Noord-Hollands Archief: Bibliothecaris

Het Noord-Hollands Archief in Haarlem zoekt een Bibliothecaris voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 02-06-2024Ken jij het Noord-Hollands Archief? Vaak komen bezoekers bij ons voor het eerst in contact met de geschiedenis van hun stad of hun eigen familiegeschiedenis. Wij zijn ons bewust van de belangrijke rol die wij vervullen in de samenleving als betrouwbare bron van kennis en (digitale) informatie. Met de nieuwste technieken zorgen wij ervoor dat informatie toegankelijk is én blijft. Hiermee garanderen we het fundament van een democratische rechtsstaat voor iedereen.

Het Noord-Hollands Archief heeft een aantal bijzondere bibliotheekcollecties in beheer, eeuwenoud. De grootste collectie is van het archief zelf, aangelegd als documentaire achtergrond- en bronnencollectie. Wij beheren tevens de Oude Boekerij en de Bijzondere Collecties van de Bibliotheek Zuid- Kennemerland. Ook kan je bij ons de boekcollecties vinden van Koninklijke Joh. Enschedé, van de voormalige bibliotheek Heemstede én de historische bibliotheek Haarlemmermeer. Deze collecties zijn allemaal op verschillende manieren ontsloten en toegankelijk gemaakt. Een project waar we nu aan werken is het verbeteren van de toegankelijkheid van onze krantencollectie.

Voor onze afdeling Archieven en Collecties zoeken wij een:

Bibliothecaris

24 uur per week

Wie ben jij?
Je hebt veel belangstelling voor boeken en een aantal jaar werkervaring opgedaan in het beheren van een bibliotheekcollectie. Als bibliothecaris bij het Noord-Hollands Archief houd jij je bezig met de diverse bibliotheekcollecties die wij in beheer hebben. Het bibliotheekbeheer houdt in dat je nieuwe aanwinsten of schenkingen acquireert, materieel verzorgt, administreert en beschrijft, meta-dateert en in het depot plaatst. Dit doe je in overleg met je directe collega’s bij de bibliotheek. Je weet stukken uit de collectie in de juiste historische context te plaatsen omdat je beschikt over historisch bewustzijn. Je werkt intensief samen met collega’s van zowel je eigen als andere afdelingen binnen de organisatie, omdat je weet hoe belangrijk het is om de informatie die je beheert actief uit te dragen en kennis uit te wisselen.

Wat ga jij doen?

 • Je werkt aan verwerving van nieuwe bibliotheekmaterialen die aansluiten bij de
  bestaande collectie;
 • Je registreert bibliografische beschrijvingen in ons collectiebeheersysteem (MAIS-Flexis);
 • Je deelt jouw kennis en informatie actief binnen de organisatie én met externe
  instellingen zoals bijvoorbeeld de Historische Vereniging Haerlem en het netwerk archiefbibliothecarissen;
 • Je verzorgt de postafhandeling en het beheer van lidmaatschappen/abonnementen van o.a. de Historische Verenigingen in het verzorgingsgebied van het Noord-Hollands Archief.

Wat neem jij mee?

 • Een afgeronde hbo-opleiding op het gebied van documentatie en
  informatiebewerking of op het gebied van cultureel erfgoed;
 • Je hebt ervaring met een collectiebeheersysteem zoals MAIS-Flexis en bijgedragen aan catalogusbeheer voor bibliotheekcollecties;
 • Je hebt ervaring met het hanteren van oude en/of kwetsbare werken;
 • Kennis van metadata formats en standaarden (RDA, MARC21) is een pre.

Wat bieden wij jou?

 • Een fijne werkomgeving waar je je vak met passie kunt uitoefenen en samen met anderen resultaten kan behalen;
 • Het salaris ligt bij een 24-urige werkweek tussen de €2.211,- en €3.168,- bruto per maand (schaal 9, Cao SGO) met een Individueel Keuzebudget van 17,05%. We hebben uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. De Cao voor ambtenaren van samenwerkende gemeentelijke organisaties is van toepassing;
 • Een werkplek in hartje Haarlem met twee prachtige locaties: de oudste kerk van Haarlem, de Janskerk, en het onder architectuur gebouwde pand aan de Kleine Houtweg.

Kennismaken?
We hopen van harte dat je enthousiasme is gewekt, nu je meer over ons, onze missie en de functie zelf weet.

Maar we zijn vooral heel benieuwd naar jou! Stuur ons een leuke introductiebrief met je cv, graag samen in één pdf-bestand, naar vacatures@noord-hollandsarchief.nl t.a.v. Patrick Vlegels, hoofd Archieven en Collecties. De sluitingsdatum van deze vacature is 2 juni 2024. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je eerst nog meer weten over deze functie mail dan naar vacatures@noord-hollandsarchief.nl.

Graag willen we dit nog even benadrukken: we zetten ons in voor een diverse en inclusieve omgeving en streven ernaar om met ons personeelsbestand een afspiegeling van de samenleving te zijn. Laat je dus niet belemmeren door welke bedenkingen dan ook, maar reageer!

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.