Bibliotheek Waterland: Leesconsulent Voortgezet Onderwijs

Bibliotheek Waterland in Purmerend zoekt een Leesconsulent Voortgezet Onderwijs voor minimaal 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: geenBibliotheek Waterland is een educatieve, maatschappelijke organisatie met een belangrijke taak als het gaat om het voorkomen van lees- en taalachterstanden. Eén van de doelstellingen hierbij is het bevorderen van het leesplezier van kinderen en jongeren, vanuit de overtuiging dat iedereen een lezer is. Als je niet graag leest, heb je het juiste boek nog niet gevonden, is ons uitgangspunt.

Het team Educatie & Ontwikkeling zoekt per direct een

Leesconsulent Voortgezet Onderwijs

minimaal 24 uur per week

Wat ga je doen?
Als leesconsulent maak je deel uit van het team Educatie & Ontwikkeling dat binnen de Bibliotheek Waterland verantwoordelijk is voor het onderhouden, uitbouwen en genereren van bestaande en nieuwe contacten met het onderwijs en met voor- en naschoolse organisaties. Het team bestaat momenteel uit twaalf collega’s waaronder leesconsulenten, coördinatoren van de VoorleesExpress en accountmanagers.

Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek op school bouwt de leesconsulent met de school aan een strategische samenwerking op het gebied van leesplezier. Je adviseert, ondersteunt en werkt samen met docenten aan de uitvoering van het leesbeleid. Dit gebeurt op basis van het lees- en activiteitenplan dat in samenwerking met de leescoördinator van de school wordt opgesteld. De kern van de werkzaamheden bestaat uit de advisering en uitvoering van activiteiten en werkvormen ten behoeve van leesbevordering binnen het voortgezet onderwijs en het adviseren over de collectie.

Het uiteindelijke doel is om een actieve en kwalitatieve bijdrage te leveren aan het leesplezier bij jongeren, om zo de taalontwikkeling te ondersteunen en iedereen dezelfde kansen te bieden op een goede toekomst in onze samenleving.

Wie zoeken wij?
Wij zoeken een leesconsulent met een actieve en ondernemende houding die zelfstandig werkt en denkt in oplossingen. Je bent nieuwsgierig en blijft goed op de hoogte van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen en vertaalt deze naar verbetering van de dienstverlening. Je kunt goed schakelen tussen beleid en uitvoering en je hebt de communicatieve vaardigheden om een gelijkwaardige gesprekspartner te zijn binnen de school.

Je werkt vanuit onze hoofdvestiging in Purmerend, maar bent vooral veel op scholen binnen ons werkgebied te vinden. Naast gemeente Purmerend zijn dat gemeente Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland.

Je wordt met name ingezet in het voortgezet onderwijs en mogelijk ook in het primair onderwijs.

Jij beschikt over:

 • Hbo-werk- en -denkniveau met een passende opleiding;
 • Bij voorkeur ervaring in het voortgezet onderwijs (een lesbevoegdheid is een pre);
 • Kennis van het onderwijslandschap en affiniteit met jongeren;
 • Brede interesse voor en kennis van jeugdliteratuur en leesbevordering;
 • Rijbewijs B.

Herken je jezelf in de volgende persoonskenmerken:
Enthousiast, leergierig, flexibel, communicatief vaardig en proactief?
Dan ben jij degene die wij zoeken!

Wat biedt Bibliotheek Waterland?

 • Een zelfstandige, uitdagende baan waarin je van betekenis kunt zijn en met volop mogelijkheden voor ontwikkeling;
 • Een inspirerende werkomgeving binnen een betrokken team;
 • Prima arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, een laptop, een eindejaarsuitkering en pensioenopbouw bij Pensioenfonds Openbare Bibliotheken. En natuurlijk een gratis bibliotheekpas;
 • Salaris op basis van schaal 7 (inschaling indicatief en afhankelijk van opleiding en ervaring) volgens de cao Openbare Bibliotheken;
 • Een opleiding tot leesconsulent;
 • In eerste instantie een contract voor bepaalde tijd. Zijn we allebei tevreden? Dan wordt het contract omgezet naar een vast dienstverband.

Solliciteren?
Wil je reageren, stuur dan zo snel mogelijk een korte motivatiebrief voorzien van cv naar onze HR-adviseur Vanessa Kennedy via werken@bibliotheekwaterland.nl. Wanneer je profiel goed aansluit bij onze wensen nemen wij op korte termijn contact op voor een kennismakingsgesprek.

Voel je welkom om voor meer informatie over de functie contact op te nemen met de teamleider Ellen Otten, tel. 0299-250 526 (maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag).

Voor deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.