Wereldmuseum: Museumdocent

Het Wereldmuseum in Amsterdam zoekt Museumdocenten voor een nader te bepalen aantal uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Oproepkracht | Sluitingsdatum: 26-05-2024Wij geloven dat de wereld geen centrum heeft, maar één groot netwerk is waarin alles invloed heeft op elkaar. We onderzoeken de wereld om ons heen en proberen die beter te begrijpen via onze collectie en met onze tentoonstellingen. Op alle locaties van het Wereldmuseum gaat het over thema’s die onze dagelijkse levens beïnvloeden. In de musea van het Wereldmuseum kom je meer te weten over hoe mensen wereldwijd leven en hoe mensen gevormd worden door de wereld. Vroeger en nu. Want met meer kennis van de relatie tussen verleden en heden kan je de wereld van nu beter begrijpen. Het Wereldmuseum moedigt aan om na te denken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is onze connectie met de wereld om ons heen? Hoe staan we in relatie tot elkaar?

Het Wereldmuseum is in 2014 ontstaan door de fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum. Sinds mei 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum Rotterdam. De Wereldmusea hebben eenzelfde directie, managementteam en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 foto’s en de musea hebben gezamenlijk ca. 250 medewerkers. Daarnaast coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers. Jaarlijks ontvangen onze musea zo’n 425.000 bezoekers.

Wij geloven dat een veelheid aan perspectieven bijdraagt aan het maatschappelijk bewustzijn, creativiteit en een betere organisatie. Daarom zoeken we ook actief naar een diversiteit aan perspectieven en achtergronden in onze medewerkers.

Voor de nieuwe tentoonstelling De Raad van de Raaf (december 2024) in Wereldmuseum Junior Amsterdam zoeken wij

Museumdocenten

voor een nader te bepalen aantal uur per week

Het Wereldmuseum maakt tentoonstellingen en programma’s waarin authentieke verhalen, (eigentijdse) collectie en multidisciplinaire activiteiten verbonden worden met mens en maatschappij. De sector Programmering richt zich op het bedenken en uitwerken van alle activiteiten voor publiek en onderwijs en bestaat uit vier teams: Tentoonstellingen, Publieksprogramma, Educatie en Publieksparticipatie (museumdocenten), verspreid over vier locaties. De nieuwe museumdocenten gaan deel uit maken van de pool van Amsterdam.

Wereldmuseum Junior is de verzamelnaam van al ons museale (familie)aanbod voor kinderen t/m 13 jaar. Sinds 1975 hebben we ervaring opgebouwd met aansprekende tentoonstellingen (eerder onder de naam Tropenmuseum Junior). Naast kijken en luisteren, zijn ook aanraken, maken, beleven en meedoen belangrijk. In De Raad van de Raaf staat respect voor de aarde centraal. Bezoekers krijgen waardevolle kennis, ideeën, ervaring en waarden aangereikt van inheemse gemeenschappen uit Groenland en andere plekken op de wereld. Kinderen ervaren dat iedereen met elkaar en de natuur verbonden is en worden gemotiveerd zich in te zetten voor een leefbare en rechtvaardige wereld.

Wie ben jij?
Je hebt ervaring in het werken met kinderen en je kunt bezoekers van alle leeftijden inspireren. Je kan flexibel inspelen op hun (belevings)wereld en vragen en je bent in staat om mensen op een persoonlijke manier met elkaar verbinden. Je hebt acteer- performance en/of vertelkwaliteiten. Bij voorkeur heb je ervaring in het geven van rondleidingen en/of het verzorgen van (creatieve) workshops of onderwijsprogramma’s. Nieuwe kennis pak je snel op. Complexe inhoud breng je helder over en culturele sensitiviteit is voor jou vanzelfsprekend. Je hebt een goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal. Verder ben je een teamplayer met een open werkhouding, ben je punctueel en representatief, gastvrij, positief en energiek. Je bent woonachtig in (groot) Amsterdam.

Wat ga je doen?
Families bezoeken de tentoonstelling zelfstandig, schoolklassen worden begeleid. Jij stimuleert de bezoekers op een unieke manier: theatraal, persoonlijk, zintuigelijk en interactief. Ontmoeten, dialoog, kennisdeling, samenwerken en creatief handelen staan centraal. Je brengt de collectie tot leven, je vertelt verhalen, activeert mensen en begeleidt activiteiten bij zowel school als publieksprogramma’s. Zowel inhoudelijk als organisatorisch ben je (mede)verantwoordelijk voor een goed verloop. Tijdens de schoolvakanties, met name in de zomer, organiseren we diverse workshops. Je start in november met trainingen en bent in december klaar om voor de groep te staan.

Wat bieden wij?

  • Een unieke werkplek in een prachtig gebouw en een enthousiast en hecht team.
  • Een uitgebreide inhoudelijke en theatrale training zodat jij optimaal bent voorbereid.
  • Een deeltijdovereenkomst voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging. De functie is ingedeeld in schaal 7 van de Museum cao met een salaris van minimaal € 15,77 en maximaal € 19,74 bruto per uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3.4% eindejaarsuitkering.
  • Reiskostenvergoeding voor woon / werk (maximaal € 123,- bij 5 reisdagen).
  • Een grote hoeveelheid kennis dankzij onze (inter)nationale samenwerking en de mogelijkheid je professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen.
  • Een prettige werksfeer en ruim 250 enthousiaste collega’s in Amsterdam, Rotterdam, Leiden en Nijmegen.
  • Gratis toegang voor jou en je directe familie bij alle locaties van het Wereldmuseum.

Heeft bovenstaande nog niet al je vragen beantwoord?
Neem dan gerust contact op met de afdeling personeelszaken, personeelszaken@wereldmuseum.nl of met teamleider Wereldmuseum Junior Mohammad Babazadeh, mohammad.babazadeh@wereldmuseum.nl. telefoonnummer: 0880042868 / 068130 8509.

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur dan vóór maandag 27 mei 2024 een korte motivatie en cv via onderstaande knop!

Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dat gepland wordt in de week van 3 juni 2024.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.