Koninklijke Bibliotheek: Medewerker Basisvaardigheden en Digitale Inclusie

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zoekt een Medewerker Basisvaardigheden en Digitale Inclusie voor 28 tot 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 03-03-2024



Waar de Da Vinci Code van Dan Brown, 36 terabyte aan archiefdata en netwerkmanagement samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als medewerker basisvaardigheden en digitale inclusie vanuit de KB ervoor zorgt dat volwassenen terecht kunnen in hun lokale bibliotheek als zij moeite hebben om mee te (blijven) doen in de hedendaagse (digitale) samenleving en hier hulp bij kunnen gebruiken, terecht kunnen in hun lokale bibliotheek. Daar krijgen ze hulp met het ontwikkelen van hun basisvaardigheden maar ook antwoorden op hun informatievragen.

Medewerker Basisvaardigheden & Digitale Inclusie

28 tot 32 uur per week

Maak jij het mogelijk?
Je opereert in een landelijk netwerk van samenwerkende bibliotheekorganisaties. De werkzaamheden zijn divers. Je draagt bij aan het omzetten van onze gezamenlijke landelijke ambities naar de lokale praktijk van de hedendaagse openbare bibliotheek. Dit doe je door het in stand houden en uitbouwen van onze samenwerkingsnetwerken, het delen van kennis en het delen van inspirerende voorbeelden, het creëren van draagvlak, impactgericht- en datageïnformeerd werken, en door het opzetten van pilots, projecten en stimuleringsregelingen. Je werk is maatschappelijk zeer relevant en je draagt concreet bij aan participatie en zelfredzaamheid, en aan het in staat stellen van alle volwassenen in Nederland om mee te (blijven) doen.

En er is meer
Jij bent de adviseur die:

 • ondersteunt in het uitbouwen en verstevigen van het netwerk door verbinding te maken met organisaties buiten de bibliotheeksector die aan dezelfde maatschappelijke opgaven werken;
 • ondersteunt in de samenwerking met verschillende organisaties om interventies, activiteiten en projecten op elkaar af te stemmen.

Je gaat veel het land in en je bent ook een aantal dagen per week in ons kantoorgebouw in Den Haag te vinden.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 3.241,- en € 5.141,- (schaal 10);
 • een dienstverband voor één jaar met uitzicht op een vast contract;
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden;
 • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten;
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt;
 • een dertiende maand (8,33%);
 • Deze arbeidsvoorwaarden en meer gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature adviseur basisvaardigheden is een dienstverband voor 28 tot 32 uur per week aan de orde.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een digitale, talige samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo in onze afdeling Bibliotheekstelsel. Dit team werkt aan het programma basisvaardigheden binnen het openbaar bibliotheeknetwerk. Zowel binnen als buiten de sector. Het uiteindelijke doel is kwetsbare doelgroepen te helpen deelnemen in de samenleving. Het team bestaat uit 15 collega’s. Hoe jouw 15 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als gedreven, informeel en gemotiveerd. Daarnaast beschikt het team over een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw aanpakmentaliteit gecombineerd met doorzettingsvermogen? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature van medewerker basisvaardigheden aanvult met:

 • hbo-werk- en -denkniveau.
 • pragmatisch en ‘hands-on’ werken zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen.
 • ervaring met het werken in netwerken en gevoel voor de belangen van de diverse stakeholders.
 • ervaring met projectmatig werken.
 • affiniteit met de doelgroep volwassenen met beperkte basisvaardigheden.
 • nieuwsgierigheid.
 • goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Zo kunnen we zien hoe jij invulling wil geven aan deze functie. Vragen over de functie? Stel deze aan Maaike Napolitano, a.i. hoofd afdeling Bibliotheekstelsel via Maaike.Napolitano@KB.nl. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21 49 38 39.

Solliciteren kan tot en met zondag 3 maart 2024 via onderstaande sollicitatiebutton. Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.

De selectieprocedure duurt gemiddeld drie tot zes weken. Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk vier weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.