de Bibliotheek Schiedam: IDO-informatiemedewerker

De Bibliotheek Schiedam in Schiedam zoekt een IDO-informatiemedewerker voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Parttime | Sluitingsdatum: 31-05-2024In Schiedam kampt één op de 3 inwoners met een achterstand op het gebied van basisvaardigheden zoals taal, digitaal en rekenen. Voor een maatschappelijk betrokken organisatie als de Bibliotheek Schiedam is er dus altijd wat te doen! De bibliotheek heeft in de stad 4 bibliotheeklocaties en verzorgt op 23 basisscholen de Bibliotheek op School (dBOS) en enkele VO-scholen programma op maat. We adviseren op het gebied van taal en lezen en organiseren uiteenlopende activiteiten, ontmoeting en debat. Daarnaast laat de bibliotheek Schiedammers kennismaken met kunst en cultuur en is het een veilige en inspirerende plek voor jong en oud om de wereld te ontdekken.

Bij het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam helpen we inwoners met het ontwikkelen van hun (digitale) basisvaardigheden. Bijvoorbeeld door (gratis) cursussen, workshops en taalcafés te organiseren en laagdrempelige hulp te bieden tijdens de digitale spreekuren. De Bibliotheek Schiedam heeft in al haar locaties ook het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) ingericht. Hier worden mensen op weg worden geholpen met zaken zoals belastingen, toeslagen en studiefinanciering. Iedereen is welkom met zijn/haar vraag. We helpen bijvoorbeeld bij het aanvragen van een DigiD, het verlengen van een rijbewijs of een zorgtoeslag aanvragen. Wij helpen klanten met het vinden van informatie en verwijzen hen door naar de juiste instanties.

De vraag naar deze hulp wordt steeds groter en daarom is de Bibliotheek Schiedam op zoek naar een:

IDO-informatiemedewerker

24 uur per week

Dit ga je doen
Onze collega’s beantwoorden dagelijks (basis)vragen van klanten met betrekking tot de digitale overheid. Als IDO-informatiemedewerker bemens je wekelijks verschillende IDO/digitaal inloopspreekuren op diverse interne en externe locaties in Schiedam. Tijdens dit spreekuur help je jongeren en volwassenen die digitaal vaardiger willen worden met de overheidsdienstverlening; of dat nu digitaal, telefonisch of schriftelijk is. Je signaleert IDO-vragen en evalueert ervaringen met collega’s. Je bent verantwoordelijk voor de promotie van IDO op de locatie in de rol van ambassadeur.

Wanneer je de mensen niet direct kunt helpen, verwijs je ze door naar een van onze lokale maatschappelijke of educatieve partners.

Naast dit alles voer je ook werkzaamheden uit zoals het actualiseren van verwijsadressen van lokale partners, bijhouden van data in de landelijke database (G!ds) en begeleid je basiscursussen digitale vaardigheden als Klik&Tik of Digisterker. Ook help je (samen met één van onze vrijwilligers) onze klanten met vragen over hun smartphone, laptop of ander device.

Wat vragen we van jou?

 • Je hebt een empathisch vermogen;
 • Je bent geduldig en kunt goed luisteren en doorvragen;
 • Je stelt je betrokken, proactief en flexibel op;
 • Je bent creatief, initiatiefrijk en oplossingsgericht;
 • Je kunt zelfstandig werken én in teamverband;
 • Je kunt goed communiceren met mensen met diverse achtergronden;
 • Je weet goed je weg te vinden in de digitale wereld.

Dit bieden wij
De Bibliotheek Schiedam kenmerkt zich door een collegiale sfeer, met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en thuiswerkmogelijkheden. Er is wekelijks gratis fruit en onbeperkte toegang tot boeken. Vind jij het ook belangrijk dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving? Ben je goed in luisteren? Kun je meedenken en bezoekers op weg helpen? Wil jij een brug slaan tussen de Schiedammer en digitale overheid? Dan ben je bij de Bibliotheek Schiedam op de juiste plek!

Voor deze functie bieden we je:

 • een marktconform salaris: salarisschaal 6 van de CAO Openbare Bibliotheken (minimaal €2318,- tot maximaal € 3114,- bruto per maand bij een werkweek van 36 uur, afhankelijk van kennis en ervaring) of op basis van ZZP-inzet. We hanteren hiervoor de overheidsrichtlijnen ten aanzien van een eerlijke beloning;
 • de functie betreft 24 uur, die bij voorkeur worden verdeeld over vier werkdagen plus de dinsdagavond, die de bibliotheek volledig heeft ingericht voor ondersteuning bij basisvaardigheden;
 • een contract voor bepaalde tijd tot eind 2024, met intentie tot verlenging van 12 maanden bij wederzijdse tevredenheid;
 • overige arbeidsvoorwaarden conform CAO Openbare Bibliotheken;
 • een baan binnen in een dynamische en warme organisatie waar bevlogen medewerkers samenwerken aan een grote maatschappelijke ambitie. Collega’s zeggen daarover:

Victoria, coördinator digitale educatie:
“Geen dag is hetzelfde bij het IDO (of DigiTaalhuis). Je schakelt voortdurend tussen verschillende mensen en vragen, waardoor het werk erg afwisselend is. “

Herma, programmamanager basisvaardigheden:
“Door de inzet van betrokken collega’s van het DigiTaalhuis helpen we Schiedammers een stukje op weg in deze complexe samenleving. Dat geeft voldoening en energie.”

Spreekt deze functie je aan?
Stuur dan voor 31 mei 2024 je motivatiebrief en CV naar solliciteren@debibliotheekschiedam.nl t.a.v. Daphne Meijer onder vermelding van vacature IDO-informatiemedewerker. Correspondentie in een andere taal dan Nederlands of zonder motivatiebrief wordt niet in behandeling genomen. Sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 24 en 25. De exacte data worden nader bepaald. Startdatum: zo spoedig mogelijk.

Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening Gegevens-bescherming (AVG).

Wil je meer weten over de functie?
Bel of stuur een e-mail naar Herma Kramer, programmamanager basisvaardigheden, tel.: 0615295297, mail: hkramer@debibliotheekschiedam.nl of naar Victoria Heinsohn, coördinator digitale educatie, tel. 06-10156469, mail: vheinsohn@debibliotheekschiedam.nl.

Een impressie van de Bibliotheek Schiedam.
Een impressie van het DigiTaalhuis.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.