Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek: Hoofd Publiek

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek in Enschede zoeken een Hoofd Publiek voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 01-08-2024Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn dé musea in Enschede. Samen met veel partners bewaren en presenteren we kunst en geschiedenis, van schilderijen tot dino’s. Rijksmuseum Twenthe is een nationaal museum en heeft een kunstcollectie van de Middeleeuwen tot nu. Ons gebouw aan de Lasondersingel is bijna 100 jaar oud. De Museumfabriek zit in een oude textielfabriek in de wijk Roombeek en is een gemeentemuseum. Hier gaat het over natuur en cultuur in Twente, en nog veel meer. Met een gedreven team van zowel betaalde als vrijwillige medewerkers streven we ernaar zoveel mogelijk mensen te betrekken bij onze musea. Dit doen we met inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en een breed scala aan boeiende activiteiten.

Wij zoeken voor onze musea per direct

Hoofd Publiek

32 tot 36 uur per week

Je werkt zowel voor Rijksmuseum Twenthe als voor De Museumfabriek. Samen met je team en collega’s van andere afdelingen werk jij aan een toegankelijke, plezierige en leerzame bezoekerservaring voor een breed publiek. De musea zijn heel verschillend maar jij hebt ze beide even lief.

Samen met je team ontwikkel je spraakmakende tentoonstellingen met bruiklenen en met de eigen collectie. Je bent verantwoordelijk voor een aantrekkelijk aanbod van activiteiten dat aansluit bij de verwachtingen van huidige bezoekers én dat nieuwe bezoekers trekt. Denk hierbij aan cultuurliefhebbers, jongeren, scholieren, families, ouderen en bezoekers met speciale behoeften. Daarnaast verzorgt jouw afdeling alle onderdelen in de museumgebouwen die bijdragen aan een optimaal bezoek. Denk hierbij aan de gevels en de tuinen, de ontvangstbalies, horeca, winkel, workshopruimtes en de bewegwijzering. Diversiteit, inclusie en toegankelijkheid heb jij hoog op de agenda staan.

Leidinggeven en MT
Je geeft dagelijks leiding aan een team experts: educatief medewerkers, projectleiders, programmamakers, conservatoren en publieksservice. Het team bestaat uit circa 20 betaalde medewerkers en ongeveer 100 vrijwilligers. Jij geeft richting aan het beleid en neemt besluiten maar je stimuleert ook eigenaarschap bij de medewerkers over hun eigen taken en expertise. Zij kunnen met jou overleggen en jij zorgt dat ze weer dóór kunnen, binnen de kaders van beleid, planning en begroting.

Ook ben je lid van het Management Team (MT). Hierin zitten ook het hoofd Bedrijfsvoering, het hoofd Collectie en de directeur-bestuurder. Je vertegenwoordigt hier je eigen afdeling maar denkt en werkt ook breder: samen bepalen jullie het beleid en positionering van de musea en zorgen jullie voor een vitale organisatie en een financieel gezonde bedrijfsvoering.

Wat verwachten we van jou?

 • Je bent een ervaren museumprofessional, je hebt ten minste 5 jaar op seniorniveau leiding gegeven.
 • Je hebt ervaring met projectmatig werken, je bent onder andere gewend om planningen en begrotingen te maken en te beoordelen en je kunt creatieve teams met interne en externe medewerkers aansturen
 • Je hebt een duidelijke visie op een goede bezoekerservaring die past bij deze tijd en vooruitkijkt. Diversiteit, inclusie en toegankelijkheid staan bij jou hoog op de agenda
 • Je hebt een brede interesse voor alle disciplines van onze musea, beide musea zijn even belangrijk. Je bent opgeleid in een van de inhoudelijke terreinen, bij voorkeur in de kunstgeschiedenis of geschiedenis.
 • Je stimuleert ideeën voor presentaties, programma’s en aanwinsten en je kunt voorstellen beoordelen.
 • Je kunt een bijdrage leveren aan de positionering en ontwikkeling van beide musea en de gehele organisatie en bent een sterke gesprekspartner binnen het MT
 • Je vertegenwoordigt en representeert de musea naar buiten toe vanuit jouw taakgebied, je houdt contact met het culturele veld, onderwijs en overheid.
  Jouw leidinggevende is de directeur-bestuurder van Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek. Je werkplekken verdeel je evenredig over beide locaties.

Wat kun je van ons verwachten

 • Een arbeidsovereenkomst voor een jaar met uitzicht op een vaste aanstelling.
 • Een positie op strategisch niveau, waarin je in samenwerkt met het Management Team.
 • Inspirerende, uitdagende en informele werkomgeving.
 • Salaris conform salarisschaal 13 van de cao Museum.
 • 8% vakantiegeld en 3,4% eindejaarsuitkering over het bruto jaarsalaris.
 • Een goede pensioenvoorziening bij PFZW.

En verder

 • Je komt te werken in een creatieve organisatie in een veelzijdige functie. We waarderen het als je zelf met initiatieven komt om jouw functie en de organisatie verder te ontwikkelen.
 • We horen graag wat jij belangrijk vindt op het werk en doen ons best om dit te realiseren. Denk aan aangepaste werktijden, een rust-, kolf- of gebedsruimte.
 • We bieden je ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden.
 • We lunchen zoveel mogelijk samen, hebben regelmatig bijeenkomsten met het hele personeel om elkaar bij te praten en voor iedereen is er het zomerfeest en eindejaarsfeest. De sfeer in onze organisatie is vriendelijk.

We willen inclusief zijn en werken aan beleid voor een divers Publiek, Programma, Partners en Personeel. Iedereen is welkom.

Ben je enthousiast?
Stuur je motivatie en cv dan voor 1 augustus 2024 naar HRM@rijksmuseumtwenthe.nl.

Inlichtingen
Voor vragen over de functie kun je terecht bij onze directeur en tijdelijke Hoofd Publiek Caroline Breunesse per mail. Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Anneke Peters per mail of telefonisch via 053-201 2002.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.