Bibliotheek Rotterdam: Bibliotheekmedewerker Taalvaardigheid Jongeren

Bibliotheek Rotterdam in Rotterdam zoekt een Bibliotheekmedewerker Taalvaardigheid Jongeren voor 18 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 05-10-2023Bibliotheek Rotterdam helpt Rotterdammers om bewust, kritisch en actief deel te nemen aan de samenleving. Dit doen we door toegang te geven tot betrouwbare kennis en informatie en door activiteiten te organiseren op het gebied van taal, cultuur en maatschappij. We bieden dit zowel fysiek als digitaal aan, op een laagdrempelige wijze en bij voorkeur in de nabije omgeving van Rotterdammers. Bibliotheek Rotterdam is een third place: een plek om elkaar te ontmoeten, zichzelf te ontwikkelen, materialen te lenen, te creëren en te ontspannen op neutraal terrein. De bibliotheek wordt daardoor gedragen en gevormd door Rotterdammers.

Missielijn Taalvaardigheid van jongeren
Bibliotheek Rotterdam werkt met 8 verschillende missielijnen, waarbij we de focus leggen op vier doelgroepen. De missielijn waarbinnen je komt te werken heeft als doel alle Rotterdamse jongeren te motiveren om te lezen en plezier te beleven aan taal. Ook wil zij hen digitaal vaardiger en mediawijzer maken. We ondersteunen jongeren bij deze ontwikkeling via het onderwijs. Bibliotheek Rotterdam staat onder jongeren bekend als een veilige, laagdrempelige omgeving waar ze welkom zijn. Met onder andere het programma ‘de Bibliotheek op school’ heeft de Bibliotheek zich bewezen als deskundige partner voor het primair onderwijs. De bibliotheek voert deze leer- en leeslijn door naar het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Daarnaast is onze collectie aantrekkelijk en sluiten deze collectie en activiteiten nauw aan bij onderwerpen die jongeren bezighouden. Als laatste is aandacht voor – en kennis van – digitale geletterdheid binnen het onderwijs vanzelfsprekend. Media en technologie zijn en blijven immers onderdeel van onze maatschappij.

Wij zoeken per direct een

Bibliotheekmedewerker Taalvaardigheid Jongeren

18 uur per week

Waar ga je werken?
Binnen de missielijn Taalvaardigheid van jongeren werk je voornamelijk samen met onderwijsprofessionals uit het Voortgezet Onderwijs en het Middelbaar Beroepsonderwijs en natuurlijk met je collega’s van alle 21 vestigingen in Rotterdam. De regio waarvoor je gaat werken wordt nog nader bepaald en kan in de loop van de tijd wijzigen afhankelijk van de behoefte van de missielijn. Flexibiliteit en reisbereidheid zijn een must.

Wat ga je doen?
Als Bibliotheekmedewerker ben je gefocust op de doelgroep 13-27 jaar.

 • Je ondersteunt of hebt een uitvoerende rol bij educatieve activiteiten vanuit het programma van de missielijn en je denkt mee over verbetering of vernieuwing van het programma. Deze activiteiten kunnen alle componenten van onze missielijn bevatten (taal, digitaal en maken);
 • Je zorgt ervoor dat de collectie in ons eigen Warehouse compleet, recent en netjes is, regelt incidenteel transport van collectie en behoudt het overzicht over alle uitleningen.
 • Je beantwoordt vragen voor en aan onze missielijn, je vraagt hierbij door en neemt eventueel contact op met de collega’s van de missielijn waar toe de doelgroep behoort.
 • Je denkt mee in de ontwikkeling van ons aanbod en de evaluatie van onze activiteiten.
 • Je vertegenwoordigt vanuit je functie de missielijn taalvaardigheid van jongeren in je regioteam, je informeert collega’s over waar jullie mee bezig zijn en je ziet kansen voor de bibliotheek en de missielijn. Je wilt actief bijdragen om kansen om te zetten naar voorstellen in de dienstverlening en activiteiten.
 • Je verricht waar nodig alle voorkomende bibliotheekwerkzaamheden.
 • De 18 contracturen kunnen in overleg ingedeeld worden naar behoefte/mogelijkheden.

Wie zoeken wij?
Je bent gewend om in teamverband te werken en weet je plekje snel te bemachtigen in een team. Je bent enthousiast, klant- en resultaatgericht. Als team realiseren we met een klein team ambitieuze doelen. Dat vraagt om proactiviteit, flexibiliteit, vindingrijkheid, ondernemerschap en samenwerking. Je werkt zelfstandig en efficiënt, kan goed prioriteren en organiseren. Op de website kun je het meerjarenbeleidsplan lezen waarin onze ambities staan.

Wat vragen we van jou?

 • Je hebt (werk)ervaring als bibliotheekmedewerker, activiteitenbegeleider of een soortgelijke functie bij een andere organisatie.
 • Je hebt (werk)ervaring en affiniteit met de doelgroep jongeren en/of docenten in het Voortgezet Onderwijs of mbo.
 • Je hebt duidelijke affiniteit met literatuur, lezen en leesbevordering.
 • Je hebt aantoonbaar een mbo-4+-werk- en -denkniveau.
 • Je bent mediawijs en digitaal vaardig, hebt kennis van het digitale aanbod van de bibliotheek of kunt dit je snel eigen maken en beheerst de Nederlandse taal goed.
 • Je bent ondernemend ingesteld en vindt het leuk om samen te werken met collega’s en partners. Daarnaast ben je ervaren in het bedenken, voorbereiden en uitvoeren van activiteiten voor de doelgroep.
 • Je kunt goed overweg met Microsoft 365 en als je verstand hebt van Bicat Wise is dit een pre.

Wat bieden wij?

 • De functie is ingeschaald in schaal 6 cao Openbare Bibliotheken met een minimum maandsalaris van € 2.318,- en een maximum maandsalaris van € 3.114,- op fulltime basis, je wordt ingeschaald op basis van jouw kennis en ervaring.
 • Een fulltime werkweek is bij ons 36 uur per week.
 • Je ontvangt uiteraard vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 4%. Daarnaast bieden wij een passende vergoeding voor het woon-werkverkeer, wat flexibel reizen mogelijk maakt.
 • Je neemt deel aan het pensioenfonds POB, uiteraard betalen wij een gedeelte van de premie (www.pob.eu).
 • Vijf weken vakantieverlof per jaar bij een fulltime dienstverband.
 • Wij bieden een mooie selectie van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals korting op fitness, een fietsenplan, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en een gratis lidmaatschap bij de bibliotheek. Wij investeren actief in jouw persoonlijke ontwikkeling en groei.

Enthousiast?
Is je interesse gewekt en ben je enthousiast geworden? Wij kijken er naar uit om jou te leren kennen! Je kunt je motivatiebrief en cv sturen voor 5 oktober aanstaande naar: sollicitatie@bibliotheek.rotterdam.nl.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Jurjen Nienhuis, Regiomanager NoordOost en Missielijnregisseur taalvaardigheid jongeren via: j.nienhuis@bilbiotheek.rotterdam.nl of via 06-401 825 23.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.