Stedelijk Museum Schiedam: Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst

Het Stedelijk Museum Schiedam in Schiedam zoekt een Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst voor 24 tot 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 26-06-2024Het Stedelijk Museum Schiedam is een toegankelijk museum voor kunst en geschiedenis in het prachtige achttiende-eeuwse Sint Jacobs Gasthuis in hartje Schiedam. We maken spraakmakende tentoonstellingen, koesteren onze collectie en organiseren verrassende activiteiten met kunstenaars en Schiedammers. We staan bekend als een van de meest publieksvriendelijke musea van Nederland, dat veel samenwerkt. We halen er plezier uit om te vernieuwen, dingen net even anders te doen en ons maatschappelijk te engageren. We organiseren tentoonstellingen over naoorlogse kunst, hedendaagse kunst en stadsgeschiedenis. We zoeken nu een ervaren conservator moderne en hedendaagse kunst, die zich wil verdiepen in onze collectie en die tentoonstellingen met ons wil gaan ontwikkelen.

We zoeken een ervaren

Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst

24 tot 32 uur per week

Wat ga je doen?
Als Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst verdiep je je in onze collectie moderne en hedendaagse kunst en draag je vanuit deze kennis bij aan onze publieksvriendelijke tentoonstellingen, programma-activiteiten, collectiewerkzaamheden en andere projecten. Je hebt affiniteit met onze kerncollecties ‘Experimentele en informele kunst 1945-1960’ en ‘Seriële en fundamenteel radicale schilderkunst 1960-heden’, of je bent in staat je daar op korte termijn stevig in te verdiepen. Je speurt naar nieuwe invalshoeken op die collecties of weet ze te koppelen aan actuele (maatschappelijke) ontwikkelingen, waardoor zij weer relevant zijn.

Je schrijft teksten over nieuwe vondsten in de collectie, verdiepende verhalen op onze collectiewebsite of levert input voor korte, wervende teksten over kunstwerken voor sociale media. Je bent soms ook inhoudelijk betrokken bij aankopen of schenkingen. In voorkomende gevallen schrijf je mee aan publicaties. De kern van je werk bestaat echter uit het ontwikkelen en samenstellen van tentoonstellingen in relatie tot de collectie; of met hedendaagse kunst. Je doet onderzoek, werkt samen met kunstenaars, ontwikkelt concept en verhaallijnen, selecteert daarbij de juiste (groepen) werken en draagt bij aan het inrichtingsplan. Je bent onderdeel van het projectteam van de tentoonstelling en daarin inhoudelijk aanspreekpunt, bijvoorbeeld in relatie tot educatieve en publieksactiviteiten en de ontwikkeling van de campagne. Je schrijft bovendien de zaal- en objectteksten van de tentoonstelling. Na de opening lever je op verzoek van collega’s inhoudelijke bijdragen voor pr, communicatie en publieksactiviteiten. Het komt voor dat je samenwerkt met gast-curatoren of adviseurs; en voor hen sparringpartner bent.

Wie zoeken we?
We zoeken een ervaren en zelfstandig werkende Conservator met liefde voor de collectie; en passie voor het maken van tentoonstellingen. Je hebt voldoende kunsthistorische kennis en ervaring met naoorlogse Nederlandse kunst en affiniteit met onze kerncollecties. Je voelt goed aan hoe de collectie te koppelen aan actuele ontwikkelingen in de kunst en maatschappij. Bij de ontwikkeling van tentoonstellingen heb je altijd het brede publiek in gedachten.

Ook volg je ontwikkelingen in de hedendaagse kunst op de voet en onderhoud je een stevig netwerk in de beeldende kunst, evenals met collega-musea en erfgoed-instellingen. Je vindt het leuk om samen te werken met kunstenaars en tentoonstellingen en beurzen te bezoeken, op zoek naar relevant werk of nieuw talent. Je geeft de kunstenaar ruimte, maar bent ook ambassadeur van de missie en visie van het museum, en zorgt dat die twee elkaar wederzijds versterken. In voorkomende gevallen begeleid je kunstenaars bij het maken van nieuw werk in opdrachtvorm.

Je werkt graag in een museum dat publiek hoog in het vaandel heeft. Je kent de missie en visie van Stedelijk Museum Schiedam en wil daaraan graag vanuit de collectie en met tentoonstellingen bijdragen. De publieksvriendelijke en meerstemmige werkwijze spreekt je aan en je vindt het belangrijk om thema’s te agenderen, die inclusie bevorderen. Ook onze ambitie om ruimte te geven aan jonge gemeenschappen (programma nieuwe kunst) en Schiedammers (programma Mijn Schiedam) heeft je interesse. Vernieuwing en lef zijn belangrijker dan ‘klassieke mores’.

Omdat we de kwaliteit van onze tentoonstellingen koesteren en Stedelijk Museum Schiedam relatief veel tentoonstellingen maakt, zijn we op zoek naar een ervaren en zelfstandig werkende conservator. Je bent inhoudelijk stevig onderlegd, besluitvaardig en een snelle werker. Je kunt verschillende taken naast elkaar doen en bent zowel bereid de diepte in te gaan als de handen praktisch uit de mouwen te steken. Je bent echter ook een teamplayer, die tijdmaakt voor en samenwerkt met collega’s en zich thuis voelt in een zeer dynamische en informele werkomgeving.

Wat bieden we?
We bieden jou – behalve een ontzettend leuke en inhoudelijk uitdagende baan – ook een plezierige werkomgeving in een verrassend en ambitieus museum. Je komt te werken in een team van professionele en loyale collega’s en de organisatie biedt diverse opleidingsmogelijkheden. Je functie is gepositioneerd in het domein ‘Collectie’ en jouw leidinggevende is het Hoofd Collecties. De arbeidsvoorwaardenregeling van Stedelijk Museum Schiedam is van toepassing op de inschaling, hierbij kijken we naar de ervaring en kennis die je meebrengt.

Heb je interesse?
Wil je meer weten over de functie, neem dan contact op met Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam, via het directiesecretariaat. Iris Hoekjen (iris.hoekjen@stedelijkmuseumschiedam.nl).

Reageren kan tot en met 26 juni 2024, door je motivatiebrief en cv via de link hieronder te uploaden.

  • De eerste gespreksronde vindt plaats op dinsdag 9 juli 2024.
  • De tweede gespreksronde vindt plaats op maandag 15 juli 2024.

Het Stedelijk Museum Schiedam vindt het belangrijk dat het team divers van samenstelling en een goede afspiegeling van onze omgeving is. Wij nodigen daarom iedereen uit te reageren, maar in het bijzonder ook Schiedammers en/of kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.