Het Scheepvaartmuseum: Duurzaamheids-coördinator

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam zoekt een Duurzaamheidscoördinator voor 24 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 01-07-2024Het Scheepvaartmuseum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend museum met één van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangen we vele bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen. Daarnaast is het prachtige gebouw een spectaculaire evenementenlocatie voor congressen, bruiloften en zakelijke events.

Al in 2017 heeft Het Scheepvaartmuseum besloten om een duurzame koers in te zetten. We hebben onze ambities omgezet in concrete acties en zijn koploper op duurzaamheidsgebied binnen de culturele sector.

Om onze duurzaamheidsprojecten aan te jagen en te bewaken en te zorgen dat wij onze duurzaamheidsdoelstellingen behalen zoekt het museum een

Duurzaamheidscoördinator

24 tot 36 uur per week

Als Duurzaamheidscoördinator bij Het Scheepvaartmuseum beheer en coördineer je alle duurzaamheidsprojecten- en initiatieven binnen Het Scheepvaartmuseum om onze doelstelling van een eco-positief museum in 2030 te realiseren. Je zult daarvoor strategieën gaan ontwikkelen en implementeren die gericht zijn op het verminderen van de schadelijke impact van het museum en het verhogen van de positieve impact.

Als drijvende kracht weet je visie uit te dragen en de samenhang tussen projecten te bewaken. Je draagt zowel bij aan de uitwerking van ideeën, alsook de coördinatie en de uitvoering ervan.

Een belangrijk aspect in deze functie is de samenwerking met verschillende afdelingen binnen het museum, leveranciers en externe belanghebbenden. Je kunt de juiste mensen enthousiasmeren om in samenwerking initiatieven succesvol neer te zetten.

Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit

 • Je coördineert en organiseert de werkgroep Duurzaamheid bestaande uit leden van verschillende afdelingen;
 • Je adviseert en begeleidt collega’s en afdelingen om zo duurzaam mogelijk te werken en beseft dat gedragsverandering hier onderdeel van is.
 • Je zorgt dat het gebouw verder verduurzaamt. Je bent degene die zorgt dat we de juiste projecten starten om dit voor elkaar te krijgen.
 • Je verzorgt de jaarlijkse meting die meet wat onze impact is op duurzaamheidsgebied. Vanuit die meeting doe je aanbevelingen aan alle afdelingen hoe we onze impact verder kunnen verbeteren. Daarnaast zorg je dat we ook voldoen aan andere metingen zoals BREAAM en bijbehorende plannen (milieubeleidsplan, energiebeleid en duurzaamheidsjaarverslag).
 • Je organiseert trainingen, workshops en bewustwordingsactiviteiten om bewustwording rondom duurzaamheidskwesties bij medewerkers, bezoekers en partners te vergroten.

Wie zoeken we?
Weet jij iedereen mee te nemen, te enthousiasmeren en te informeren op het gebied van duurzaamheid? De collega die wij zoeken is doelgericht, communicatief sterk en kan goed het overzicht behouden. Je hebt affiniteit met de culturele sector en levert graag een maatschappelijk relevante bijdrage.

Verder vragen wij

 • Je hebt een groen hart en een intrinsieke motivatie om de wereld duurzamer te maken;
 • Je bent een verbinder en netwerker. Met jouw positieve instelling weet je collega’s en andere stakeholders mee te nemen en te enthousiasmeren.
 • Je hebt sterke affiniteit met en kennis van MVO en duurzaamheid;
 • Je bent organisatiesensitief en beschikt over goede advies- en communicatieve vaardigheden.

Binnen de afdeling Bedrijfsvoering, waar je onder valt, heb jij een zelfstandige rol. Je rapporteert aan het hoofd Financiën e& Bedrijfsvoering. In je rol participeer je vooral in commissies en werkgroepen en onderhoud je veelvuldig contact met interne en externe stakeholders.

Wat bieden wij?
Zoek je een functie waarin je maatschappelijke impact kan maken, met een gezonde work-life balance in één van de mooiste gebouwen van het land? Dan is Het Scheepvaartmuseum misschien straks wel jouw nieuwe werkplek! Je werkt samen met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken.

Verder bieden wij

 • Een jaarcontract voor 24 tot 36 uur per week met intentie tot verlenging;
 • Het salaris is vastgesteld in schaal 9 en is afhankelijk van opleiding en werkervaring. Het fulltime salaris in deze schaal ligt tussen € 3.187,- en € 4.141,- bruto per maand. Het dienstverband wordt afgesloten met de Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum en de Museum CAO is van toepassing.
 • Deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve aanvullende verzekeringen;
 • 3,4 % eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag;
 • Naast verschillende themaworkshops bieden we volop ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling;
 • Mogelijkheid om voordelig te sporten bij een sportschool bij jou in de buurt via Bedrijfsfitness;
 • Gratis fruit op het werk;
 • Een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting in het café-restaurant en de museumwinkel.
 • Geregeld leuke activiteiten die worden georganiseerd door de activiteitencommissie;
 • Mogelijkheid om gedeeltelijk vanuit huis te werken;
 • Een NS businesscard voor woon-werkverkeer.

Reageren
Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden? Solliciteer dan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 1 juli 2024 via onderstaande sollicitatiebutton.

Inlichtingen
Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Wijnand Mirandolle, hoofd Financiën & Bedrijfsvoering, via wmirandolle@hetscheepvaartmuseum.nl.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 5232 425.

Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.

Het Scheepvaartmuseum wil een thuishaven zijn voor iedereen. Een inclusieve werkomgeving, waar ruimte is voor verschillen, waar je je veilig voelt en waar je jezelf kunt zijn. Bij ons ontmoet je collega’s met diverse achtergronden en meer uiteenlopende expertises dan je denkt. Van vakkundige conservatoren tot commerciële marketeers en bevlogen eventmanagers. Allemaal verbonden door het water. En door nieuwsgierigheid. In de wereld, en naar elkaar. Dus ook jij bent welkom in onze thuishaven.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.