Rijksvastgoedbedrijf: Senior Adviseur Beeldende Kunst

Het Rijksvastgoedbedrijf in Den Haag zoekt twee Senior Adviseurs Beeldende Kunst voor 18 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 08-12-2023Het Rijksvastgoedbedrijf, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is de grootste opdrachtgever in Nederland op het gebied van vastgoed en beeldende kunst. Wij zijn een professionele organisatie met een enorme hoeveelheid beschikbare kennis en ervaring. We beheren ruim 12 miljoen vierkante meter gebouwen en circa 89.000 hectare grond. Onze medewerkers ontwikkelen en beheren onder meer rechtbanken, kazernes, magazijnen, kantoren, musea, gevangenissen, gerechtsgebouwen, paleizen en monumenten.

Wij zorgen voor het collectiebeleid, beheer en onderhoud van de Rijkscollectie Percentagekunst, een toonaangevende kunstcollectie op bijzondere locaties in het hele land.

Wij zoeken voor de afdeling Monumenten en Kunst per direct twee

Senior Adviseurs Beeldende Kunst

18 uur per week (2 opdrachten)

Opdrachtomschrijving
De werkzaamheden omvatten onder meer:

 • Adviseren aan in- en externe gesprekspartners inzake de kunstcollectie met betrekking tot onderhoud en, vanuit het gedachtengoed van de percentageregeling beeldende kunst, de Erfgoedwet en de Auteurswet.
 • Coördineren van de uitvoer en zorg dragen voor communicatie, documentatie en registratie.
 • Adviseren bij werkzaamheden – die voortvloeien uit wijzigingen in de vastgoedportefeuille van het RVB (renovatie, afstoot of sloop van een pand) -zoals herplaatsen van kunstwerken, treffen van beschermende maatregelen en het schenken of afstoten van kunstwerken. De werkzaamheden omvatten niet alleen het adviseren, maar ook het (laten) uitvoeren van deze werkzaamheden plus het communiceren met object- en assetmanager, de verschillende leveranciers en gebruikers over de werkzaamheden. Met andere woorden, je bent verantwoordelijk voor alle bedoelde werkzaamheden.
 • Coördineren en regie voeren op de uitvoer en zorg dragen voor documentatie en registratie.
 • Uitvoeren van administratie rondom de projecten in ons Collectie Informatie Systeem

Meest essentiële competenties

 • Organisatiesensitiviteit.
 • Analyseren.
 • Klantgerichtheid.
 • Resultaatgerichtheid.
 • Stressbestendig.
 • Communicatieve vaardigheden met zowel interne als externe partijen.
 • Samenwerken.

Functie-eisen
De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een afgeronde hbo-opleiding op het gebied van beeldende kunst.

De aangeboden kandidaat beschikt over minimaal 5 jaar relevante werkervaring, waarbij aantoonbaar sprake is van de volgende aspecten:

 • Het belang van beheer en behoud van een kunstcollectie kennen en kunnen (laten) uitvoeren.
 • Advisering over schade aan kunstwerken.
 • Kennis en ervaring om kunstwerken te kunnen beoordelen binnen de context van de kunstgeschiedenis en onze gehele kunstcollectie.
 • Heeft goede kennis van de Auteurswet en de toepassing daarvan met betrekking tot (percentage-)kunst.
 • Ervaring met collectieregistratiesystemen en de vastlegging (registeren en documenteren) van uitgevoerde kunstopdrachten en onderhoudsprojecten.
 • Kennis van de belangen die verschillende partijen kunnen hebben bij het ver-/herplaatsen of slopen van een kunstwerk. Ervaring in het omgaan met deze partijen en het meewegen van de verschillende belangen in het uitwerken van een advies.

Opdrachtduur: 12 maanden, met mogelijkheid tot verlenging.
Uurtarief: het maximum uurtarief voor deze opdracht is € 100,- all in, exclusief. btw.

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

De vacature wordt 27 november 10 werkdagen opengesteld op ons dynamisch aankoopsysteem (DAS). Voordat u zich kunt aanmelden voor het DAS dient u te beschikken over een account voor Job (Nétive). De registratie is kosteloos en u heeft enkel een KVK-nummer nodig. De vacature wordt geplaatst in categorie 4 Techniek. Registratie en toelating tot ons dynamisch aankoopsysteem kost tijd. Daarom kunt u zich nu al registreren.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.