CBK Zuidoost: Junior Curator NEXT

CBK Zuidoost in Amsterdam zoekt een Junior Curator NEXT voor 8 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 23-08-2024Ben jij een beginnend curator met Indonesische / Indische roots, heb je een band met de samenleving van Amsterdam Zuidoost én heb je een bijzonder idee voor een tentoonstelling die je wilt realiseren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

CBK Zuidoost
Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost) ontsluit actuele beeldende kunst voor een divers publiek en levert met haar activiteiten tegelijkertijd een bijdrage aan het bestaan van kunstenaars en de ontwikkeling van hun oeuvre.

We programmeren tentoonstellingen, geven opdrachten, realiseren een artist in residence programma, beheren een werkplaats voor professionals en amateurs, bieden een kunstuitleencollectie aan én realiseren een waaier aan educatieve activiteiten. Als platform en maakplek voedt CBK Zuidoost bovendien de discussie over relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Ons publiek heeft vaak ook een actieve rol, als maker of adviseur of als deelnemer aan een debat.

Intercultureel handelen en publieksgericht programmeren zit in ons DNA. Onze locatie, de Amsterdamse Bijlmermeer en haar Afro-Caribische identiteit, is onze inspiratiebron en katalysator. Daarnaast verbindt CBK Zuidoost lokale, grootstedelijke en ook internationale kunstproductie en kunstbeleving; al meer dan 35 jaar.

CBK Zuidoost zoekt een:

Junior Curator NEXT

Speciale editie 2025: Het Nederlandse kolonialisme in Indonesië en zijn nalatenschap

8 uur per week, 1 maart tot 1 december 2025

Functieomschrijving in context
Jaarlijks programmeert CBK Zuidoost vijf groepstentoonstellingen in eigen huis. Een deel van die tentoonstellingen ontstaan aan de hand van een concept van de vaste curator. Deze tentoonstellingen zijn geëngageerd en intersectioneel van aard. Ze reflecteren op thema’s zoals identiteitsvormende zaken als geschiedenis en herkomst maar ook op zaken als gender, religie, seksuele oriëntatie en meer algemene sociaal maatschappelijk politieke ontwikkelingen.

De afgelopen jaren heeft CBK Zuidoost gekozen om jaarlijks één tentoonstelling te laten samenstellen door een gastcurator, meer specifiek een beginnende gastcurator van kleur. Dit deden en doen we omdat we graag bijdragen aan een verdere diversificatie van het kunstenveld. Intercultureel denken en handelen staat, van oudsher, centraal binnen het functioneren van CBK Zuidoost. We willen óók de komende jaren bijdragen aan een verdere diversificatie van het culturele ecosysteem. Het meerjarige project NEXT draagt daaraan bij. Je krijgt de gelegenheid om een eigen tentoonstellingsconcept te ontwikkelen, welke vervolgens de basis vormt voor je vervolgwerkzaamheden. Het eindresultaat is een groepstentoonstelling van eigen signatuur, passend binnen het algemene profiel van CBK Zuidoost.

In het najaar van 2025 willen we een tentoonstelling realiseren naar aanleiding van een projectvoorstel van kunstenaars Nynke Deinema en Clementine Oomes. Zij stellen voor om een groepstentoonstelling te maken met werk van hedendaagse kunstenaars met Indonesische en Indische roots die reflecteren op het Nederlands kolonialisme in Indonesië en zijn nalatenschap. Het wordt een groepstentoonstelling waar zij zelf ook deel van uitmaken. Speciaal voor deze tentoonstelling reserveren we een plek in onze artist-in-residence voor een nog uit te nodigen (beginnende) kunstenaar uit Indonesië. Ook andere deelnemers zijn nog niet geselecteerd.

Taken

 • Doorontwikkeling projectvoorstel groepstententoonstelling: formuleren van een helder, inhoudelijk werkplan.
 • Projectmanagement; atelierbezoeken, procesplanning, communicatie, afstemmen derden intern en extern.
 • Financieel management; begroting opstellen en budget bewaken.
 • Met kunstenaars opbouwen en afbreken van de expositie.
 • Rondleidingen geven tijdens de expositie.
 • Activiteiten rond publieke programmering tijdens expositie ontwikkelen en begeleiden.
 • Verslagleggen van de resultaten in een eindrapportage (effecten en resultaten).

Profiel
Als onze tijdelijke collega ‘junior curator tentoonstellingen’ heb je:

 • Een Indisch/Indonesische culturele achtergrond.
 • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.
 • Een relevante vakopleiding (hbo of wo) afgerond en enige relevante werkervaring. Het kan ook zijn dat je recent een vakopleiding als kunstenaar hebt behaald en dat je je horizon wilt verbreden door als curator aan het werk te gaan. Ook in dat geval is enige relevante werkervaring een pre.
 • Een verbintenis met Stadsdeel Zuidoost, bijvoorbeeld omdat je er woont en/of hebt gewoond en/of werkt.

Bovendien kan je zelfstandig taken uitvoeren en ben je betrouwbaar, representatief en communicatief en pas je binnen het interculturele team van CBK Zuidoost.

Wij bieden

 • Een dynamische werkomgeving met een fijn team.
 • Een begeleidend netwerkprogramma dat je doet kennis maken met en toegang geeft tot het domein van de actuele beeldende kunst; kortom, een bezoekersprogramma bij collega’s in het veld in Nederland.
 • Kansen op doorontwikkeling van je beginnende werkervaring.
 • Een aanstelling voor 8 uur per week als zzp’er in de periode 1 maart tot 1 december 2025. Het honorarium is conform de arbeidsvoorwaarden van onze sector, minimaal € 1.071,- exclusief btw per maand.

Meer weten
Neem voor meer informatie over de inhoud van de functie contact op met Sipora Ubro, Hoofd Bedrijfsvoering CBK Zuidoost – s.ubro@cbkzuidoost.nl.

Solliciteren
Je sollicitatie bestaat uit een motivatiebrief én een eerste idee voor een mogelijk tentoonstellingsconcept op basis van het eerder genoemde projectvoorstel (samen maximaal drie A4tjes) plus een cv.

Reageren kan tot en met 23 augustus 2024.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.