VPRO: Eindredacteur Documentaires

De VPRO in Hilversum zoekt een Eindredacteur Documentaires voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 11-06-2023De VPRO staat sinds 1926 in een traditie van vrijzinnigheid. Als moderne crossmediale mediaorganisatie vormen we de uitvalsbasis voor het vrije denken. We zijn broedplaats van nieuwe ideeën en concepten, kraamkamer van talent en laboratorium van creatieve pioniers. Buiten de gebaande paden, vaak tegen de stroom in, verkennen we grenzen. Nieuwsgierig naar het leven elders en naar de toekomst. En gefascineerd door het buitengewone. Bij onze verkenningen blijven we graag weg van het midden. Het nieuwe ontstaat immers aan de randen. Daar zoeken we actief naar bijzondere ontwikkelingen, trends en denkers. Dat levert steeds weer verrassende verhalen op. Met die verhalen willen we duiden wat er in de wereld gebeurt en iets veroorzaken wat leidt tot meer begrip of inzicht, tot verwondering of vertwijfeling, tot ontroering of opschudding. Soms met een goede grap of juist een heel foute. Conclusies? Die trek je zelf.

Wil je jonge makers begeleiden om de mooiste en meest innovatieve documentaires te realiseren? Wij zijn per 1 september 2023 op zoek naar een bevlogen:

Eindredacteur Documentaires

32 tot 36 uur per week

Documentaires zijn altijd een belangrijke vertelvorm van de VPRO geweest. VPRO-documentaires onderscheiden zich doordat ze altijd een duidelijk signatuur van de maker laten zien. Een auteursdocumentaire bij de VPRO vertrekt altijd vanuit een filmisch idee, een perspectief, een auteursvisie. Soms kan een documentaire ook meer journalistiek of maatschappelijk van aard zijn, iets onthullen of een onderwerp aan de kaak stellen. Weer andere documentaires zijn pamflettistisch, essayistisch of betogend. Allemaal documentaire-vormen die bij de VPRO passen – als ze maar vertrekken vanuit een sterke visie of vorm.

Als eindredacteur documentaire werk je op de afdeling Documentaires met een klein team dat zelfstandig aan hun eigen projecten werkt. Op de redactie zijn er twee eindredacteuren, beide met een verschillende focusgebieden. Je valt rechtstreeks onder de Hoofdredacteur Media.

Wat wordt er van je verwacht?

  • Je werkt op de afdeling Documentaires waar je verantwoordelijk bent voor talentontwikkeling. Je coördineert zelfstandig verschillende projecten waarin vooral de kortere documentaires centraal staan (10-25 minuten). Je begeleidt beginnende documentairemakers en helpt ze hun stem en stijl te vinden. Gedurende het hele proces – van eerste idee tot eindmontage – kan jij de jonge makers / regisseurs inspireren, stimuleren en begeleiden in hun kwaliteiten als maker.
  • Je onderhoudt contact met verschillende ontwikkel- en talentafdelingen binnen de VPRO en met collega’s bij andere omroepen van de NPO zodat makers door kunnen stromen. Je begeleidt de ontwikkeling van plannen en de fonds-aanvragen van regisseurs en werkt ook veel samen met producenten en regisseurs van buiten de VPRO. Hiervoor is het belangrijk dat je binnen het multidisciplinaire redactieteam goed contact kan onderhouden met verschillende partijen, zoals de NPO, externe producenten en fondsen.
  • Je beoordeelt documentaire-ideeën van potentiële makers en maakt een afweging welke producties de VPRO oppakt. Hiervoor is het belangrijk dat je dramaturgisch sterk bent onderlegd, dat je gevoel hebt voor originele verhalen en vertelvormen en dat je weet wat er speelt in de maatschappij.
  • Je scout ook zelf actief nieuw talent en je denkt mee over mogelijke nieuwe regelingen en beleid omtrent talentontwikkeling. Je denkt mee over de koers van de VPRO op het gebied van talentontwikkeling en documentaires en onderhoudt namens de VPRO contact met relevante documentaire- en filmfestivals. Hiervoor heb je een netwerk van creatieve jonge makers of kun je dat snel opbouwen.
  • Ook ben je verantwoordelijk voor de producties die de VPRO maakt binnen de bestaande talentontwikkeling-programma’s als Teledoc Campus, Ongeschreven Regels en NPO 3Lab. Aangezien het een functie bevat met een verscheidenheid aan taken gebruik je adequate structuren waardoor je in samenwerking met de hoofdredactie strategische en realistische doelen kunt opstellen.

Wat bieden we?
Een inspirerende en uitdagende baan in een klein team met veel vakmanschap. Er is bij de VPRO veel ruimte voor ontwikkeling en eigen initiatief. We bieden je een contract voor 32 tot 36 uur per week, in eerste instantie voor een jaar met de mogelijkheid tot verlenging. Het is mogelijk om in overleg 1 á 2 dagen per week vanuit huis te werken. Het salaris bedraagt afhankelijk van leeftijd en werkervaring minimaal € 4.000,- en maximaal € 5.200,- per maand op basis van een 36-urige werkweek. De overige arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor het omroeppersoneel, waaronder 8% vakantietoeslag en 6% eindejaarsuitkering.

Enthousiast geworden?
Dan kijken we uit naar je sollicitatie! Binnen de VPRO streven wij naar een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving. Iedereen moet zich vrij voelen om bij de VPRO binnen te komen en zich herkennen in de verhalen die we vertellen. VPRO stelt inhoud en vakmanschap voorop. Onze vacatures staan dan ook open voor elke kandidaat die zich in de vacature herkent.

In plaats van een klassieke sollicitatie / motivatiebrief lezen we graag je antwoorden op de onderstaande vragen, vergezeld door je CV.

  1. Als eindredacteur beoordeel je wekelijks meerdere nieuwe documentaireplannen. Wat zijn de drie belangrijkste elementen waar jij op let bij het beoordelen van die plannen en waarom?
  2. Als eindredacteur heb je regelmatig viewings van montages. Hoe pak je de volgende casus aan? Je wordt uitgenodigd voor de eerste montage van een film. De viewing is op verzoek van de maker en producent al twee keer uitgesteld, tegen jouw zin. Helaas is de montage die je ziet teleurstellend, maar de makers zijn overtuigd dat de film goed wordt. De dagen die er nog over zijn voor de montage zeer beperkt. Hoe pak je het aan?
  3. Met welke twee nieuwe makers zou jij onmiddellijk een afspraak maken zodra je deze baan hebt? En waarom?

Reageren
We ontvangen je antwoorden en CV graag uiterlijk 11 juni 2023 via de sollicitatiebutton.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Thomas Vroege, eindredacteur documentaires, via t.vroege@vpro.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.