Van Gogh Museum: DAM Manager

Het Van Gogh Museum in Amsterdam zoekt een DAM Manager voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 09-06-2023‘Het Van Gogh Museum inspireert een divers publiek met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijd.’

Al onze collega’s leveren met hun eigen expertise een bijdrage aan deze missie. Samen maken we mooie stappen en we staan open voor wat er gebeurt om ons heen. We lopen graag voorop en werken daarbij intensief samen met anderen. We richten ons zowel op onze directe omgeving als op de internationale wereld.

Voor onze afdeling Collectie Informatie en Bibliotheek zijn wij op zoek naar een

DAM Manager

36 uur per week

De afdeling Collectie Informatie en Bibliotheek van het Van Gogh Museum verzorgt de informatievoorziening voor de eigen organisatie en voor onderzoekers buiten het museum over de collectie. In onze kerninformatiesystemen slaan we informatie op, voorzien we die van metadata en stellen deze zo optimaal mogelijk beschikbaar. Eén van deze systemen is het digital asset managementsysteem. Voor dit systeem zoeken we een DAM Manager/Functioneel Beheerder. Het is een nieuwe rol binnen de organisatie die je zelf vorm kunt geven.

Als DAM Manager help je het Van Gogh Museum haar rijke verzameling digitale assets in de brede zin van het woord te beheren en toegankelijk te maken. Je houdt toezicht op de systemen en processen die worden gebruikt voor het innemen, beschrijven, duurzaam opslaan en beschikbaar stellen van digitale afbeeldingen van Van Goghs kunstwerken en tijdgenoten en archiefmateriaal, maar ook materialen van Marketing en Communicatie en Educatie. Je werkt nauw samen met de applicatiebeheerder en de Collectie Informatiebeheerder. Je verzorgt tevens het functioneel beheer van het DAM-Systeem, en functioneert als back-up voor de functioneel beheerder van de overige informatiesystemen.

Wat ga je doen?
Als DAM Manager binnen de afdeling Collectie Informatie en Bibliotheek ben je onderdeel van een enthousiast en ambitieus team dat verantwoordelijk is voor het beheer, de vindbaarheid en samenhang van informatie in de verschillende informatiebronnen. We hanteren daarbij waar mogelijk de meest moderne technieken. De beschikbaarheid van de juiste informatie vanuit de single-source-of-truth gedachte is een strategisch uitgangspunt voor de informatiehuishouding bij het Van Gogh Museum.

 • Je gaat als ambassadeur graag de organisatie in, op zoek naar schatten en (her)bruikbare informatie.
 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor de opslag, beschrijven en beschikbaar stellen van digitale assets voor de gehele organisatie.
 • Je werkt mee aan de selectie en implementatie van een nog te bepalen nieuw DAM-Systeem.
 • Je ontwikkelt processen zodat andere afdelingen hun materiaal zo optimaal mogelijk aanleveren, waar het kan met de juiste metadata.
 • Je onderhoudt en ontwikkelt het DAM-Systeem en laat aanpassingen verrichten of doet dat (deels) zelf, in samenwerking met de applicatiebeheerder.
 • Je onderhoudt contacten met de leverancier.
 • Je stelt bestanden beschikbaar voor publicatie in verschillende kanalen.
 • Je bouwt aan en onderhoudt het metadata model en de filters in samenwerking met de Collectie Informatiebeheerder.

Wie ben jij?
We zoeken een proactieve collega die het volgende meebrengt:

 • Hbo-/wo-werk- en -denkniveau.
 • Interesse voor het erfgoeddomein is een pre.
 • Kennis van en ervaring met een grote variëteit aan digitale assets in een DAM.
 • Je maakt het DAM onderdeel van bestaande of nieuwe processen.
 • Je draagt bij aan de visie en het beleid rond digital asset management.
 • Je hebt kennis van verschillende typen meta datastandaarden, zowel generiek als domein specifiek.
 • Ervaring met het werken met digitale systemen en contentverrijkingstools.
 • Een begrip van en sterke interesse voor digitale duurzaamheid.
 • Je denkt in termen van procesoptimalisatie.
 • Je hebt ervaring met projectmatig werken.
 • Je houdt van samenwerken.
 • Je kan goed verbanden leggen en onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken.
 • Je werkt efficiënt en volgens een realistisch plan en stelt de juist prioriteiten.
 • Uitstekende beheersing van Nederlands en Engels.

Stap je in?
Herken je jezelf in bovenstaand profiel en heb je deze vacature met enthousiasme gelezen? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw reactie! Solliciteren kan via de sollicitatiebutton. Wij ontvangen jouw motivatiebrief met cv (als pdf-bestand) graag vóór 9 juni 2023. Mocht je nog meer willen weten, dan kun je terecht bij Michiel Goosen (Hoofd Collectie Informatie en Bibliotheek) op 06 212 96 590. De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats op 15 juni 2023 en de tweede ronde sollicitatiegesprekken op 20 juni.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.