Naturalis Biodiversity Center: Educatief Begeleider B

Naturalis Biodiversity Center in Leiden zoekt een Educatief Begeleider B voor 16-24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 01-10-2023Naturalis ken je vast als museum. Wist je ook dat Naturalis Biodiversity Center hét kennisinstituut is op het gebied van biodiversiteit in Nederland? Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, wetenschappelijk onderzoek en de bijzondere collectie, maken Naturalis een uniek instituut om voor te werken.

In ons museum ontvangen wij jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers. In een indrukwekkend gebouw kan jong en oud genieten van tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur. Door onze werkplaatsen, familie-activiteiten en programma’s voor scholen is Naturalis een ontmoetingsplek voor iedereen.

Ben jij een van onze natuurtalenten?
Help jij kinderen nieuwsgierig worden naar de natuur?
Bezorg jij bezoekers een onvergetelijk moment in ons museum?

Kom bij ons werken en solliciteer naar de functie Educatief Begeleider B (min – max contract, 16-24 uur per week)!

Educatief Begeleider B

16-24 uur per week

Dit ga je doen
Naturalis is de plek om te leren over én van de natuur. Als Educatief Begeleider B draag je hieraan bij door de educatieve activiteiten in het museum te begeleiden. Op schooldagen geef je workshops aan schoolgroepen, geef je presentaties ter introductie en uitleg over de verschillende zaalprogramma’s. In weekenden en vakanties verzorg je familie-activiteiten op verschillende plekken in het museum, zoals bij de vraagkasten of in de werkplaatsen. Ook kan je ingezet worden bij activiteiten als onderdeel van evenementen en bijeenkomsten voor externe partijen. Je werkt in het team samen met Educatief Begeleiders A, die een ondersteunende rol hebben bij het begeleiden van de schoolprogramma’s. Samen helpen jullie de bezoekers en leerlingen de rijkdom van de natuur te ontdekken.

Naast je werkzaamheden als Educatief Begeleider B, vervul je ook de rol van Sciencelink. Als Sciencelink vorm jij dé verbindende schakel tussen het publiek en onze wetenschappers. Dit doe je in onze unieke zaal “LiveScience”. Je begeleidt in deze zaal de wetenschappers bij presentaties over hun werk, stimuleert interactie met het publiek en voert activiteiten uit die speciaal voor deze zaal ontwikkeld zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het faciliteren van een livestream met de collectietoren of het walvis snijteam dat op locatie aan het werk is.

Profiel en functie-eisen:
Als geen ander kun jij scholieren en bezoekers motiveren en enthousiasmeren. Je hebt uitstekende didactische- en presentatievaardigheden en een flinke dosis improvisatietalent. Hierdoor speel je goed in op de groepsdynamiek en stem je de programma’s af op de groep die je voor je hebt. In de rol van Sciencelink weet je het publiek op een geanimeerde manier mee te nemen in ons verhaal en sla je de brug tussen onze wetenschappers en het publiek.

Je vindt werken in een dynamische omgeving leuk; er gebeurt elke dag wel iets anders op de museumvloer. Ook als het anders loopt dan verwacht, blijf jij rust en kalmte uitstralen terwijl je met je collega’s communiceert om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

Verder:

 • Je hebt HBO werk- en denkniveau, bij voorkeur verkregen door een opleiding met een didactische richting of natuurwetenschappen/biologie;
 • Je hebt relevante ervaring in het uitvoeren van onderwijsactiviteiten of educatieve programma’s voor groepen, bij voorkeur voor zowel primair als voortgezet onderwijs;
 • Je hebt kennis op gebied van biologie en biodiversiteit;
 • Je spreekt goed Nederlands en Engels;
 • Je werkt op roosterbasis, waarbij het precieze aantal te werken uren kan verschillen per week/maand;
 • Naast schooldagen zal je ook in het weekend, op feestdagen en af en toe in de avonduren worden ingeroosterd. Werken op deze momenten is voor jou geen enkel probleem en je bent flexibel inzetbaar op meerdere dagen per week.

Ons aanbod:

 • Een min-max contract voor 16 tot 24 uur per week voor de periode van 12 maanden, waarna verlenging mogelijk is;
 • Het salaris (Educatief Begeleider B, schaal 7 Museum cao) is afhankelijk van ervaring en ligt tussen de € 2.774,- en € 3.448- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Een tegemoetkoming in de reiskosten en eindejaarsuitkering (3.4%) maken deel uit van je arbeidsvoorwaarden.
  (Verdiepende) training en bijeenkomsten en ruimte voor eigen ontwikkeling;
 • Een inspirerende werkomgeving en een hecht en warm team aan Educatief Begeleiders en collega’s vanuit andere disciplines en afdelingen, die samen voor een fijne werksfeer zorgen.

Laat ons weten waarom jij als Educatief Begeleider B bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 1 oktober 2023 te reageren. Maak hiervoor gebruik van het sollicitatieformulier. Via het formulier kun je je sollicitatiebrief en CV toevoegen. De eerste gesprekken staan gepland voor week 41.

Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact op met Gijs Valk, Teamcoordinator Educatieve Begeleiding via gijs.valk@naturalis.nl. Heb je vragen over de procedure? Neem dan contact op met de afdeling P&O (071-7519191).

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.