Pakhuis de Zwijger: Senior Programmamaker Economie

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zoekt een Senior Programmamaker Economie voor 36-40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 22-09-2023Bij Pakhuis de Zwijger maken en organiseren we meer dan 600 programma’s per jaar over urgente, maatschappelijke en stedelijke vraagstukken. Hierbij kiezen we er bewust voor om betrokkenen samen te brengen in een constructieve dialoog, om zo gezamenlijk een stap dichter bij een oplossing te komen. Dit alles doen we met een ontzettend betrokken en getalenteerd team van programmamakers, producenten, communicatiemedewerkers, technici, zaalverhuur- en horecamedewerkers.

Wij zoeken per direct een

Senior Programmamaker Economie

36 – 40 uur per week

Ben jij geïnteresseerd in de manier waarop onze economie is ingericht en hoe dat de maatschappij vormt – én hoe het anders kan? We zijn op zoek naar een Senior Programmamaker Economie bij Pakhuis de Zwijger, die op een toegankelijke manier het huidige economisch systeem kan duiden, en de transitie naar een nieuwe economie naar het breder publiek kan vertalen.

Waar zijn we naar op zoek?
’De economie’ voelt voor veel mensen als een ver-van-hun-bed-show, terwijl ze onze planeet en samenleving op ingrijpende wijze beïnvloedt. Bovendien is het duidelijk geworden dat het huidig model – gebaseerd op winstdenken en oneindige groei – onhoudbaar is geworden. Terwijl meerdere alternatieve economische modellen en theorieën (van degrowth en de commons tot steward ownership en ‘de donut’) de revue zijn gepasseerd, laat de noodzakelijke transformatie van onze economie nog op zich wachten. Op welke manier is de impact van het huidig economisch systeem terug te zien in onze samenleving en hoe ziet de toekomst eruit?

Wij zijn op zoek naar een economieliefhebber met de inhoudelijke kennis, het relevante netwerk en de hands-on-mentaliteit om binnen Pakhuis de Zwijger de economie programmering strategisch verder uit te denken en stevig door te ontwikkelen. Ben jij diegene die het fundamentele gesprek over onze economie en de systemen die daaraan ten grondslag liggen toegankelijk kan maken voor een breder publiek en die relevante spelers kan samenbrengen om de transitie naar een nieuw economisch model weer een stukje dichterbij te brengen?

Wat ga je doen?

 • Binnen Pakhuis de Zwijger ben jij degene die op het thema economie programmeert. Je organiseert bijvoorbeeld de avonden met Sustainable Finance Lab, een documentaire over de coöperatieve beweging of een gesprek over het belastingsysteem. Je werkt intensief samen met collega’s die zich richten op thema’s als armoede en bestaanszekerheid, duurzaamheid, technologie en democratie.
 • Programmamaker zijn betekent concreet onderzoek doen naar interessante artikelen, sprekers en innovatieve invalshoeken; voorgesprekken doen en het maken van het inhoudelijk draaiboek. Je bent zelf ook verantwoordelijk voor de productie van de programma’s en het maken van de visuele presentaties. Ook denk je actief mee over de communicatie van de programma’s en het benaderen van (potentieel) publiek.
 • Daarnaast ben je als Senior medewerker ook betrokken bij het uitzetten van strategische lijnen in de programmering, het initiëren en onderhouden van (financiële) partnerschappen, meewerken aan opdrachten en het aansturen van junior programmamakers en/of stagiairs.

Jouw ideale profiel

 • Je bent een inhoudelijke expert met minimaal 3 jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt actuele kennis over en een netwerk op het gebied van economie en je ziet kansen voor Pakhuis de Zwijger om nieuwe stappen te zetten in de programmering.
 • Je hebt ervaring met en plezier in het onderhouden van bestaande samenwerkingsverbanden en het acquireren van nieuwe partners om programma’s mee te maken.
 • Je bent creatief, leergierig en ambitieus en vindt het leuk om binnen een snel schakelende organisatie met verschillende collega’s samen te werken.
 • Je bent intercultureel sensitief en hebt het vermogen je te verdiepen in de achtergrond, het perspectief en de context van een ander.
 • Je woont bij voorkeur in Amsterdam, weet wat er speelt in stad & land, en bent 36 – 40 uur per week inzetbaar en gemiddeld één avond in de week beschikbaar voor de realisatie van programma’s.

Wij bieden jou

 • Een uitdagende functie in dienstverband op één van de mooiste plekken aan het IJ in Amsterdam.
 • Een marktconform salaris afhankelijk van kennis en ervaring en een pensioenregeling.
 • Een werkplek in een professionele en gedreven organisatie met betrokken collega’s in een informele werksfeer.
 • Prachtige programma’s waar je elke avond van kan genieten.
 • Onderdeel te zijn van een belangrijk en impactvol platform voor de stad Amsterdam en daarbuiten.

Pakhuis de Zwijger is een non-profit cultureel maatschappelijke organisatie. Daarbij zoeken wij actief naar nieuwe gezichten, geluiden, uiteenlopende ervaringen en expertise.

Ben je geïnteresseerd?
Solliciteer vóór 22 september. Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen de manager HR a.i., via: 06-227 723 59.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.