Stedelijk Museum Schiedam: Hoofd Collecties

Het Stedelijk Museum Schiedam in Schiedam zoekt een Hoofd Collecties voor 24 tot 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 26-06-2024Het Stedelijk Museum Schiedam is een toegankelijk museum voor kunst en geschiedenis in het prachtige achttiende-eeuwse Sint Jacobs Gasthuis in hartje Schiedam. We maken spraakmakende tentoonstellingen, koesteren onze collectie en organiseren verrassende activiteiten met kunstenaars en Schiedammers. We staan bekend als een van de meest publieksvriendelijke musea van Nederland, dat veel samenwerkt. We halen er plezier uit om te vernieuwen, dingen net even anders te doen en ons maatschappelijk te engageren. De komende jaren willen we het collectiebeleid vernieuwen en onze collectie nog beter ontsluiten; in lijn met onze publieksgerichte missie. Hiervoor zoeken we een Hoofd Collecties.

Wij zoeken een

Hoofd Collecties

24 tot 32 uur per week | in loondienst (maar ad-interim / freelance is ook mogelijk)

Wat ga je doen?
Als Hoofd Collecties ben je eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van beleid ten aanzien van onze historische en kunstcollectie. Daaronder vallen onder andere behoud en beheer, collectievorming (waaronder aankopen), collectie- en kennismanagement en ontsluiting en mobiliteit van de collectie. Ook het opstellen van veiligheidsplannen ten behoeve van de collectie en het collectiehulpverleningsplan horen hier bij. Daarnaast staan we op het punt een nieuw collectieplan te ontwikkelen; en enkele professionaliseringslagen te maken, waaronder de migratie van onze collectiedatabase en verdere digitale ontsluiting.

Daarnaast adviseer je de directie over en ben je inhoudelijk verantwoordelijk voor de ontwikkelingen van tentoonstellingen die een nadrukkelijke link hebben met de collectie. Het gaat hier concreet om tentoonstellingen gelieerd aan onze deelcollecties ‘Experimentele en informele kunst 1945-1960’, ‘Seriële en fundamenteel radicale schilderkunst 1960-heden’ en de stadshistorische collectie. Daarin werk je samen met onze Conservator Stadsgeschiedenis, een nieuw te werven Senior Conservator naoorlogse en hedendaagse kunst en het Hoofd Tentoonstellingen. In overleg is het denkbaar dat je ook zelf tentoonstellingen cureert.

Je bent leidinggevende van een team van zeer gedreven professionals op het gebied van collecties en tentoonstellingen (collectiemedewerkers en conservatoren). Voor hen ben je een inhoudelijk sparringpartner en inspirerende leidinggevende, die mensen in hun kracht zet. Je geeft ruimte voor eigen initiatief en vernieuwing, en weet dit goed te coachen, regisseren op hoofdlijnen en zorgt er continu voor dat projecten goed blijven aansluiten bij missie en visie. In voorkomende gevallen ben je zelf ook hands-on actief op de werkvloer, om het team te ondersteunen.

Wie zoeken we?
We zoeken een enthousiaste en ervaren museumprofessional die ontzettend veel zin heeft om met de collectie van Stedelijk Museum Schiedam aan de slag te gaan; en vooral ook om in dit dynamische en verrassende museum, waar geen dag hetzelfde is, te gaan werken. Ons nieuwe Hoofd Collecties is gewend aan een kwalitatief hoogwaardige werkomgeving, maar past ook goed in een informele werkcultuur. Je bent flexibel en weet je goed staande te houden in een organisatie waar veel wordt ontwikkeld en inhoudelijk experiment hoog in het vaandel staat.

De functie is gebaat bij kennis en stabiliteit; en daarom zoeken we een professional met stevige collectie-ervaring. Je bent deskundig op het gebied van collectiebeleid, onderzoek en collectie- en kennismanagement. Je ziet het als een uitdaging om enerzijds de collectie zorgvuldig en professioneel te behouden en beheren; en tegelijkertijd ook om deze op een zo vernieuwend mogelijke en inclusieve, meerstemmige manier voor een zo groot mogelijk publiek te ontsluiten. Je neemt zowel de administratieve als strategische en vernieuwende kant van het werk serieus.

Je bent besluitvaardig en adviseert de directie proactief over de professionalisering van processen binnen de afdeling Collecties; maar ook over collectiepresentaties en aankopen.

In Stedelijk Museum Schiedam ben je als leidinggevende en afdelingshoofd ook altijd ‘meewerkend’ met het team; en zichtbaar op de werkvloer. Zo ben je in voorkomende gevallen in staat om speciale groepen rondleidingen of lezingen te geven. Ook heb je gevoel voor formele en publiekscommunicatie over de collectie, en lees en/ of redigeer je mee met teksten. Ook het geven van interviews aan media, voeren van gesprekken met verzamelaars en fondsen; meeschrijven aan fondsaanvragen (inclusief verantwoordingen) is onderdeel van het werk.

Samengevat, zoeken we een kandidaat, die

 • Onze missie goed aanvoelt, en hieraan vanuit de collectie een vernieuwende bijdrage wil leveren.
 • Een visie heeft op een hoogwaardig, duurzaam en vernieuwend collectiebeleid.
 • Kennis of affiniteit heeft met tenminste een van de kerncollecties.
 • Ervaring heeft met collectiemanagement en uitvoering van collectiewerkzaamheden.
 • Bij voorkeur ook ervaring heeft met de inhoudelijke ontwikkeling van tentoonstellingen.
 • Een goed netwerk heeft in en makkelijk contact leg met het museale en erfgoedveld.
 • Bij voorkeur leidinggevende ervaring heeft en een coachende leiderschapsstijl.
 • Bereid is ook in uitvoerende zin de handen uit de mouwen te steken.
 • Zo snel mogelijk kan starten in deze functie.

Hoofd Collecties is een structurele functie en we roepen nadrukkelijk kandidaten op te reageren, die zich hier voor langere termijn willen committeren. Het is echter denkbaar dat een interim Hoofd Collecties (freelance of in dienstverband) de afdeling en projecten tijdelijk waarneemt, tot een permanente kandidaat is gevonden. Ook die kandidaten worden dus gevraagd te reageren.

Wat bieden we?
We bieden jou – behalve een ontzettend leuke en inhoudelijk uitdagende baan – ook een plezierige werkomgeving in een verrassend en ambitieus museum. Je komt te werken in een team van professionele, kundige en loyale collega’s en de organisatie biedt diverse opleidingsmogelijkheden. Je functie is gepositioneerd in het domein ‘Collectie’ en jouw leidinggevende is de directeur. Je gaat leidinggeven aan een team van 4 medewerkers in dienst; en stuurt diverse freelancers aan. Het betreft een bestaande functie, die in overleg nog inhoudelijk kan worden vormgegeven. De functie is ingeschaald in salarisschaal 12 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Stedelijk Museum Schiedam (minimaal 3.902,- tot maximaal 5.437,- bij 36 uur per week). De aanstelling is voor een jaar; en bij goed functioneren zal dit worden omgezet in een vast contract.

Heb je interesse?
Wil je meer weten over de functie, neem dan contact op met Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam, via het directiesecretariaat. Iris Hoekjen (iris.hoekjen@stedelijkmuseumschiedam.nl).

Reageren kan tot en met woensdag 26 juni 2024 door je motivatiebrief en cv via deze link hieronder te uploaden.

 • De eerste gespreksronde vindt plaats op maandag 8 juli 2024.
 • De tweede gespreksronde vindt plaats op maandag 15 juli 2024.

Het Stedelijk Museum Schiedam vindt het belangrijk dat het team divers van samenstelling en een goede afspiegeling van onze omgeving is. Wij nodigen daarom iedereen uit te reageren, maar in het bijzonder ook Schiedammers en/of kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.