muZIEum: Zakelijk Leider

Het muZIEum in Nijmegen zoekt een Zakelijk Leider voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 16-06-2023Het muZIEum is niet zomaar een museum, maar een ervaringsmuseum waar je ervaart hoe het is om blind of slechtziend te zijn. In de afgelopen tien jaar zijn wij uitgegroeid tot dé plek voor de ontmoeting tussen zien en niet-zien. Jaarlijks openen we bij meer dan 42.000 ziende bezoekers hun ogen door ze even te sluiten. Samen met ruim veertig blinde en slechtziende medewerkers geven wij onze bezoekers een persoonlijke inkijk in het leven van iemand met een visuele beperking. Want hoe doe je dat, leven als je niet (goed) kunt zien? Maar vooral: wat kan er juist wel? Dat is onze belangrijkste boodschap.

Ons fundament staat als een huis en daar zijn we trots op! Nu is het tijd voor de volgende fase. We staan aan de vooravond van de realisatie van een langgekoesterde droom: het muZIEum een begrip in Nederland maken. De strategische herpositionering hebben we net achter de rug en in de nabije toekomst vindt er een herinrichting plaats.

Per 1 augustus 2023 zoeken we een ervaren, ondernemende en ambitieuze zakelijk leider die, in nauwe samenwerking met de directeur-bestuurder, de koers van ons museum bepaalt met een scherp oog voor onze sociale missie.

Zakelijk Leider

32 uur per week

Over de functie
Als zakelijk leider vorm je samen met de directeur-bestuurder het managementteam en draag je verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering. Je speelt een cruciale rol in het verwezenlijken van onze toekomstambities en houdt de commerciële doelstelling van het museum scherp in het oog, met aandacht voor inclusie en diversiteit.

Als faciliterende en coachende leider geef je vorm aan de strategische koers en stuur je de organisatie op een creatieve, zakelijke, verbindende en inspirerende wijze aan. Je bent een verantwoordelijke en integere manager die draagvlak weet te creëren, zowel intern als extern, en risico’s kan kaderen en weet te beheersen.

Wie ben jij
Deze vacature vraagt om een vooruitkijkende, weloverwogen zakelijk leider die een strateeg en alleskunner is. Je bent ondernemend, pragmatisch en oplossingsgericht. Met expertise en professionaliteit draag je verantwoordelijkheid voor financiën en personeel. Strategisch denken en adviseren over een duurzame organisatie die volop in ontwikkeling is behoren tot je vaardigheden.

Je ziet mogelijkheden voor professionalisering, efficiëntie en inkomstengroei. Je hebt een heldere, positieve en inspirerende leiderschapsstijl die past bij een dynamische organisatie met ambitieuze doelen. Je communiceert helder en direct. Je weet mensen in hun kracht te zetten en benut ieders sterke punten. Daarbij schakel je gemakkelijk tussen deze competenties en taken.

Taken en verantwoordelijkheden
In samenwerking met de coördinatoren ben je verantwoordelijk voor:

 • Visie en beleid: samen met de directeur-bestuurder geef je vorm aan een toekomstvisie en strategisch beleid voor de organisatie. Je brengt strategische doelen tot leven in een concreet operationeel plan.
 • Financiën: jij zorgt voor een (financiële) administratie die effectief, efficiënt, compleet en nauwkeurig is. Elk jaar stel je het operationele deel van de begroting op.
 • Targets: met oog op het operationeel plan stuur je aan op het behalen van zowel financiële als niet-financiële doelstellingen. Indien nodig, stuur je bij op basis van onze strategische koers.
 • Personeelszaken en HR-beleid: je coacht en geeft direct leiding aan een toegewijd team van 12 personen. Je zorgt dat het team in hun kracht staat.
 • Huisvesting: jij draagt de verantwoordelijkheid voor onze accommodatie en ziet erop toe dat beleid en procedures worden nageleefd.
 • Merkontwikkeling: je bouwt aan een sterk en herkenbaar merk. Daarmee ben je onder andere verantwoordelijk voor: het merk, de belevingsconcepten, diensten van de organisatie, de marketing, communicatie en verkoop.
 • Kwaliteitszorg: je bent verantwoordelijk voor het opzetten, invoeren en borgen van een kwaliteitszorgsysteem en interne processen.

Competenties

 • Strategisch: je denkt mee over de zakelijke koers van het museum en vertaalt de missie en visie naar een professionele exploitatie en organisatie.
 • Analytisch: met een helikopterview analyseer en professionaliseer je zowel de interne organisatie als het externe speelveld met commerciële partners.
 • Besluitvaardig en doelgericht: je durft besluiten te nemen, stelt duidelijke richtlijnen en delegeert effectief om samen met het team de gestelde doelen te bereiken.
 • Ondernemend en commercieel: je ziet kansen om het museum te optimaliseren en extra inkomsten te genereren, en je handelt proactief om die kansen te benutten.
 • Sterk oplossend vermogen: je bent alert op alles wat er binnen en buiten de organisatie gebeurt en reageert snel met doordachte en deskundige oplossingen.
 • Resultaatgericht: je bent gefocust op concrete resultaten in je eigen werkveld en weet collega’s te inspireren om ook naar meetbare doelen toe te werken.
 • Coachend leidinggevend: als coachend en empathisch leider geef je heldere richtlijnen en motiveer je mensen om het beste uit zichzelf te halen. Je bent toegankelijk, verbindend en weet effectief met mensen op alle niveaus om te gaan.
 • Zakelijk communicatief: je weet je mondeling en schriftelijk helder uit te drukken en hebt een goede zakelijke pen.

Kennis en ervaring
Je hebt:

 • 5 jaar aantoonbare ervaring op strategisch en tactisch leiderschap;
 • kennis van financiële processen en ervaring met begrotingsbeheer;
 • ervaring en affiniteit met sociaal en waarden gedreven organisaties;
 • kennis van en inzicht in bedrijfsvoering processen;
 • kennis en ervaring met complexe organisatorische vraagstukken;
 • kennis van en inzicht in commerciële processen;
 • kennis van en inzicht in marketingprocessen;
 • ervaring in sociaal-cultureel ondernemerschap (pre).

Wat wij bieden
Deze functie betreft 0,8 FTE en biedt een salaris op basis van ervaring, inclusief reiskostenvergoeding en pensioenbijdrage. Je stapt in een dynamische organisatie met een enthousiast, hecht team met grote ambities, waar een dosis humor en relativeringsvermogen zeer gewaardeerd worden! Als lid van het managementteam en sparringpartner van de directeur-bestuurder speel je een cruciale rol.

Zie jij jezelf hier werken?
Stuur dan je motivatie, CV en een foto of video naar werken@muzieum.nl onder vermelding van ‘Sollicitatie Zakelijk leider’ ter attentie van Heleen Vermeulen.

De eerste sollicitatiegesprekken staan gepland op 22 en 23 juni, gevolgd door vervolggesprekken op 27 juni.

Heb je vragen over de vacature? Neem gerust contact met ons op via 024 – 200 10 50.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Wil je meer over ons weten? Bezoek www.muzieum.nl voor alle informatie.