FENIX: Assistent Conservator

FENIX in Rotterdam zoekt een Assistent Conservator voor 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 18-07-2024Wil jij meebouwen aan dé nieuwe culturele bestemming in Rotterdam? Houd je van een uitdaging en wil je meewerken aan de openingstentoonstellingen van een nieuw museum? Dan is FENIX jouw volgende halte!

In het voorjaar van 2025 opent FENIX. FENIX neemt je mee op reis langs hedendaagse kunst, geschiedenis, verhalen en smaken. Op dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen Europeanen vertrokken en net zoveel mensen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen.

Team FENIX bouwt aan het eerste migratiemuseum ter wereld dat met een kunstcollectie laat zien dat migratie van alle tijden is. Naast drie grote vaste tentoonstellingen, is er een openbare ruimte van 2000 m2; FENIX Plein. In het hart van het gebouw komt de Tornado, een iconisch uitzichtpunt, ontworpen door MAD Architects. Een kunstwerk, trap én publiekstrekker ineen.

Richting de opening van het museum werkt het team FENIX aan drie grote openingstentoonstellingen – een tentoonstelling van onze eigen collectie die hedendaagse kunst en historische objecten combineert, een installatie gebouwd van tweeduizend koffers aan FENIX gedoneerde koffers en een fototentoonstelling die honderden foto’s van over de hele wereld bijeen brengt. Deze drie tentoonstellingen zijn permanent in het museum te zien vanaf het moment dat de deuren van FENIX openen. Na opening van het museum werken we aan het programma van wisselende tentoonstellingen en zullen we regelmatig nieuwe kunstwerken in de collectiepresentatie laten zien.

Assistent Conservator

40 uur per week

Wat ga je doen?
FENIX is op zoek naar een assistent conservator die samen met ons honderden hedendaagse kunstwerken, eeuwenoude objecten, foto’s van over de hele wereld en verhalen van Rotterdammers samenbrengt in een historische loods aan de Maas. Daarbij staat de verbinding met het publiek altijd voorop. De kunstwerken en objecten uit de collectie laten zien dat migratie van alle tijden is en tonen hoe thema’s zoals thuis, afscheid en geluk hieraan verbonden zijn. Ze vertellen verhalen van gisteren, vandaag en morgen. Verhalen die grenzen overschrijden.

FENIX opent over iets minder dan een jaar haar deuren. In de komende periode bouw je samen met de rest van het team aan de drie openingstentoonstellingen. Je ondersteunt de conservatoren en projectleiders op allerlei manieren. Daarbij ga je zorgvuldig te werk en heb je oog voor detail.

Na de opening van het museum in het voorjaar van 2025 blijf je samen met de conservatoren verantwoordelijk voor het tentoonstellingsprogramma en de collectie van FENIX. Je assisteert de conservatoren op allerlei manieren: je doet onderzoek naar de bestaande collectie en je doet onderzoek ten behoeve van verweringsvoorstellen, je doet voorstellen voor programmering rondom de collectie en voor wissels van kunstwerken in de vaste tentoonstelling, je maakt objectenlijsten en je ondersteunt de productie van tijdelijke tentoonstellingen.

De assistent-conservator maakt onderdeel uit van het team Tentoonstellingen en Collectie. Je werkt onder de supervisie van het hoofd tentoonstellingen en collectie en werkt nauw samen met de projectleider tentoonstellingen en de conservatoren.

Jouw taken en verantwoordelijkheden op een rij

 • Je assisteert de conservatoren op allerlei verschillende manieren bij de inhoudelijke ontwikkeling en bij de productie van tentoonstellingen, onder andere door het doen van voorbereidend onderzoek ten behoeve van tentoonstellingsteksten en audiotours, het onderhouden van contact met kunstenaars, bruikleengevers, donateurs en andere stakeholders, het aanvragen van beeldrechten en het bijhouden van objectenlijsten.
 • Je ondersteunt de projectleider tentoonstellingen, onder andere door het notuleren van de overleggen van de projectteams.
 • Je bent nauw betrokken bij de verhuizing van de kunstcollectie van ons externe depot naar het museum en bij de installatie van de kunstwerken in het gebouw.
 • Tijdens de opbouw van de tentoonstellingen werk je tussen de kunst. Je steekt je handen uit de mouwen, je ontvangt transporten en je ondersteunt de kunstenaars die in het museum hun kunstwerken installeren.

Wie ben jij?

 • Een teamplayer met een warme persoonlijkheid.
 • Een enthousiaste conservator die graag wil leren.
 • Je werkt zorgvuldig en bent goed in het houden van overzicht.
 • Je hebt oog voor details en oog voor taal.
 • Je bent stressbestendig en kan goed werken onder druk.
 • Je hebt affiniteit met beeldende kunst en met het onderwerp migratie.
 • Je hebt minimaal een jaar relevante werk- of stage-ervaring.
 • De Nederlandse en Engelse taal beheers je goed. Spreek je ook andere talen? Fantastisch!

Wat biedt FENIX je?

 • De unieke kans om in een vroeg stadium mee te bouwen aan een nieuw museum.
 • Een afwisselende functie bij dé nieuwe internationale culturele bestemming in Rotterdam.
 • Een functie met doorgroeimogelijkheden.
 • Werken in een jonge en bevlogen organisatie.
 • Een contract voor een jaar tijd, met uitzicht op een vast contract bij goed functioneren.
 • Een salaris van € 2.300,- tot € 2.800,- per maand (op basis van 40 uur per week, exclusief 8% vakantietoeslag), afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een goede pensioenregeling en ruime reis- en onkostenvergoeding.
 • Opleidings- en trainingsmogelijkheden.
 • Dagelijks een gezonde, vegetarische lunch op kantoor.
 • Een extra vrije dag, te besteden aan een dag die voor jou een feestdag is, zoals je verjaardag of een culturele feestdag.
 • Onbeperkt toegang tot professionele begeleiding en content om aan je mentale welzijn te werken via OpenUp.

FENIX bouwt aan een organisatie die de culturele diversiteit van Rotterdam weerspiegelt en de kracht daarvan inzet. Onze vacatures staan open voor iedereen.

Wil je reageren?
Stuur uiterlijk op donderdag 18 juli 2024 een motivatiebrief en cv naar nieuwebaan@fenix.nl ter attentie van Brenda Cumaunang (talent manager). Vermeld in de onderwerpregel: ‘assistent-conservator’.

Om elkaar goed te leren kennen, plannen we twee sollicitatierondes.

 1. De eerste ronde vindt plaats op dinsdag 23 juli 2024. In een gesprek van 30 minuten maken we over en weer kennis en horen we graag meer over jouw motivatie en competenties.
 2. Het tweede gesprek is op maandag 29 juli 2024. We gaan dan dieper in op de inhoud van de baan en jouw rol in ons team.

Nog vragen?
Heb je nog vragen over de functie, de procedure of over FENIX, neem dan contact op met Brenda Cumaunang (talent manager) per mail of telefonisch via 06 43228771.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.