Openbare Bibliotheek Amsterdam: Projectleider Buurtgericht Werken

De Openbare Bibliotheek Amsterdam in Amsterdam zoekt een Projectleider Buurtgericht Werken voor 32-36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 07-06-2023De OBA verandert van een klassieke uitleenbibliotheek in een brede maatschappelijke bibliotheek. In deze bibliotheek van de toekomst werken we nauw samen met bezoekers, buurtgenoten en partners, zodat we nóg vaker en betere informatie, kennis en culturele activiteiten kunnen bieden aan, voor en met mensen uit de buurt. Dat noemen we in vaktermen een community library. We willen we een inspirerende plek zijn waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen delen.

Wie zijn wij?
De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) is een maatschappelijk-culturele instelling met circa 300 medewerkers en heeft als missie om alle Amsterdammers te inspireren om te blijven leren en om kennis, cultuur en informatie voor iedereen bereikbaar en toegankelijk te maken. De OBA biedt alle Amsterdammers vrije toegang tot informatie, kennis en cultuur door middel van haar bibliotheekdiensten en de culturele en educatieve programmering. Met 28 vestigingen en circa 3,5 miljoen bezoekers per jaar is de OBA de meest bezochte culturele instelling in Amsterdam.

Om de Community Library tot een succes te maken zoekt de OBA een

Projectleider Buurtgericht Werken (m/v/x)

36 uur per week

Als projectleider Buurtgericht werken ben je de aanjager van buurtgericht werken en de spin in het web voor de buurtgerichte medewerkers in alle stadsdelen. Je geeft vorm aan Buurtgericht werken, zet de structuur neer en bewaakt de voortgang. Je zet de kaders en brengt het ontwikkelen van programma’s gericht op de wijk zo in alle stadsdelen naar een volgend niveau. Dit doe je door de teamleiders en buurtgericht medewerkers te ondersteunen, te begeleiden en te faciliteren. Je helpt bij het maken van plannen, stimuleert groei, kennisuitwisseling en organiseert verschillende vormen van intervisie. Daarnaast coördineer je overkoepelende systemen, de (door) ontwikkeling van tools en methodes en nieuw beleid. Je onderhoud contact met betrokkenen en zorgt voor de verbinding tussen de programmering in de verschillende stadsdelen en andere OBA programma’s. Dankzij jouw inzet komt het programmeren met en voor de buurt verder op gang.

Hoe ziet een gemiddelde week eruit?
Je week start met een intervisie-sessie met de buurtgericht-medewerkers en -ontwikkelaars. Jullie bespreken hoe jullie andere collega’s in de vestigingen ook enthousiast kunnen maken voor buurtgerichte activiteiten. Je maakt een opzet voor een stappenplan om activiteiten die gericht zijn op de sociale kaart en de thema’s die spelen in de stadsdelen op te schalen. Je werkt met team Nieuw-West aan een plan om een groep jongeren te betrekken bij het maken van nieuwe programmering en je verzamelt input voor een onderzoek naar methodieken van de Hogeschool van Amsterdam. Je kijkt welke activiteiten succesvol zijn en op welke manier die uitgebreid kunnen worden naar andere stadsdelen. Ten slotte help je een ontwikkelaar bij het schrijven van een subsidieaanvraag waarmee we samen met een bewonersgroep in Amsterdam Noord een nieuw programma op willen zetten.

Wie ben jij?

 • Je hebt minimaal hbo werk- en denkniveau
 • Je hebt ervaring met buurtgericht werken, verschillende vormen van participatie en werken met communities
 • Je hebt ervaring als projectleider, werkt gestructureerd, planmatig en doelgericht en kan anderen daarin meenemen
 • Je bent een inspirerende teambuilder en bent ervaren met het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling, ook door te coachen, het geven van trainingen en door intervisie te faciliteren
 • Je bent organisatie- en omgevingsbewust: je bent gevoelig voor verschillende belangen en behoeftes en je weet de juiste strategieën toe te passen om daar mee om te gaan.
 • Je hebt affiniteit met de OBA, en met de sociale en maatschappelijke kant van de bibliotheek van de toekomst
 • Het is een pre als je ervaring hebt met service design thinking of wanneer je een opleiding of werkervaring hebt op het gebied van de community library
 • Het is een pre wanneer je ervaring hebt met het aanvragen van (cultureel en/of maatschappelijke) subsidies
 • Verbinden en samenwerken zit in je bloed, je legt duurzame contacten met organisaties en sleutelfiguren binnen en buiten de OBA. Je signaleert en verzilvert kansen in samenwerking
 • Je ben goed in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en bent in staat om keuzes te maken in prioriteiten
 • Je hebt een open, positieve en klantgerichte houding, je bent zelfstandig, proactief en oplossingsgericht
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden en kan je goed uitdrukken in het Nederlands en Engels
 • En natuurlijk ben je een fan van de OBA: je hart ligt bij Amsterdam en de Amsterdammers

Herken je jezelf niet in alle punten, maar ben je wél enthousiast? Dan nodigen we je uit om toch te reageren. We vinden het belangrijker dat je graag wil leren dan dat je veel ervaring hebt.

Wat bieden wij?

 • Een uitdagende en avontuurlijke baan in het midden van de ‘veranderingen’ van de OBA
 • Ruimte voor jouw persoonlijke inbreng en goede ideeën
 • Een groot aanbod aan ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden
 • Een functie voor 32 – 36 uur per week, in eerste instantie met een tijdelijk contract voor 1 jaar
 • Een goed arbeidsvoorwaardenpakket (schaal 10 cao openbare bibliotheken, minimaal
  € 3.786,- / maximaal € 4.958,-)
 • Voor € 15 per maand onbeperkt sporten bij sportschool TrainMore
 • En natuurlijk je eigen bibliotheekpas met toegang tot een miljoen boeken, films, activiteiten en meer!

Informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Sanne Walvis, manager Community Library, op S.walvisch@oba.nl. Wil je meer weten over de procedure, neem dan op maandagen, woensdagen of donderdagen contact op met Debby Reemers, recruiter, via 020 – 52 30 744.

Eerste gesprekken vinden plaats op woensdag 14 juni vanaf 11.00 uur. Tweede gesprekken vinden plaats op dinsdagmiddag 20 juni.

Reageren
Iedereen is welkom bij de OBA en krijgt een gelijke kans. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers net zo divers zijn als alle mensen in Amsterdam. Voel je vrij om op deze vacature te reageren. Mail jouw motivatie en cv uiterlijk woensdag 7 juni 2023 naar sollicitaties@oba.nl onder vermelding van “projectleider buurtgericht werken”.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.