Spoorwegmuseum: Allround Collectiemedewerker

Het Spoorwegmuseum in Utrecht zoekt een Allround Collectiemedewerker voor 32 tot 38 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 01-07-2024Het Spoorwegmuseum is een cultuurattractie van wereldformaat. Op spraakmakende wijze wordt de bezoeker door de wereld van het spoor gevoerd. Het Spoorwegmuseum ontvangt normaliter per jaar ruim 450.000 bezoekers. Door een prachtige collectie, een slimme organisatie en enthousiaste medewerkers heeft het museum nationaal en internationaal aanzien.

De afdeling Collecties van het Spoorwegmuseum zoekt per direct een:

Allround Collectiemedewerker

32 tot 38 uur per week

Het Spoorwegmuseum heeft een belangrijke erfgoedfunctie. Om de kennis over de collectie voor toekomstige generaties te borgen en te ontsluiten, is de afdeling Collecties per direct op zoek naar een enthousiaste Collectiemedewerker met kennis van het collectiemanagementsysteem Atlantis.

De afdeling Collecties van het Spoorwegmuseum bestaat uit een Hoofd Collecties, twee Conservatoren, twee Collectiemedewerkers (waarvan 1 vacature) en een depotbeheerder. Als Collectiemedewerker rapporteer je aan het Hoofd Collecties.

Wat ga je doen

 • Registreren en op standplaats zetten van objecten, waaronder nog niet geregistreerde collectie en nieuwe aanwinsten;
 • Registreren van born digital collectie;
 • Verrijken van de bestaande basisregistratie, zoals het seriegewijs toekennen van auteursrechten en thesaurustermen, het toevoegen van herkomstgegevens en dergelijke;
 • (Mede) onderhouden van contacten met de beheerder van de database (DEVENTit) over het verbeteren of uitbreiden van de mogelijkheden;
 • Deelnemen aan collectieprojecten, zoals de online ontsluiting van (delen van de) collectie;
 • Registreren en administreren van bruikleenverkeer;
 • Zorgdragen voor en rapporteren over de condities in de verschillende depots in Utrecht en Maarsbergen;
 • In overleg met de conservatoren optimaliseren van de condities en verpakkingen in de depots;
 • Zo nodig organiseren van (kleine) verhuizingen van collectie-onderdelen in depots;
 • Zorgdragen voor de schoonmaak van objecten in de vaste presentaties en depots, in samenwerking met vrijwilligers en tijdens speciale dagen met medewerkers Publieksdienst;
 • In overleg met de conservatoren contact onderhouden met restauratoren over de te restaureren objecten;
 • Assisteren bij tentoonstellingsinrichting;
 • Assisteren bij het afstoten van collectie.

De werkplek is in Utrecht, maar houd er rekening mee dat je mogelijkerwijs incidenteel op locatie (in Maarsbergen en Blerick) zal werken.

Wie ben jij?
Naast een hbo-opleidingsniveau (vakgebied museologie/beheer en behoud) heb je ten minste twee jaren ervaring in een vergelijkbare functie. Je hebt aantoonbare ervaring met het werken in Atlantis en het beheer en behoud van museale collecties. Kennis van online ontsluiting, auteursrecht en de AVG is een pre. Je bent communicatief vaardig, schrijft makkelijk en hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.

Daarnaast zien we graag dat je onderzoekend, initiatiefrijk, vindingrijk en bevlogen bent. Je signaleert proactief kansen ter optimalisatie van de werkzaamheden en voert deze in overleg door. Je hebt een positieve en hands-on instelling, werkt nauwkeurig en resultaatgericht en bent in staat relevante netwerken op te bouwen en te onderhouden. Je functioneert zowel zelfstandig als in teamverband en bent staat om meerdere projecten gelijktijdig uit te voeren. Affiniteit met het heden, verleden en toekomst van het spoor in Nederland strekt uiteraard tot aanbeveling.

Tot slot ben je in bezit van een rijbewijs B en woon je bij voorkeur in Utrecht of omgeving.

Wij bieden

 • Een leuke en afwisselende baan in een bijzondere werkomgeving voor ten minste 32 uur per week, met uitzicht op verlenging bij gebleken geschiktheid;
 • De functie is ingedeeld in schaal 7 van de cao Recreatie. Het salaris ligt per 1 juli a.s. tussen de € 3.359,04 en € 4.168,45 bruto per maand op basis van een 38-urige (fulltime) werkweek, dit is inclusief een toeslag op de cao van 7,5%. Inschaling is afhankelijk van jouw werkervaring;
 • Een goede pensioenregeling;
 • Een dynamische en aantrekkelijke werkomgeving in een enthousiast team Collecties;
 • De mogelijkheid om bij te dragen aan het borgen van de kennis over de collectie van het Spoorwegmuseum voor toekomstige generaties.

Enthousiast?
Mail dan uiterlijk 1 juli 2024 je cv en een korte motivatiebrief naar hrm@spoorwegmuseum.nl. Bij vragen over de vacature kun je contact opnemen met Peter-Paul de Winter (hoofd Collecties) op telefoon 06-5584 6270.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.