Naturalis Biodiversity Center: Hoofd Commerciële Zaken

Naturalis Biodiversity Center in Leiden zoekt een Hoofd Commerciële Zaken voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 16-06-2024Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen planten, dieren, gesteenten en mineralen beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse en Vlaamse universiteiten, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde. In 2019 is ons nieuwe museum geopend.

Het afgelopen jaar ontvingen wij 500.000 bezoekers. Ruim 60.000 hiervan zijn leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Met tien prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, workshopruimtes, een leuke winkel, een restaurant en een café. Waar jong en oud kan zien, doen en beleven. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur. Naturalis ontving in 2020 de BankGiro Loterij Museumprijs en werd in 2021 gekozen tot European Museum of the Year. De enorme capaciteit, moderne faciliteiten en vrije toegankelijkheid van het Atrium binnen Naturalis bieden kansen tot het innoveren en verder professionaliseren van onze commerciële activiteiten.

De enorme capaciteit, moderne faciliteiten en vrije toegankelijkheid van het Atrium binnen Naturalis bieden kansen tot het innoveren en verder professionaliseren van onze commerciële activiteiten. Voor de afdeling Commerciële Zaken zoeken wij vanwege een ziektevervanging op korte termijn een

Hoofd Commerciële Zaken

36 uur per week

In deze functie ben je verantwoordelijk voor de exploitatie van onze museumwinkel, horeca en de commerciële zaalverhuur- en evenementen van het museum. Samen met een team van negen medewerkers werk je aan de continue optimalisering en innovatie én uitvoering van deze verschillende onderdelen binnen de organisatie.

Zaalverhuur & Arrangementen
Je ontwikkelt plannen die de positie van Naturalis in de markt voor zaalverhuur en arrangementen verder verstevigt. Je professionaliseert de activiteiten in samenwerking met de andere delen van de organisatie en onze horecapartner. Je ontwikkelt een aantrekkelijk en onderscheidend aanbod. En ontwikkelt en beheert zelf de relaties met de grote accounts. Je stuurt de horecapartner aan, gericht op een bij de organisatie passend serviceniveau en -aanbod. Je bouwt aan een relevant netwerk in de regio. Daarbij speel je een belangrijke rol in het aanbestedingstraject voor de horeca die dit jaar start.

Museumwinkel
Voor onze museumwinkel ontwikkel je in samenwerking met onze winkelcoördinator het product-, prijs- en winkelbeleid. Je maakt met het winkelteam de winkel aantrekkelijk en winstgevend door te zorgen dat de winkel aansluit op de bezoekersbeleving van Naturalis inclusief een duurzaam assortiment, dat past bij onze doelgroepen, het profiel van Naturalis en ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemingsbeleid (MVO).

Belangrijke aspecten binnen de functie zijn

  • Leidinggeven aan een team van medewerkers die zowel ‘voor’ als ‘achter’ de schermen werken.
  • Het doorontwikkelen van beleid op het gebied van de commerciële activiteiten en het realiseren van doelstellingen op het gebied van omzet en conversies;
  • Het opstellen en invulling geven aan een jaarplan en bijbehorende begroting voor de afdeling;
  • Een unieke kans en positie om je commerciële talenten in te zetten in het meest innovatieve natuurhistorische museum van Europa.

Profiel en functie-eisen
Je bent een pragmatische leidinggevende die snapt hoe je aan een team zeer betrokken en bevlogen medewerkers meeneemt en aanstuurt. Je kan goed omgaan met verschillende belangen, voelt je prettig binnen een complexe organisatie en kan goed verbinding leggen om dingen voor elkaar te krijgen. Je schakelt net zo makkelijk tussen strategische, als operationele vraagstukken. Je haalt er energie uit om op beide niveaus te bewegen. Ondernemerschap in combinatie met organisatiesensitiviteit zijn twee belangrijke competenties binnen deze positie. Je bent enthousiast en hebt doorzettingsvermogen, je werkt graag hard en vindt het geen probleem om af en toe zelf mee te helpen om de klus te klaren.

Verder zien we graag

  • Hbo-werk- en -denkniveau.
  • Relevante kennis en ruime ervaring op het gebied van commerciële dienstverlening en marketing, in een leisure- of retailomgeving en ervaring in een leidinggevende functie op dit gebied.
  • Helder beeld van de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen in de commerciële exploitatie van een museum.
  • Kennis van en ervaring met administratieve / organisatorische processen en projectmatig werken.
  • Een flexibele instelling wat betreft werktijden en bereikbaarheid – bereid om ook in de weekenden, vakanties en avonden te werken.

Ons aanbod
Een afwisselende functie in een dynamische werkomgeving met ruimte voor initiatief en vernieuwing. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 3.801,- en € 5.075,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 11 Museum -cao), exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. We bieden een contract voor de periode van zes maanden met de optie op verlenging.

Informatie en sollicitatie
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Marjolein van Breemen, Directeur Museum (marjolein.vanbreemen@naturalis.nl) en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-751 91 91, sollicitaties@naturalis.nl). Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als Hoofd Commerciële Zaken aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 16 juni 2024 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier.

Het werk van Naturalis is belangrijk voor iedereen. We zijn daarom niet alleen voor diversiteit in de natuur, maar zoeken ook diversiteit op de werkvloer. Kom jij ons team versterken?

Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.