker Onderzoek

32 uur per week

De Ondersteunend Medewerker Onderzoek draagt bij aan beleids- en kennisontwikkeling rond leesbevordering.

Wat ga je doen?
Als Medewerker Onderzoek verricht je voorbereidende, ondersteunende en uitvoerende werkzaamheden op het gebied van onderzoek en onderzoekscommunicatie. Hiermee draag je bij aan het functioneren van het Team Onderzoek waar je deel van uitmaakt en aan Stichting Lezen als geheel.

Je levert een actieve bijdrage aan onderzoekswerkzaamheden, waaronder:

 • Ondersteuning bij de ontwikkeling, begeleiding en uitvoering van diverse onderzoeken met betrekking tot lezen (je denkt bijvoorbeeld mee over het formuleren van relevante onderzoeksvragen en het opstellen van vragenlijsten).
 • Uitvoering van kleinschalige evaluaties van bijeenkomsten en campagnes.
 • Programmering van vragenlijsten in een digitale surveytool.
 • Het verzamelen en verwerken van bereikcijfers van leesbevorderingscampagnes en kennisproducten.
 • Het bijhouden van nationale en internationale wetenschappelijke literatuur over lezen en leesbevordering.

Verder lever je een actieve bijdrage aan organisatorische en/of administratieve werkzaamheden, waaronder:

 • De coördinatie van het publicatieproces van onderzoekspublicaties.
 • Redactie- en correctiewerkzaamheden voor het onderzoeksdeel van de website (Leesmonitor).
 • Ondersteuning bij de organisatie van congressen en andere kennisbijeenkomsten.

Wat breng je mee?

 • Je hebt een relevante opleidingsachtergrond (bijvoorbeeld pedagogiek, onderwijswetenschappen, neerlandistiek, literatuurwetenschappen) op minimaal hbo-niveau.
 • Je hebt ervaringen affiniteit met (wetenschappelijk) onderzoek en leesbevordering.
 • Je hebt kennis van het wetenschappelijke en maatschappelijke werkveld van Stichting Lezen of bereidheid om die op te doen.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve en redactionele vaardigheden.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift.

Competenties
We verwachten van onze medewerkers dat ze goed kunnen samenwerken en collegiaal zijn; dat ze nieuwe informatie gemakkelijk weten toe te passen; dat ze zich bewust zijn van behoeften van anderen in de organisatie en dat ze proactief zijn.
Specifiek voor deze functie vragen wij daarnaast dat je overtuigingskracht hebt, goed kunt plannen, organiseren en adviseren, en accuraat en kwaliteitsgericht bent.

Wat wij bieden

 • Een plezierige en veilige werkomgeving waar ruimte is voor iedereen.
 • Vrije invulling van een aantal feestdagen.
 • De kans om je verder te ontwikkelen door het volgen van opleidingen.
 • Goede salariëring en secundaire voorwaarden.

Een indicatie voor het salaris is tussen € 2.950,- en € 3.150,- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De hoogte van het salaris is afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring.

Solliciteren?
Voor nadere informatie verwijzen wij naar lezen.nl. Of neem contact op met Alix Wassing van Stichting Lezen Telefoonnummer: 020–623 05 66.

Je reactie zien we graag uiterlijk 26 juni 2024 tegemoet. Je kunt je sollicitatie, met zowel je motivatiebrief als cv in de bijlage, mailen naar info@lezen.nl, met als onderwerp ‘Sollicitatie Medewerker Onderzoek’. De gesprekken zullen plaatsvinden in de eerste week van juli 2024.

We willen als team graag een afspiegeling zijn van de maatschappij en we werken volgens de uitgangspunten van de Code Diversiteit & Inclusie. We nodigen iedereen die denkt aan de functie-eisen te voldoen van harte uit om te solliciteren, ongeacht culturele achtergrond, gender, sekse, geaardheid, fysieke of mentale uitdagingen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.