Nationale Opera & Ballet: Kleder

Nationale Opera & Ballet in Amsterdam zoekt een Kleder voor 38 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 02-12-2023Nationale Opera & Ballet is een van de grootste Nederlandse culturele organisaties en bevindt zich in hartje Amsterdam. Bij ons ontstaat de magie op het podium. Met ruim 700 collega’s van 30 nationaliteiten werken we elke dag samen om opera- en balletproducties neer te zetten. Elk detail telt en daarom hechten we waarde aan vakmanschap in elk onderdeel van onze organisatie. Wil jij hieraan bijdragen?

Wij zoeken voor de Kostuumafdeling Opera zo snel mogelijk een

Kleder

38 uur per week

Over de functie
Het komt voor dat er meer dan 100 mensen op het toneel staan, solisten, koorleden, figuranten en soms dansers. Zij dragen kostuums, schoenen, hoeden en accessoires die gemaakt of vermaakt zijn op onze eigen ateliers. Als kleder dameskoor zorg je ervoor dat iedereen er perfect gekleed uit ziet, elke voorstelling opnieuw. Je werkzaamheden bestaan uit:

 • gereed maken en inrichten van de kleedkamers, het inhangen van de kostuums van het dameskoor en de bijbehorende accessoires;
 • assisteren bij het aan- en omkleden en controleren van de kostuums voor de opkomst;
 • organiseren en uitvoeren van snelverkledingen in de coulissen of kleedkamers;
 • indien nodig, assisteren van je collega’s;
 • verzamelen en controleren van de kostuums na de voorstelling;
 • reinigen en strijken van kostuums;
 • uitvoeren van kleine herstelwerkzaamheden;
 • completeren van kostuumproducties aan het einde van een voorstellingsreeks.

Het betreft een functie met onregelmatige arbeidstijden. Voorstellingen vinden plaats in de avonduren en/of in het weekend en soms op feestdagen. Voorafgaand, tijdens of na afloop van een productie verricht je atelierwerkzaamheden op de kostuumafdeling.

Wie wij zoeken
Wij zoeken een prettige en vakkundige collega met ervaring als kleder. Het vaste team bestaat uit drie kleders en een 1e kleder. Je hebt een mbo-werk- en -denkniveau en kennis van textiel en theaterkostuums. Ook heb je ervaring met herstelwerkzaamheden, handwerk en kan je goed met een naai-/lockmachine overweg.

Je weet rust te creëren voor de zangers doordat je accuraat werkt met een scherp oog voor detail. In geval van problemen ben je in staat om doortastend te handelen en tot passende oplossingen te komen. Omdat niet iedereen Nederlandstalig is, is het nodig dat je goed Engels spreekt. Je staat ten dienste van het geheel, van de voorstelling. Je aanpassen aan wat nodig is en klaar staan voor je collega’s is niet meer dan logisch voor je.

Wat wij bieden
Met gemiddeld 13 voorstellingen/toneelrepetities per opera, wisselen de opera’s zich snel af. Dit maakt de functie van kleder uitdagend en gevarieerd. Verder bieden we:

 • een salaris dat, afhankelijk van kennis en ervaring, minimaal € 2.535,- tot maximaal € 3.476,- bruto per maand bedraagt inclusief 16%
 • onregelmatigheidstoeslag, exclusief 8% vakantiegeld;
 • een jaarcontract met de intentie tot verlenging;
 • 30 vakantiedagen en 5 atv-dagen;
 • opleidings- en trainingsmogelijkheden;
 • een bijdrage voor een sportschoolabonnement;
 • indien van toepassing: een bijdrage in reiskostenvergoeding;
 • een aanvullend verzekeringspakket.

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Jenny Henger, 1e kleder: j.henger@operaballet.nl.

Solliciteren
Enthousiast geworden? Herken jij je in het functieprofiel? Reageer dan vooral. Je kunt tot 3 december 2023 solliciteren via onderstaande sollicitatiebutton.

Nationale Opera & Ballet omarmt diversiteit en inclusie. Vacatures staan open voor iedereen.

Een proefdag/-avond maakt onderdeel uit van de selectie.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.