Hortus Botanicus Haren: Zakelijk Coördinator / Manager

De Hortus Botanicus Haren in Haren zoekt een Zakelijk Coördinator / Manager voor 0,6 tot 0,8 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: geenDe Hortus botanicus Haren is op zoek naar een Zakelijk Coördinator / Manager, die samen met het bestuur van de Stichting Behoud Groene Hortus (SBGH) zorgt voor een doelgerichte en financieel gezonde organisatie.

Hortus Haren kent een grote diversiteit aan tuinen met een oppervlakte van 14,5 ha. Naast de tuinen omvat de Hortus ook een winkel, een Grand Café en een Chinees Theehuis. Het geheel wordt gerund met een kleine kern vast personeel en een groot aantal vrijwilligers op diverse terreinen. De Zakelijk Coördinator / Manager is de spil in dit netwerk en verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van de SBGH.

De Hortus botanicus Haren is het erfgoed van de RUG en sinds 1 januari 2023 eigendom van de Gemeente Groningen. De hortus botanicus was de wetenschappelijke tuin van de RUG ten behoeve van het onderwijs en onderzoek in de biologie. Als gevolg van ontwikkelingen in de wetenschap en taakverdeling tussen universiteiten is de tuin niet meer in gebruik bij de universiteit. In de afgelopen jaren is deze tuin deels omgevormd tot een publiekstuin met behoud van de bijzondere botanische waarden.

De Hortus wordt beheerd door de Stichting Behoud Groene Hortus (SBGH). Dit beheer omvat het onderhoud van de 14,5 ha grote tuin waar onder De Laarmantuin die is opgenomen in de lijst van de Stichting Nationale Plantencollectie. In de tuin staan van oudsher veel bijzondere planten. Een groot aantal daarvan zijn bedreigde (rode lijst) soorten. Naast de tuin beheert de SBGH ook een winkel in de receptie en een café-restaurant. Het café-restaurant wordt verzorgd door cliënten van COSIS, de organisatie voor dagbesteding van minderbegaafden.

Het beheer wordt uitgevoerd met een kleine kern van personeel (hoveniers, administratie, horeca en winkel) en circa 60 vrijwilligers onder leiding van coördinatoren. Daarnaast participeren een werkgroep van Cosis cliënten en leerlingen van de groenopleiding van De Bolster in het tuinonderhoud.

Zakelijk Coördinator / Manager

minimaal 0,6 fte en maximaal 0,8 fte

Als Zakelijk Coördinator / Manager geef je leiding aan de organisatie en ondersteun je het bestuur bij de beleidsvorming. Je zorgt voor een goede zakelijke en financiële uitvoering van de werkzaamheden en je onderhoudt de contacten met leveranciers en partnerorganisaties.

Wij vragen een hbo-werk- en -denkniveau met leidinggevende ervaring en belangstelling voor natuurontwikkeling. Je bent communicatief ingesteld en combineert in je werk pragmatisme met flexibiliteit en oplossingsgerichtheid.

De Zakelijk Coördinator / Manager is de schakel tussen het bestuur van de SBGH en
het personeel en de coördinatoren. Diegene geeft leiding aan het dagelijks beheer. Dit omvat de dagelijkse aansturing van de administratie, de winkel, de horeca en de coördinator receptie en de afstemming met de tuinbaas. De tuinbaas geeft leiding aan het tuinonderhoud door hoveniers, vrijwilligers en werkgroepen van Cosis en De Bolster.

Het bestuur van de Stichting zoekt een Zakelijk Coördinator / Manager die, samen met personeel en een groot aantal vrijwilligers, zorg draagt voor de dagelijkse organisatie en beheer gericht op het behoud van de botanische waarden en de publieke presentatie van de tuin.

Het takenpakket van de Zakelijk Coördinator / Manager omvat

 • De ondersteuning van het bestuur bij de ontwikkeling van beleid.
 • Draagt zorg voor de voorbereiding van bestuursvergaderingen en de uitvoering van besluiten.
 • Stelt conceptbegroting op in afstemming met bestuur en tuinbaas en bewaakt de bestedingen.
 • Is verantwoordelijk voor de organisatie van evenementen.
 • Geeft leiding aan personeel en vrijwilligers.
 • Draagt zorg voor het overleg met de tuinbaas en coördinatoren over de dagelijkse gang van zaken.
 • Vertegenwoordigt de Stichting naar leveranciers en andere organisaties van belang voor het dagelijks beheer.
 • Verzorgt in overleg met tuinbaas en coördinatoren de intake van vrijwilligers.

Profiel eisen

 • Hbo-werk- en -denkniveau.
 • Ervaring met management / leidinggeven.
 • Financieel / commercieel inzicht.
 • Affiniteit met de branche.
 • Creativiteit en een probleemoplossend denkvermogen.
 • Sterke sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Stressbestendig.
 • Klantgerichte instelling gekoppeld aan goede mensenkennis.

Wij bieden

 • Een functie van minimaal 0,6 fte en maximaal 0,8 fte.
 • Een salaris bij een fulltime dienstverband van € 4.000,- tot € 5.500,- per maand.

Interesse?
Enthousiast geworden over deze vacature bij Hortus Haren? Dan ontvangen wij graag je motivatiebrief met cv per post naar Kerklaan 34, 9751 NN Haren of per e-mail naar: bestuur.sbgh@hortusharen.nl.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dr. D.A. Wiersma, voorzitter SBGH. Hij is telefonisch bereikbaar voor vragen op 06-51512232.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.