Stiftfestival: Voorzitter Bestuur

Stiftfestival in Weerselo zoekt een Voorzitter Bestuur | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: 31-03-2024Het Stiftfestival is in 20 jaar uitgegroeid tot hèt toonaangevende kamermuziek- en cultuurfestival van internationale allure in Oost-Nederland. De afgelopen editie telde meer dan 5000 bezoekers met 65 musici van wereldklasse en veelbelovend jong talent uit de gehele wereld die ruim 30 concerten speelden op bijzondere, intieme locaties, met de pracht van Twente in de schijnwerpers.
Het is een kleurrijk festival vol avontuur, met ruimte voor experiment, nieuwe muziek uit alle windstreken, geliefde meesterwerken en nieuwe composities. Onder de bezielende leiding van oprichter en artistiek leider Daniel Rowland fungeert de eeuwenoude Stiftskerk in Weerselo, een beschermd dorpsgezicht, al twintig edities als het centrum van dit festival.

Het festival is van essentieel belang in een levendig cultuuraanbod in Twente en een ode aan muziek als inspiratie door haar maatschappelijk en cultureel relevante thema’s. De missie van het Stiftfestival is een avontuurlijke verkenning van de dynamiek en vitaliteit van (klassieke) muziek en aanverwante kunstvormen en het verleggen van grenzen om te inspireren en te verbinden. Wij stimuleren jong talent, bevorderen een muzikale beleving van internationaal topniveau en creëren ruimte voor onverwachte ontmoetingen en ontdekkingen, geïnspireerd door het karakteristieke Twentse landschap.We streven ook naar verbinding door samenwerkingen met lokale en internationale partners en we verweven participatieve projecten in onze programmering. We omarmen avontuur door middel van interdisciplinaire programma’s, ongewone bezettingen en de zorgvuldige selectie van thema’s voor elk festival.

Hierin is excellente kwaliteit de standaard in alle opzichten: van het aantrekken van (inter)nationale topmusici tot het creëren van een ultieme publieksbeleving. Talentontwikkeling neemt een belangrijke plek in, waarbij we muzikaal talent een podium bieden om zich te ontwikkelen en te presenteren aan een breed publiek.
Ons digitale platform, waar het Stiftfestival vanaf 2024 content aanbiedt resulteert in een hybride festivalervaring en stimuleert de ontdekking en de betrokkenheid van het publiek. Op deze manier pakt Stiftfestival de rol als cultuurverbinder op door vanuit de programmering een vertaling te maken in muziek, woord en beeld en daarop geïnspireerde activiteiten.

Met het Midwinterfestival en Stift Musical Encounters in het voorjaar markeert het Stiftfestival het hele jaar de culturele agenda en door het platform Stiftfestival Online zijn wij nu permanent aanwezig én zichtbaar.

In verband met de aflopende zittingstermijn, zoekt Stiftfestival een verbindende, vooruitstrevende en betrokken voorzitter die actief en met overtuiging bijdraagt aan onze artistieke en zakelijke doelen.

Voorzitter Bestuur

Het bestuur van het Stiftfestival bestaat uit vijf leden en opereert vanuit een gezamenlijke eindverantwoordelijkheid. Het doel van het bestuur is het vaststellen van het beleid en de begroting, het fungeren als klankbord voor de artistiek en zakelijk leider en ook het toezien op de algemene gang van zaken binnen de stichting in relatie tot de missie. De organisatie hanteert een bestuur-directiemodel met de artistiek en zakelijk leider als tweekoppige directie.

Het bestuur onderschrijft de Governance Code Cultuur, de Code Culturele Diversiteit en Fair Practice Code.

Bestuursleden hebben affiniteit met kunst- en cultuur en bij voorkeur met klassieke (kamer)muziek en voelen zich verbonden met de doelstellingen en ambities van het Stiftfestival. Het bestuur komt ca. zesmaal per jaar bijeen en reflecteert op de eigen rol, positie, invloed en gedrag in een jaarlijkse evaluatie. Het betreft een onbezoldigde functie.

Profiel Voorzitter

  • Als voorzitter van het bestuur steek je met veel plezier tijd en energie in Stiftfestival en stel je jouw relevante netwerken open;
  • Je woont en / of werkt in Twente en omstreken;
  • Je bezit algemene bestuurlijke kwaliteiten en hebt bij voorkeur ervaring in het bedrijfsleven / openbaar bestuur / een culturele / of natuurorganisatie;
  • Je bent op actieve, kritische en stimulerende wijze een sparringpartner voor de directie op doelstellingen en identiteit, maar ook op organisatorische en financiële continuïteit van de stichting;
  •  Je draagt bij aan meer maatschappelijke relevantie, inclusiviteit en regionale impact;
  • Je hebt een ondernemende instelling en staat open voor vernieuwende initiatieven t.b.v. een organische groei van het Stiftfestival.

Reacties
We zien je CV met motivatie graag uiterlijk 31 maart tegemoet. Je kunt deze richten aan Patrice van Riemsdijk, voorzitter via Patricevanr@gmail.com.

Inlichtingen
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Jan Melief, bestuurslid 06 22399755.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.