de Bibliotheek Schiedam: Programmamanager Educatie

de Bibliotheek op School

De Bibliotheek Schiedam in Schiedam zoekt een Programmamanager Educatie voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 14-06-2023In de stad Schiedam kampt één op de 3 inwoners met een achterstand op het gebied van basisvaardigheden zoals taal, digitaal en rekenen. Voor een maatschappelijk betrokken organisatie als de Bibliotheek Schiedam is er dus altijd wat te doen! De bibliotheek heeft in de stad 6 bibliotheeklocaties en verzorgt op 26 basisscholen en enkele VO-scholen de Bibliotheek op School (dBOS). We adviseren op het gebied van taal en lezen en organiseren uiteenlopende activiteiten, ontmoeting en debat. Daarnaast laat de bibliotheek Schiedammers kennismaken met kunst en cultuur en zijn we een veilige en inspirerende plek voor jong en oud om de wereld te ontdekken.

Leesbevordering, mediawijsheid en het voorkomen van laaggeletterdheid zijn belangrijke speerpunten in het beleid van de Bibliotheek Schiedam, dat we op vele manieren vormgeven.

Om nog meer impact te hebben op de lokale situatie zijn we momenteel op zoek naar een gedreven en verbindende

Programmamanager Educatie

24 uur per week

Dit ga je doen
Je werkt samen met de gemeente, onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke partijen aan leesbevordering en het vergroten van de digitale geletterdheid onder jeugd en jongeren. Landelijke programma’s als BoekStart en de Bibliotheek op school en lokale plannen voor gezinsaanpak, cultuureducatie en jeugdprogrammering vormen hiervoor de leidraad. Je initieert, coördineert, monitort projecten en activiteiten binnen de programmalijn ‘Het bevorderen van de geletterde samenleving’. Je bewaakt of deze producten en diensten aansluiten bij de wensen en verwachtingen en stuurt waar nodig bij. Je brengt nieuwe diensten en producten projectmatig en in samenwerking tot stand. Je neemt deel aan relevante overlegorganen binnen en buiten de eigen organisatie. Je vormt de sleutel tussen verschillende teams en je bent een belangrijke sparringpartner voor zowel directie als collega’s uit de hele organisatie. Je concretiseert beleid, jaarwerkplannen en begrotingen en bewaakt de voortgang van dit alles. Je verzorgt een optimale inrichting van de programmalijn qua werkprocessen, formatie, bezetting en procedures. Je doet actief onderzoek naar fondsen en financieringsmogelijkheden. Je geeft functioneel sturing aan medewerkers die werkzaam zijn binnen de programmalijn en bij aanverwante projecten. Je maakt deel uit van het managementteam van de bibliotheek.

Wat vragen we van jou
Voor deze functie zoeken we een nieuwe collega, die:

 • Kennis heeft van het onderwijswerkveld
 • Kennis heeft van kinderopvang en educatieve instellingen
 • Kennis heeft van 21th century skills
 • In hart en nieren een netwerker is
 • Die mensen verbindt en in beweging krijgt
 • Inspirerend en coachend leiding geeft om maximaal draagvlak te creëren
 • Een helicopterview heeft en steeds de organisatiedoelen scherp houdt
 • Een gedegen visie heeft en dit weet dit om te zetten naar een heldere aanpak
 • Denkt in oplossingen en besluitvaardig is
 • Een aantoonbare HBO opleidings- en denkniveau heeft
 • Relevante werkervaring heeft van minimaal 3 jaar

Dit bieden wij
De Bibliotheek Schiedam kenmerkt zich door een collegiale sfeer, met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en een goede balans tussen werk en privé door eigen indeling van werktijden (in overleg) en thuiswerkmogelijkheden. Er is wekelijks gratis fruit en onbeperkte toegang tot boeken. Wil jij in je werk hét verschil maken, dan ben je bij de Bibliotheek Schiedam op de juiste plek!

Voor deze functie bieden we je

 • Een marktconform salaris: salarisschaal 11 van de CAO Openbare Bibliotheken (minimaal €4.451,- tot maximaal € 5.763,- bruto per maand bij een werkweek van 36 uur, afhankelijk van kennis en ervaring)
 • Een jaarcontract, waarbij proeftijd van toepassing is, met intentie tot verlenging voor onbepaalde tijd bij wederzijdse tevredenheid
 • Overige arbeidsvoorwaarden conform CAO Openbare Bibliotheken
 • Een afwisselende baan met ruimte voor ondernemerschap waarin jij je initiatief en ambitie goed kwijt kunt
 • Een baan binnen een enthousiast managementteam in een dynamische en warme organisatie waar bevlogen medewerkers samenwerken aan een grote maatschappelijke ambitie.

“We hebben een divers team waarmee we naast op scholen ook samenwerken met andere teams binnen de bibliotheek waarbij het vergroten van leesplezier en leesmotivatie bij zowel kinderen als volwassenen het doel is” – Sjoerd, Specialist Educatie en Advies

“Met trots werk ik bij de Bibliotheek Schiedam. Een geweldige culturele en maatschappelijke organisatie voor, door en met Schiedammers” – Kittie, programmamanager sociaal domein

Spreekt deze functie je aan?
Solliciteer dan vóór 14 juni 2023 door je je motivatiebrief en CV te mailen t.a.v. Daphne Meijer naar solliciteren@debibliotheekschiedam.nl o.v.v. vacature programmamanager Educatie. Zonder motivatiebrief wordt je sollicitatie niet in behandeling genomen.

 • Sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 25
 • Een eventueel 2e gesprek in diezelfde week. De exacte data worden nader bepaald.

Startdatum: zo spoedig mogelijk. Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

Wil je meer weten over de functie?
Neem dan contact op met Kittie Boone (programmamanager) via 06-81531320 of Daphne Meijer (Peoplemanager) via 06-15404822 of stuur hen een email via solliciteren@debibliotheekschiedam.nl.

Voor een impressie van de Bibliotheek Schiedam, zie deze video.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.