de Bibliotheek Schiedam: Taalcoördinator DigiTaalhuis

De Bibliotheek Schiedam in Schiedam zoekt een Taalcoördinator DigiTaalhuis voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 01-10-2023In de stad Schiedam kampt één op de 3 inwoners met een achterstand op het gebied van basisvaardigheden zoals taal, digitaal en rekenen. Voor een maatschappelijk betrokken organisatie als de Bibliotheek Schiedam is er dus altijd wat te doen! De bibliotheek heeft in de stad 6 bibliotheeklocaties en verzorgt op 26 basisscholen en enkele VO-scholen de Bibliotheek op School (dBOS). We adviseren op het gebied van taal en lezen en organiseren uiteenlopende activiteiten, ontmoeting en debatten. Daarnaast laat de bibliotheek Schiedammers kennismaken met kunst en cultuur en zijn we een veilige en inspirerende plek voor jong en oud om de wereld te ontdekken.

Mensen die hulp nodig hebben bij het werken aan basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) kunnen bij de Bibliotheek Schiedam terecht bij het DigiTaalhuis. Men kan hier cursussen volgen, inloopspreekuren bezoeken, oefenen met taal, informatie en advies krijgen of zo nodig worden doorverwezen naar andere instellingen. Activiteiten vanuit het DigiTaalhuis worden deels verzorgd door bibliotheekmedewerkers, ondersteund door vakkrachten of vrijwilligers.

Wil je een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van basisvaardigheden en ben je van nature een netwerker en verbinder dan heeft de Bibliotheek Schiedam heeft een uitdagende functie voor je als

Taalcoördinator DigiTaalhuis

24 uur per week

Wat ga je doen?
De Taalcoördinator heeft een centrale rol in het verbinden, coördineren, informeren en signaleren, in afstemmen van vraag en aanbod en in het werven en ondersteunen van cursisten en vrijwilligers. Samen met de coördinator Vrijwilligers DigiTaalhuis zorg je ervoor dat vrijwilligers zich met veel plezier (en in bezit van de juiste kennis en informatie) inzetten voor het DigiTaalhuis. Je biedt hiervoor trainingen en deskundigheidsbevordering aan.

Je bent het eerste aanspreekpunt van het Digitaalhuisloket. Je verzorgt samen met vrijwilligers wekelijkse spreekuren. Op basis van gesprekken met klanten geef je hen advies over vervolgstappen en verwijst hen door naar andere organisaties en instellingen of eigen aanbod van het DigiTaalhuis. Je werkt nauw samen met de programmamanager en coördinatoren aan het uitbouwen en versterken van de positie van het DigiTaalhuis met als doel de taalvaardigheid van laaggeletterden te vergroten. Als taalcoördinator ben je gesprekspartner binnen diverse sociale netwerken in Schiedam. Je onderhoudt het netwerk van partners die een rol hebben in het leren en ontwikkelen van volwassen inwoners van Schiedam. Je monitort en evalueert het programma-aanbod van het DigiTaalhuis en stuurt bij waar nodig. Aan de hand van de klantvraag en behoefte organiseer je nieuwe activiteiten. Je bent verantwoordelijk voor de werkprocessen op jouw werkgebied en zorgt voor goede monitoring en impactanalyse. Je bent verantwoordelijk voor rapportages, je signaleert nieuwe ontwikkelingen rond jouw werkgebied en je draagt bij aan een jaarplan. Diverse administratieve werkzaamheden waaronder verantwoording en rapportage vormen een onderdeel van je takenpakket. Een keer per week een avonddienst vormt onderdeel van de inzetbare uren.

Wat voor collega zoeken wij
Een enthousiaste, flexibele en initiatiefrijke netwerker die met oog voor de mens invulling wil geven aan deze functie. Je schakelt makkelijk tussen diverse doelgroepen en werk- en gespreksoorten, denk hierbij aan verschillende contacten met klanten, partners en gemeente. Je bent sterk in communicatie. Je hebt affiniteit met leren en ontwikkelen, gericht op mensen die onvoldoende Nederlands kunnen lezen, schrijven of spreken om zelfstandig mee te kunnen doen in onze maatschappij. Je werkt graag samen in een team en staat open om te leren en jezelf te ontwikkelen.

Jouw profiel: • hbo-werk- en -denkniveau • aantoonbare ervaring met aansturing van mensen • ondersteunend en faciliterend naar vrijwilligers, motiverend en enthousiasmerend • begrip van de sociale kaart • organisatietalent, doener met inschattings- en improvisatievermogen • sociaalvaardig in de omgang met diverse doelgroepen • bij voorkeur expertise op gebied van non-formele educatie aan volwassenen en op het thema basisvaardigheden.

Wat kun je verwachten
Onze organisatie kenmerkt zich door een collegiale sfeer, met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en een goede balans tussen werk en privé door eigen indeling van werktijden en thuiswerk-mogelijkheden.

Dit bieden wij
We bieden een veelzijdige functie in een dynamische werkomgeving met salarisschaal 8 van de cao Openbare Bibliotheken (minimaal € 3.042,- tot maximaal € 3.863,- bruto per maand bij een werkweek van 36 uur, afhankelijk van kennis en ervaring), inclusief interessant arbeidsvoorwaarden. Het betreft een functie voor 1 jaar (waarbij een proefperiode van toepassing is) met uitzicht op verlenging.
Deze zelfstandige functie is voor 24 uur per week; werktijden en –dagen in overleg rekening houdend met de avonddienst.

Ben je enthousiast geworden?
Stuur je motivatiebrief en cv voor 1 oktober 2023 naar solliciteren@debibliotheekschiedam.nl, ter attentie van Daphne Meijer. Zonder motivatie brief wordt je sollicitatie niet in behandeling genomen.

Sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 41 en een eventueel 2e gesprek in week 42. Startdatum: per direct.

Heb je vragen over deze vacature?
Bel of stuur een e-mail naar Herma Kramer, Programmamanager, Tel: 06-518 974 24 / e-mail: hkramer@debibliotheekschiedam.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.