Museum Rembrandthuis: Museumdocenten Duits, Frans en/of Arabisch

Museum Rembrandthuis in Amsterdam zoekt Museumdocenten Duits, Frans en/of Arabisch voor een flexibel aantal uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 07-10-2023Ontmoet Rembrandt in zijn eigen huis
Hier, in hartje Amsterdam, woonde en werkte hij negentien jaar lang. Het huis waar hij vol ambitie begon, maar dat hij door financiële problemen moest verlaten. Bijna 400 jaar later is Museum Rembrandthuis het enige museum ter wereld dat volledig is gewijd aan Rembrandt. Elke kamer van Rembrandts huis heeft een eigen verhaal. Hier beleefde hij lief en leed. Hier verzamelde hij kunst en rariteiten van over de hele wereld, leidde hij zijn leerlingen op en ontving hij zijn klanten. Hier keek hij uit over een stad die volop in verandering was, en maakte hij zijn meesterwerken.

Stap in de zeventiende eeuw. Laat je verrassen door het leven van de mens achter de kunstenaar, door Rembrandts kunstwerken en eigenzinnige blik op de wereld. Het museum bezit bijna alle etsen van Rembrandt: een collectie van wereldformaat. In verrassende tentoonstellingen ontdek je Rembrandts werk en zijn invloed op zijn tijdgenoten, navolgers en hedendaagse kunstenaars. Laat je inspireren door de mens, de maker, zijn thuis, zijn stad en zijn tijd.

Museum Rembrandthuis wil zijn team van Museumdocenten uitbreiden met docenten die beschikken over een goede tot uitstekende beheersing van de Franse, Duitse en/of Arabische taal.

Museumdocenten Duits, Frans en/of Arabisch (m/v/x)

flexibel aantal uur per week (per direct)

Wij zoeken een verhalenverteller die onze bezoekers weet te enthousiasmeren. Nergens ter wereld kom je dichter bij Rembrandt dan in Museum Rembrandthuis. Wij willen de wereld inspireren met Rembrandt, zijn werk en zijn leven. Onze kernwaarden: eigenzinnig, nieuwsgierig, Amsterdams en huiselijk. Onze Museumdocenten voelen zich verbonden met deze kernwaarden en verwelkomen onze bezoekers, weten hen te ontroeren met het verhaal van Rembrandt en zijn huis.

Functieomschrijving
Als Museumdocent (zzp-basis) ben je verantwoordelijk voor het verzorgen van de educatieve programma’s in Museum Rembrandthuis. Je brengt de verhalen over Rembrandt tot leven. Dat doe je door in gesprek te gaan met bezoekers en ervoor te zorgen dat zij een persoonlijke verbinding aangaan met de onderwerpen die aan bod komen in ons museum. Je biedt maatwerk en vult de educatieve programma’s, opgesteld door de afdeling Collectie & Educatie, aan met persoonlijke verhalen en ideeën.

De educatieve programmering bestaat uit:

 • Rondleidingen door Museum Rembrandthuis en tijdelijke tentoonstellingen voor volwassenen
 • Lesprogramma’s voor leerlingen en studenten van alle onderwijstypes en -niveaus
 • Workshops voor families
 • Stadswandelingen in de buurt van Museum Rembrandthuis
 • Outreach-projecten binnen Amsterdam

Jouw profiel

 • Je hebt een goede beheersing van het Frans, Duits en/of Arabisch. Je kunt deze talen zowel goed spreken als verstaan. Met daarnaast kennis van andere talen is een pre.
 • Je bent enthousiast, flexibel en gastvrij
 • Je bent in staat om contact te maken met bezoekers en nodigt uit tot interactie
 • Je bent goed in het vertellen van verhalen en je prikkelt om te kijken, te denken en te doen
 • Je bent geïnteresseerd in Rembrandt en de zeventiende-eeuwse kunst en -maatschappij
 • Je houdt van beeldende kunst, theater, spoken word, muziek of dans
 • Je woont in Amsterdam of in de directe omgeving
 • Je bent minimaal een dagdeel per week inzetbaar.

Wat biedt Museum Rembrandthuis jou?

 • Wij willen een werkomgeving bieden waarin we elkaar inspireren, vertrouwen geven en constructief samenwerken.
 • Een open organisatie waar mensen zich prettig en veilig voelen. We streven ernaar zoveel mogelijk een afspiegeling te zijn van de Amsterdamse samenleving in haar veelzijdigheid in gender, culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, fysieke/mentale capaciteit, religie, opleidingsniveau en leeftijd.
 • Een modelovereenkomst voor het verrichten van freelance opdrachten. We werken met een standaard modelovereenkomst voor zzp-ers.
 • Afhankelijk van beschikbaarheid van lessen en jouw beschikbaarheid krijg je elke maand lessen toegewezen.
 • Uurtarief € 49,00 ex. btw voor het geven van een programma en € 31,00 ex. btw voor de voorbereidingsuren.
 • Gratis toegang voor jou en je directe familie bij Museum Rembrandthuis

Ben je geïnteresseerd?
Dan nodigen we je uit te solliciteren! Stuur voor 7 oktober 2023 een mail naar personeelszaken@rembrandthuis.nl waarin je antwoord geeft op onderstaande vragen in maximaal 300 woorden per vraag. Het is niet nodig een aparte motivatiebrief mee te sturen. Zo kunnen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk beoordelen. Graag ontvangen we – naast je antwoorden – je CV met naam, telefoonnummer en e-mailadres.

 1. Waarom ben je graag museumdocent?
 2. Waarom zou je programma’s willen geven in Museum Rembrandthuis?
 3. Beschrijf een succesvol voorbeeld van hoe jij een moeilijke groep hebt weten te enthousiasmeren.
 4. Welke karaktereigenschappen heb jij die waarde toevoegen aan ons docententeam en het museum?

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Wim Schot, medewerker Educatie en Collectie (w.schot@rembrandthuis.nl)

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.