Beeld & Geluid: Portfoliomanager Onderzoek & Erfgoed

Beeld & Geluid in Hilversum zoekt een Portfoliomanager Onderzoek & Erfgoed voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 14-07-2024Wil je werken bij een instituut dat een actieve rol speelt in belangrijke netwerken rond onderzoek, erfgoed en journalistiek, waarin digitalisering van de media en erfgoedsector, en de impact die dat heeft centraal staat? Ben jij iemand die inspiratie haalt uit het samenwerken met collega’s uit uiteenlopende disciplines? In een veelzijdige rol met volop kansen jezelf verder te ontwikkelen? Ben jij ook geïnteresseerd in hoe digitalisering een rol kan spelen binnen de culturele en creatieve industrie? En word je enthousiast om innovaties in de praktijk brengen? Fijn! Want wij zoeken een:

Portfoliomanager Onderzoek & Erfgoed

32 tot 40 uur per week

Wat ga je doen?
In deze uitdagende rol als portfoliomanager speel je een essentiële rol binnen het team Onderzoek en Erfgoed (O&E).

Het team bestaat verder uit een doelgroepeigenaar (MT-lid), zes productmanagers en een marketeer. De productmanagers beheren een product- en dienstenportfolio die ze opzetten en (door)ontwikkelen. Erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten worden ondersteund met onze kennis, projecten en tools om (AV-)collecties toekomstbestendig te maken en hun betekenis voor de samenleving beter te begrijpen. Dit gebeurt door het uitvoeren van onderzoek, door het toepassen van moderne technologieën, door het leggen van verbindingen met diverse stakeholders en door het delen van kennis. Het werk binnen de portfolio’s wordt uitgevoerd door multidisciplinaire teams van collega’s uit verschillende afdelingen binnen Beeld & Geluid.

Het portfolio is aanzienlijk: op dit moment zijn er ongeveer 45 collega’s betrokken bij de activiteiten, waaronder meer dan 40 extern gefinancierde projecten. Zie beeldengeluid.nl/kennis/projecten voor een overzicht. Er wordt samengewerkt met een groot netwerk aan (inter)nationale partners en uiteenlopende financiers. Dat maakt Beeld & Geluid een toonaangevend instituut met internationale uitstraling binnen de culturele en creatieve industrie van Nederland.

Om deze activiteiten op een efficiënte en doelmatige manier uit te kunnen voeren is portfoliomanagement essentieel. De portfoliomanager ziet toe op een goed evenwicht tussen projecten, mensen en middelen. Als co-piloot van de doelgroepeigenaar ben je verantwoordelijk voor:

 • Het ondersteunen van het O&E team bij de financiële sturing (resource planning en forecast);
 • Het bewaren van overzicht over het gehele productportfolio, inclusief de gesubsidieerde projecten;
 • Het bijstaan van projectmanagers bij het ontwikkelen van projectvoorstellen met betrekking tot financiën en voorwaarden van subsidies;
 • Optreden als de linking pin met afdelingen binnen Beeld & Geluid voor het inzetten van resources, en hierbij ook een goede aansluiting van O&E activiteiten met interne processen in het oog te houden;
 • Het initiëren van verdere professionalisering van primaire en administratieve processen, rapportages en systemen;
 • Optreden als adviseur bij omvangrijke projecten waar Beeld & Geluid als penvoerder optreedt, samen met de collega’s van project control, voor consortiumpartners, Europese Commissie, bestuursleden en programmamanagers;
 • Coördinerende bijdrage leveren aan de O&E onderzoeksagenda, jaarplan, jaarverslag, kwartaalrapportages en monitoring kpi’s.

Ons aanbod
Je eerste contract is een jaarcontract. Als we blij zijn met elkaar verlengen we met veel plezier. Het bruto maandsalaris (op fulltime basis) is minimaal € 4.029,56 en maximaal € 5.756,54 (schaal 11 cao Beeld & Geluid).

Hoe leuk werken bij Beeld & Geluid ook is, we hechten ook veel waarde aan vrije tijd. Per jaar heb je daarom maar liefst 25 vakantiedagen en 24 atv-dagen (op fulltime basis). Krijg je die niet op? Dan kun je ook je vakantiedagen inzetten voor andere leuke dingen, zoals de aanschaf van een (elektrische) fiets of laptop of het verwezenlijken van een droomreis. daarvoor hanteren we een cafetariamodel.

We werken hybride; in de ochtend eerst de kinderen naar school brengen, of een uurtje sporten, en daarna pas naar kantoor? Of een vaste thuiswerkdag in de week? We vertrouwen erop dat je het beste zelf kunt inschatten wat goed is voor jou en voor ons. Je ontvangt daarom een onkostenvergoeding voor thuiswerken en voor woon-werkverkeer, afhankelijk vanuit waar je werkt!

Wie ben jij?
Je werkt graag hands-on en je krijgt energie van samenwerken. Je staat graag tussen je collega’s. Je krijgt te maken met allerlei verzoeken van zowel interne als externe stakeholders, daarom is het essentieel dat je oplossingsgericht kunt werken. Dit doe je met gevoel voor wat speelt bij je collega’s, in de organisatie. Je bent bewust van de culturele verantwoordelijkheid van het instituut Beeld & Geluid en hebt inlevingsvermogen richting collega’s, financiers en samenwerkingspartners.

Je herkent je in het volgende:

 • Je hebt minstens vijf jaar relevante werkervaring in een soortgelijke rol, op wo- niveau;
 • Je hebt kennis van verschillende project- en programma-methodieken;
 • Je beschikt over uitstekende projectmanagement-, plannings- en organisatievaardigheden, inclusief het opstellen van begrotingen en rapportages;
 • Je beheerst de Nederlandse én Engelse taal vloeiend, zowel in woord als geschrift;
 • Je bent oplossingsgericht en besluitvaardig.
 • Daarnaast ben jij een echte verbinder die gericht is op samenwerken en je weet door middel van cijfers en analytisch inzicht te overtuigen. Je bent stressbestendig, creatief en service gericht. Je begrijpt hoe de organisatie in elkaar steekt en bent cultureel bewust.

Wie zijn wij?
Wij zijn in de eerste plaats een modern media-instituut met één van de grootste en meest moderne vooruitstrevende archieven ter wereld. We bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, podcasts, websites en objecten. Onze dagelijks groeiende mediacollectie bewaren we als erfgoed voor de eeuwigheid, dat is waar wij als betrouwbaar instituut voor staan.

We zijn nog veel meer! We zijn ook een verrassende, inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor iedereen. Van individuele bezoekers tot professionele mediamakers; iedereen is welkom en verbinden zit in ons dna. We organiseren talloze publieksactiviteiten, debatten en lezingen voor jong en oud. Scholen bieden we een breed pakket aan workshops en we stimuleren academisch en journalistiek onderzoek.

Met zo’n 400 bevlogen collega’s, waarin we onze zeer waardevolle vrijwilligers en stagiair(e)s natuurlijk meetellen, dragen we iedere dag vanuit ons veelkleurige pand in Hilversum, ons historische pand in Den Haag én vanuit ons muziekweb in Rotterdam bij aan een open, vrije, inclusieve en mediawijze samenleving.

Het team Onderzoekers en Erfgoedprofessionals is één van de doelgroep teams binnen Beeld & Geluid. De andere doelgroep teams zijn Particulieren, Educatie & Onderwijs en Mediaprofessionals. We zijn ‘digital enthusiasts’ en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en ideeën om onze doelgroepen digitaal te ondersteunen.

Inmiddels hebben we een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van onderzoekssamenwerkingen (zowel binnen informatica, de geesteswetenschappen als de sociale wetenschappen) en creatieve dienstverlening aan de erfgoedsector.

We zijn onderdeel van nationale netwerken zoals Netwerk Digitaal Erfgoed, CLARIAH, PublicSpaces, de Nationale AI Coalitie en internationale netwerken zoals Europeana, IASA, AMIA, OPF, FIAT/IFTA en Time Machine. Samen met partners uit deze netwerken werken we aan het ontwikkelen van (gezamenlijke) producten en diensten, vaak binnen onderzoeks- en innovatieprojecten. We vinden het belangrijk om onszelf en daarmee onze diensten en producten continu te verbeteren.

Het allerbelangrijkste: we lachen graag met elkaar en hebben een gezonde dosis relativeringsvermogen!

Diversiteit & Inclusie
Bij Beeld & Geluid hechten we veel waarde aan diversiteit en inclusie, ook in de samenstelling van onze teams. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, wat je gelooft of op wie je valt, wij vinden het belangrijk dat je met enthousiasme bijdraagt aan onze gezamenlijke ambities en doelen.

Enthousiast?
We horen graag hoé enthousiast je bent! Solliciteer vóór 15 juli via de sollicitatiebutton, en voeg in elk geval je cv (in pdf) toe. Een (korte) motivatie vinden we fijn, als jij dat ook leuk vindt. We laten ons door de vorm graag verrassen! Wil je eerst meer weten over deze vacature, dan kun je mailen met Johan Oomen, Manager Onderzoek & Erfgoed. Deze vacature staat gelijktijdig intern en extern uit. We kiezen voor de meest passende kandidaat, bij gelijke geschiktheid heeft de interne kandidaat voorrang.

De sollicitatieprocedure bestaat uit een oriënterend gesprek met Kristen Potters (Corporate Recruiter) en wanneer jullie beiden enthousiast zijn volgt een gesprek met Johan Oomen (Manager Onderzoek & Erfgoed) en één of meerdere collega’s uit het team.

Klik hier om het privacy statement van Beeld & Geluid met betrekking tot de sollicitatieprocedure te lezen.

Solliciteer!

Wat een leuke functie hè? We verwachten deze dan ook zelf te kunnen invullen. Acquisitie vinden we zonde van jouw én onze tijd.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.