Rijksmuseum: Stagiair(e) Hovenier

Het Rijksmuseum in Amsterdam zoekt Stagiair(e)s Hovenier voor 8 uur per week | Vacature voor een Leertraject, Stageplaats | Sluitingsdatum: 26-06-2023De tuin van het Rijksmuseum heeft een grote diversiteit aan beplanting en is voortdurend in ontwikkeling. Elk jaargetijde ziet de tuin er weer anders uit. Om dit in stand te houden wordt de tuin op het hoogste niveau bijgehouden en is kennis van beplanting noodzakelijk. Deze kennis en praktijkervaring willen we doorgeven aan enthousiaste stagiaires.

Groen in het Rijksmuseum
In september 2021 startte het Rijksmuseum, in samenwerking met Yuverta, een uniek stage/opleidingstraject voor hoveniers. Rondom het Rijksmuseum ligt een tuin van 1,5 hectare, die eind 19de eeuw door de architect van het museum, Pierre Cuypers is ontworpen als ‘buitenzaal’. Het tuinontwerp van Cuypers, in een historische stijl met veel buxushagen, is behouden. Tussen de buxushagen, langs het hek en in overige plantvakken groeien nu bomen, heesters, rozen, vaste planten, grassen, varens en bollen. Elk jaar worden er ongeveer 20.000 tulpen geplant, en duizenden winterviolen en een-jarigen. Iedereen kan hier van 09.00 tot 18.00 uur vrij rondwandelen.

Stagiair(e)s Hovenier

8 uur per week

Hoe ziet het traject eruit

 • Een 1-jarige opleiding/stage in de tuin van het Rijksmuseum.
 • Bestaand uit: 1 dag per week praktijkervaring in de tuin, lesstof ingedeeld per thema met bijbehorende opdrachten, verschillende excursies naar voorbeeldprojecten en kwekerijen, lezingen van experts uit het vakgebied.
 • Begeleiding door een praktijkdocent en beplantingsontwerper van de tuin van het Rijksmuseum.
 • Per 1 september 2023 zijn wij op zoek naar enthousiaste mbo-studenten, zij-instromers en omscholers met een passie voor beplanting. Er zijn 7 plekken.

Wat wij vragen
De duur van de stage is van september 2023 tot juni 2024: je bent deze periode één vaste dag per week beschikbaar. Welke dag dat gaat zijn, wordt nog bekend gemaakt.

Verder:

 • Volg je een mbo-opleiding, vakbekwaam hovenier niveau 3 of opzichter / uitvoerder niveau 4.
 • Of ben je een zij-instromer of omscholer met een passie voor beplanting en ecologie.
 • Ben je bent nieuwsgierig en proactief en kunt goed werken in teamverband.
 • Heb je hebt goede communicatieve vaardigheden of wilt hieraan werken.

Wat krijg je er voor terug?

 • Dé kans om ervaring op te doen bij een van de mooiste werkplekken.
 • Een stagevergoeding van € 250 bruto per maand (op basis van 36 uur) wanneer je een mbo-opleiding volgt.
 • Ben je zij-instromer of omscholer, dan ontvang je een reiskostenvergoeding van maximaal € 190 per maand.
 • Werken in een fijn kleinschalig team.

Enthousiast?
Maak er direct werk van en solliciteer voor 26 juni 2023 via onderstaande sollicitatiebutton. Het sollicitatieproces verloopt als volgt:

 1. Na ontvangst van je cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 2. Zien we een match? Dan plannen we een kennismakingsgesprek. We horen graag wie je bent en wat je aanspreekt in deze stage.
 3. Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een stageovereenkomst.

Vragen
Voor nadere informatie over de inhoud van de stagevacature kan je contact opnemen met Merel Brugman via merel.brugman@rijksmuseum.nl. Heb je nog vragen over het recruitmentproces? Neem dan contact op via vacatures@rijksmuseum.nl.

Kennis over beplanting is in het onderwijs jarenlang op de achtergrond geraakt. Het Rijksmuseum, gefinancierd door het TIQ Fonds, wil het kennisniveau en imago van het hoveniersvak weer verbeteren door hier een bijdrage aan leveren door middel van het opzetten van een nieuw stage/opleidingstraject in de tuin.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.