Nieuwe Instituut: Omleider

Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt Omleiders (voorheen Rondleiders) voor een wisselend aantal uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 29-05-2023Nieuwe Instituut is het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur. We houden ons bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, de energietransitie, de opkomst van kunstmatige intelligentie of het gebruik van de publieke ruimte. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, kunnen aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage leveren. Nieuwe Instituut toont het werk van ontwerpers, brengt mensen met elkaar in contact, verzamelt, ontwikkelt en deelt kennis. Tentoonstellingen waarbij je een omleiding kunt gaan ontwikkelen zijn onder meer Het ontwerp van het sociale, Workwear en REBOOT. Omleidingen vinden ook plaats in Huis Sonneveld en in De Nieuwe Tuin.

Nieuwe Instituut is op zoek naar

Omleiders (voorheen Rondleiders)

wisselend aantal uren per week

Nieuwe Instituut werkt met omleiders in plaats van rondleiders. Elk van hen is een maker met een eigen expertise: van danser tot lifestyle-expert en van kunstenaar tot grafisch ontwerper. Vanuit hun eigen blik nemen de omleiders deelnemers mee door het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld.

Omleiders ontwikkelen zelf hun omleidingen, het enige dat vaststaat is dat elke omleiding een doe-/maakopdracht bevat. Dit past niet alleen bij het Nieuwe Instituut, waar ontwerpen en maken centraal staat, maar sluit ook aan bij het doel van team Co-educatie waarin we deelnemers willen laten beseffen dat zij de ontwerpers van de toekomst zijn. Hoe vertaal jij wat er te zien en beleven is in het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld naar een manier van omleiden die bij jou past?

Ben je een muzikant, architect, werk je met taal of ontwerp je mode? We zoeken persoonlijkheden die met hun eigenheid kunnen enthousiasmeren, inspireren en ontwapenen en roepen alle makers die zich aangesproken voelen op te solliciteren. We zijn altijd op zoek naar uiteenlopende blikrichtingen, denkbeelden, culturele achtergronden, leeftijden, genders, seksuele voorkeuren, religies et cetera.

Wie ben jij?

 • Je bent vooral jezelf en weet uit te dragen dat de deelnemers dat ook mogen zijn.
 • Je wordt enthousiast van de programmering van het Nieuwe Instituut.
 • Je hebt een flexibele houding en kunt inspelen op onverwachte situaties. Je bent proactief en denkt in mogelijkheden. Je wordt blij van experiment.
 • Je bent beschikbaar op een groot aantal dagen en tijdstippen en kunt zowel komen werken voor een aantal uur als voor één uur op een dag.
 • Je bent punctueel en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je bent een verbinder: je voelt anderen goed aan, bent nieuwsgierig naar je gesprekspartners (zowel volwassenen, scholieren als families) en kunt inspelen op hun wensen en behoeften.
 • Ervaring met het geven van rondleidingen of presenteren voor een groep is een pre, maar geen vereiste.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands en spreekt goed Engels. Ook andere talen zijn heel welkom.
 • Je woont bij voorkeur in Rotterdam of omgeving.

Wat bieden wij?

 • Veel afwisseling en dynamiek in een inspirerende en experimentele werkomgeving.
 • Een autonome rol: jij geeft zelf vorm aan je omleiding en workshop.
 • Betrokkenheid bij projecten zoals FamilieFest, expeditites op zaal, projecten die jij zelf initieert of andere programmering.
 • Trainingen in omleidvaardigheden, veel uitwisseling met collega-omleiders en briefings van curatoren en ontwerpers.
 • Samenwerken in een team van andere makers, inclusief omleidersparties en surprisesessies.
 • Een uurtarief van € 55,- excl. BTW. Per tentoonstelling stelt het Nieuwe Instituut uren beschikbaar om in te lezen en vorm te geven aan je omleiding. Voor voorbereidend werk geldt een aangepast uurtarief van € 35,- excl. BTW.

Reageren
Solliciteren kan via het sollicitatieformulier. Je cv (max. 2 A4) kun je via het formulier uploaden. Reageren kan tot en met 29 mei 2023. We streven ernaar je uiterlijk 1 juni te laten weten of je wordt uitgenodigd voor een kennismaking. De vorm van de kennismaking hangt af van de hoeveelheid kandidaten. We zullen in ieder geval tijd hebben om elkaar te leren kennen in een gesprek en zien jullie ook graag kort in actie. Meer details volgen bij de uitnodiging.

Heb je vragen of wil je meer weten?
Bel of mail dan Hanna Piksen, Hoofd Co-educatie via h.piksen@nieuweinstituut.nl of 06-14022499.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.