Rijksmuseum: Innovatiecoach

Het Rijksmuseum in Amsterdam zoekt een Innovatiecoach voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 30-05-2023Innovatie is een van de kernwaarden van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum Innovatielab speelt in op digitale innovatievragen uit alle afdelingen en zet die waar mogelijk om in een experiment. Als Innovatiecoach sta je dus constant in verbinding met het totale Rijksmuseum, van werkvloer tot directie. Vanuit de experimenten werk je samen met en geef je sturing aan wisselende teams bestaand uit expert users uit de afdelingen en waar nodig met externe partners, onderwijsinstituten of andere innovatie relaties. Je wordt ondersteund door een team van het Rijksmuseum Innovatielab en krijgt sturing en advies van de Innovatieredactie, samengesteld uit afdelingshoofden onder voorzitterschap van de zakelijk directeur.

Innovatiecoach

36 uur per week

Innovatie is een van de kernwaarden van het Rijksmuseum. Zo zijn we te vinden in Minecraft, ontwikkelden we een navigatieapp voor slechtzienden en onderzoeken we onder andere de voor- en nadelen van AI. Om innovatie in de organisatie te verduurzamen is in 2019 in het Rijksmuseum het Innovatielab ontstaan. Voor dit lab zoeken we per direct een krachtige Innovatiecoach.

In het Rijksmuseum Innovatielab verkennen we met experimenten de waarde van nieuwe technologie voor het museum. Als Innovatiecoach speel je een cruciale rol in het aanhaken van partners, het maken van de juiste samenwerkafspraken, en vinden van de juiste mensen binnen het museum. Zo bouw je het team, stuur je hen aan en geef je het experiment vorm. Jij bent daarbij onmisbaar. Je trekt het Rijksmuseum Innovatielab en kunt schakelen op alle niveaus.

Wat ga je doen?
Je bent verantwoordelijk voor de coördinatie, voortgang en resultaten van het Rijksmuseum innovatielab en de daarbij horende experimenten rondom digitale innovatie. In elk experiment zorg je voor verbinding met de innovatiebehoefte van de organisatie en voor het delen van de resultaten. Verder bestaan je werkzaamheden uit:

 • Het identificeren van innovatiekansen: je houdt trends en ontwikkelingen in de gaten en vertaalt die naar kansen voor het Rijksmuseum.
 • Delen van learnings, kennis en ontwikkelingen door bijvoorbeeld workshops en kennissessies te organiseren.
 • Het creëren van mogelijkheden binnen het ecosysteem voor het Rijksmuseum Innovatielab en de werving van experimenten.
 • Je houdt het Rijksmuseum en innovatiepartners aangesloten bij wat er speelt en bouwt verder aan het externe netwerk van het Innovatielab.

Wie ben jij?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en welk talent je toevoegt aan ons team. Deze rol vraagt om creatief en innovatief leiderschap: je ziet kansen en kan innovaties aansturen. Je bent analytisch en communicatief: kan ideeën vertalen naar een concrete, overtuigende aanpak. Je durft verbindingen te leggen waar nodig en te netwerken binnen en buiten de organisatie. En concreet:

 • Hbo/wo werk- en denkniveau.
 • Minimaal drie tot vijf jaar werkervaring.
 • Ervaring als projectleider en met het leiden van workshops, sessies en agile projecten.
 • Kennis van en ervaring met innovatieve processen als agile werken, design thinking en lean-startup.
 • Affiniteit met de cultuursector of ervaring in werken met musea.
 • Kennis van digitalisering en IT.

Wij bieden
Als Innovatiecoach werk je in een van de belangrijkste erfgoedinstellingen van de wereld. Je krijgt de kans om voor en achter de schermen van een groot, internationaal georiënteerd museum met gedreven vakmensen samen te werken. Een unieke kans om het Rijksmuseum als geen ander te leren kennen en bij te dragen aan een toekomstbestendig museum.

Daarnaast bieden we:

 • Een bruto maandsalaris van € 3.468,- tot € 4.506,- per maand op basis van 36 uur (schaal 10 van demuseum cao). 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Een jaarcontract met uitzicht op verlenging.
 • De vrijheid om thuiswerken en op kantoor werken af te wisselen, inclusief een budget om jouw thuiswerkplek naar wens in te richten.
 • Een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf 5 km (tot maximaal € 345,-). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden ook volledig vergoed.
 • Na je proeftijd ontvang je een museumjaarkaart met onbeperkte toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je (tijdens openingstijden) altijd welkom met één gratis introducé.
 • Deelname aan verschillende events en sportactiviteiten.

Enthousiast?
Maak er direct werk van en solliciteer voor 30 mei 2023. Solliciteren kan via onderstaande sollicitatiebutton. We willen je vragen een korte presentatie van een project (video of ppt, wat jij wil) mee te sturen om duidelijk te maken hoe jij de rol van Innovatiecoach zou vervullen. Het sollicitatieproces verloopt verder als volgt:

 1. Na ontvangst van je cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 2. Zien we een match? Dan plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek. Deze vinden plaats op 12 en 13 juni 2023. We horen graag wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je aanspreekt in deze functie.
 3. Is dit gesprek ook positief? Dan nodigen we je uit voor een tweede gesprek en een ontwikkelassessment. Ook is een referentiecheck onderdeel van ons proces.
 4. Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een aanbod.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met recruitment, via onderstaande gegevens. Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met Femke van Oorschot via F.van.Oorschot@rijksmuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.