Museum aan de A: Medewerker Educatie

Museum aan de A in Groningen zoekt een Medewerker Educatie voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 01-12-2023Groningen krijgt een kans, een gouden kans om te bouwen aan een splinternieuw museum over de rijke Groningse geschiedenis. Museum aan de A is een zelfbewust museum dat met lef de verhalen van Groningen en de Groningers vertelt en de geschiedenis verbindt met de opgaven van vandaag. Vanuit verschillende perspectieven, met meerdere stemmen. Een museum dat discussies niet uit de weg gaat maar juist stimuleert. Een museum dat agendeert, verrast en inspireert.

We willen onze bezoekers dus een ervaring om nooit te vergeten geven. Ben jij een echte verhalenverteller én een goede luisteraar en weet jij van nature mensen te boeien? Heb jij een band met de Groninger geschiedenis en cultuur?
Dan ben jij degene die wij zoeken!

We zijn op zoek naar een

Medewerker Educatie

24 uur per week

Functie
In deze functie maak je de kennis over de collecties, het onderzoek en de tentoonstellingen binnen en buiten het museum toegankelijk voor het publiek, van jong tot oud, met behulp van een mix aan middelen en activiteiten. Je levert dus een inhoudelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de educatieve programma’s en activiteiten van Museum aan de A. Daarnaast begeleid je educatieve activiteiten in het museum: doordeweeks geef je een rondleiding aan een schoolklas, in de weekenden en in vakanties verzorg je familieactiviteiten en ’s avonds geef je een rondleiding aan een gezelschap volwassenen. Ook kan je ingezet worden bij activiteiten als onderdeel van evenementen. Je werkt samen met het Hoofd Educatie en Publieksactiviteiten en een groep museumdocenten die op zzp-basis voor het museum werken.

We zijn met nadruk op zoek naar een starter met minder dan vijf jaar werkervaring, aangezien de invulling van deze functie betaald zal worden uit een speciale bijdrage van het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds wil met deze regeling de professionele carrière van starters binnen erfgoed- en kunstinstellingen stimuleren.

Functieprofiel
Je hebt een passie voor (de Groninger) geschiedenis en als geen ander kun jij scholieren en bezoekers hiervoor motiveren en enthousiasmeren. Je hebt uitstekende didactische- en presentatievaardigheden en een flinke dosis improvisatietalent. Je speelt goed in op groepsdynamiek en stemt je de programma’s af op de groep die je voor je hebt. Daarmee creëer je een fijne en veilige sfeer waarin een open dialoog kan ontstaan. Ervaring met I ASK, Visual Thinking Strategies en Visible Thinking is een pre.

Dit kun je van ons verwachten
Trainingen, masterclasses, intervisies, we doen er alles aan om samen met jou je kennis en vaardigheden uit te breiden. We bieden een leuke werkomgeving in onze mooie middeleeuwse gebouwen in hartje stad, enthousiaste collega’s en een informele sfeer binnen een klein, maar toegewijd team. Je krijgt een tijdelijk dienstverband van 24 uur per week voor de duur van 1 jaar. Afhankelijk van jouw opleiding en ervaring, is je salaris tussen is je salaris tussen € 2.096,70 en € 2.747,36 bruto per maand (schaal 7) op basis van 36 uur.

Over ons
Museum aan de A is de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Na 90 jaar verleggen we de koers definitief: van museum over de noordelijke scheepvaart naar museum over de geschiedenis van stad en provincie Groningen. Over het leven van (buiten)gewone Groningers. Over successen én schaduwkanten. Van Rabenhaupts overwinning in 1672 tot en met de Groningse betrokkenheid bij slavernij. Van pionierende Groningse vrouwen tot portretten uit het aardbevingsgebied. En natuurlijk ook de scheepvaart; zonder scheepvaart zou Groningen immers Groningen niet zijn. Onze collectie en verhalen staan centraal in de verbinding die we met een breed publiek en partners in de provincie zoeken. Museum aan de A is voor iedereen. Voor de liefhebber van een ‘historische snack’ én voor de cultuurhistorische fijnproever.

Wij vinden het belangrijk dat ons personeel divers is samengesteld en oog heeft voor verschillende perspectieven op ons cultureel erfgoed. Draag jij, in welke vorm ook, bij aan de diversiteit van onze organisatie (die bestaat nu vooral uit witte vrouwen, gemiddelde leeftijd is 42 jaar) dan nodigen we je van harte uit te reageren.

Reageren
Ben jij enthousiast? Stuur dan je motivatiebrief en cv voor 1 december 2023 naar vacature@museumaandea.nl.

Voor vragen over de inhoudelijke werkzaamheden en de procedure kun je per mail contact opnemen met hoofd Educatie en Publieksactiviteiten Michèlle Corbier.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.