Mauritshuis: Junior Conservator

Het Mauritshuis in Den Haag zoekt een Junior Conservator voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 05-08-2024



In het Mauritshuis werken ruim tachtig medewerkers en hebben wij altijd plek voor stagiaires. Daarnaast werken er 40 tot 50 medewerkers op flexibele basis zoals rondleiders, museumdocenten en servicebaliemedewerkers. Geen dag is hetzelfde. We maken nieuwe tentoonstellingen, doen onderzoek en ontvangen wekelijks duizenden bezoekers. Dat doen we samen. Bij elke tentoonstelling vormen experts uit verschillende afdelingen een team. Steeds in andere combinaties. Zo houden we onze blik scherp.

Het Mauritshuis is het thuis van Vermeers’ Meisje met de parel, tot De anatomische les van Rembrandt en Fabritius’ Puttertje. Nergens in Nederland vind je zo veel indrukwekkende schilderijen per vierkante meter als in het Mauritshuis. We zijn een klein museum met een grote collectie 17de-eeuwse schilderkunst en nog grotere ambities.

Wij willen van het Mauritshuis een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Ongeacht leeftijd, achtergrond of kennis van kunst. We willen laten zien dat onze schilderijen – ook al zijn ze honderden jaren oud – over onderwerpen gaan die nog altijd actueel zijn. Liefde, ongelijkheid, macht, schoonheid. We zijn een innovatief museum dat vanuit verschillende perspectieven het heden met het verleden wil verbinden. Hierbij is het belangrijk dat onze collega’s een inspirerende werkomgeving hebben en worden aangemoedigd verantwoordelijkheid te nemen en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Het Mauritshuis zoekt per 1 oktober voor de afdeling Collectie & Wetenschap een startende, ambitieuze

Junior Conservator

met een passie voor oude schilderkunst 

32 tot 36 uur per week

De Junior Conservator zal voor een breed scala van taken worden ingezet en op die manier kennis maken met alle facetten van het museale werk als conservator. Binnen de afdeling Collectie & Wetenschap maak je deel uit van het team van conservatoren. Daarnaast bestaat de afdeling uit nog twee teams: het team van restauratoren en het team collectiebeheer. De functie wordt beschouwd als een zogenaamde ‘startfunctie’. Daarom komen alleen recent afgestudeerde kandidaten in aanmerking met maximaal twee jaar ervaring als conservator of vergelijkbaar.

Dit ga je doen
Als Junior Conservator verricht je ondersteunend en zelfstandig (kunst-)historisch onderzoek ten behoeve van de eigen collectie, de geschiedenis van het museum en tijdelijke tentoonstellingen. Je legt onderzoeksresultaten vast in (online) publicaties van het museum en assisteert bij de voorbereiding en redactie van publicaties van het museum zoals de bestandscatalogus ‘Stillevens in het Mauritshuis’ en het ‘Mauritshuis Magazine’. Daarnaast verleen je medewerking aan andere museale werkzaamheden van de afdeling zoals ontvangsten, lezingen, voorbezichtigingen, openingen, symposia en sponsoravonden. Je assisteert bij het uitvoeren van collectiebeheertaken en bij de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen en treedt op als koerier voor het begeleiden van uitgaande bruiklenen. Onder begeleiding van een Conservator zul je gedurende de aanstelling in ieder geval een presentatie op zaal maken.

Dit breng je mee

  • Je hebt een voltooide Master-opleiding in een voor het museum relevante studierichting.
  • Jouw specialisatie is de Noord- en Zuid-Nederlandse schilderkunst van de 15de tot en met de 17de eeuw en je bent in staat om verbindingen te leggen met actuele thema’s die daarmee samenhangen.
  • Je bent vaardig in het doen van wetenschappelijk onderzoek en je bent aantoonbaar in staat publieksvriendelijke teksten te produceren. Daarnaast schuw je publieksoptredens niet.
  • Je bent gewend met objecten te werken.
  • Je kunt goed je werk organiseren, je bent resultaatgericht en in staat te werken met deadlines, waarbij je snel kunt schakelen als plannen veranderen.
  • Je bent initiatiefrijk, goed in samenwerken en beschikt over een flexibele werkhouding.
  • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Dit bieden wij

  • Een inspirerende werkomgeving in een van de mooiste musea van Nederland, een bevlogen team en never a dull moment.
  • Een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 36 uur per week voor de periode van twee jaar.
  • Een salaris in schaal 9 conform de museum cao, inschaling is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Verder biedt de cao onder andere 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.

Werkdagen worden in overleg vastgesteld. De werkzaamheden vinden incidenteel plaats buiten kantoortijden. Standplaats is Den Haag. Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

Solliciteren?
Ben jij die startende, ambitieuze kunsthistoricus met passie voor oude schilderkunst? Stuur dan je motivatiebrief en curriculum vitae voor 5 augustus 2024 naar vacature-collectie@mauritshuis.nl. De gesprekken zullen plaats vinden in de week van 12 augustus 2024.

Inlichtingen
Voor meer informatie over de functie kun je terecht bij onze hoofdconservator, Quentin Buvelot, te bereiken via e-mail: q.buvelot@mauritshuis.nl.

Bij indiensttreding vragen we je een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Het Mauritshuis staat midden in de samenleving. We willen dat iedereen zich bij ons thuis voelt, ongeacht achtergrond, geloof, gender, leeftijd of opleidingsniveau. Daarom vinden we het belangrijk dat onze medewerkers een afspiegeling van de samenleving vormen. We streven naar een cultureel divers personeelsbestand en moedigen alle gekwalificeerde professionals aan om te solliciteren.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt echt niet op prijs gesteld, wij krijgen zelf genoeg respons op onze unieke vacatures.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.