Van Gogh Museum: Stagiair Collectie & Onderzoek

Het Van Gogh Museum in Amsterdam zoekt een Stagiair Collectie & Onderzoek voor 20 uur per week | Vacature voor een Leertraject, Stageplaats | Sluitingsdatum: 21-06-2024Het Van Gogh Museum inspireert een divers publiek met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijd. Al onze collega’s leveren met hun eigen expertise een bijdrage aan deze missie. Samen maken we mooie stappen en staan we open voor wat er gebeurt om ons heen. We lopen graag voorop en werken daarbij intensief samen met anderen. We richten ons zowel op onze directe omgeving als op de internationale wereld.

Voor de afdeling Collectie & Onderzoek zijn we op zoek naar een enthousiaste

Stagiair Collectie & Onderzoek

Project Adolescentie

20 uur per week | september 2024 tot februari 2025

die werkervaring op wil doen.

De afdeling Collectie & Onderzoek telt 17 collega’s die werken aan de collectie, het onderzoek en de tentoonstellingen van het Van Gogh Museum in Amsterdam en De Mesdag Collectie in Den Haag. Binnen dit gedreven team krijg je alle ruimte om te leren van collega’s. De stage is bedoeld om werkervaring op te doen als onderzoeker en een bijdrage te leveren aan ons team en het Van Gogh Museum te leren kennen.

Wat ga je doen?
In deze stage werk je nauw samen met de Conservator Schilderijen aan een nieuw meerjarig onderzoeks- en tentoonstellingsproject over de verbeelding van de adolescente levensfase rond 1900. Houd je ervan diepgravend onderzoek te doen en lijkt het je interessant te leren waar het werk van museumconservatoren en -onderzoekers over gaat? Dan is deze stage wat voor jou! Hierbij een greep uit je werkzaamheden.

 • Je doet onderzoek (historisch en kunsthistorisch) naar de adolescente levensfase rond 1900.
 • Je zult werken aan een database met kunstwerken met het thema adolescentie.
 • Je verzorgt literatuuronderzoek naar contemporaine bronnen over adolescentie en jeugdcultuur.
 • In overleg met de conservator bestaat de mogelijkheid tot een gericht eigen deelonderzoek.

Wie ben jij?
Voor deze stage zijn we op zoek naar een leergierige en enthousiaste masterstudent die plezier haalt uit het doen van diepgravend onderzoek. Je kunt daarbij goed overzicht bewaren binnen de verschillende werkzaamheden en communiceert helder. Je bent een teamspeler maar kunt je taken zelfstandig uitvoeren en je houdt van de dynamiek van een levendige baan en omgeving.

 • Je volgt een master in de richting van Geschiedenis, Kunstgeschiedenis of Cultuurwetenschappen, bij voorkeur een onderzoeksmaster of master Publieksgeschiedenis.
 • Je hebt aantoonbare interesse in cultuurgeschiedenis, sociale geschiedenis, beeldende kunst en/of beeldcultuur.
 • Goede beheersing van Outlook, Word en PowerPoint is een vereiste.
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel verbaal als schriftelijk is een vereiste, beheersing van het Frans en/of Duits is een pre.

Heb je een opdracht vanuit je studie? Dan kijken we graag samen naar de mogelijkheden. De stage moet een onderdeel zijn van je huidige studie.

Wat bieden we je?
In hartje Amsterdam kom je in een culturele en ambitieuze werksfeer terecht waar je alle kansen kunt aangrijpen om het beste uit jezelf en je team te halen. Hier maak je stappen in jouw carrière en draag je bij aan een wereldmerk. De Museum cao is van toepassing. Verder bieden wij:

 • Een stagevergoeding van € 450,- bruto per maand (op basis van 36 uur).
 • Een iPhone, laptop en de mogelijkheid tot hybride werken.
 • Inspirerende sessies samen met medestagiairs.

Stap je in?
Heb je deze stagevacature met enthousiasme gelezen en sluit jij je graag tijdelijk aan bij ons team? Stap ook in! Wij ontvangen jouw motivatiebrief met cv (als pdf-bestand) via de sollicitatiebutton graag vóór 21 juni 2024. Mocht je nog meer willen weten, dan kun je terecht bij Lisa Smit (Conservator Schilderijen) via: l.smit@vangoghmuseum.nl. De gesprekken vinden plaats in de week van 1 juli 2024.

Wij zijn een organisatie voor iedereen waar we de grootste variatie van mensen omarmen. Variëteit ligt volgens ons ten grondslag aan creativiteit, relevantie en innovatie. Elke dag weer werken we aan onze missie om een divers publiek te inspireren en mensen nieuwe betekenis en waarde aan hun leven te geven. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit welke naam je draagt, waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet of waar je in gelooft. We zijn er dus ook voor jou en je bent van harte welkom te solliciteren!

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.