Bibliotheek Rotterdam: Leesconsulent PO en VO

Bibliotheek Rotterdam in Rotterdam zoekt Leesconsulenten PO en VO voor minimaal 20 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 15-06-2023Bibliotheek Rotterdam is met 2.7 miljoen bezoekers de drukstbezochte culturele instelling van Rotterdam. De bibliotheek vind je in de stad, in de buurt, op school en online. Onze doelstelling is het bieden van vrije toegang tot informatie, kennis en cultuur, zodat inwoners van Rotterdam zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in de samenleving. De bibliotheek staat voor leesplezier, taalvaardigheid, informeren, leren, ontmoeting, debat en kennismaken met kunst en cultuur.

Bibliotheek Rotterdam is op zoek naar Leesconsulenten die een bijdrage leveren aan de uitvoering en (door)ontwikkeling van het programma de Bibliotheek op school.

Leesconsulenten PO en VO

Minimaal 20 uur per week

Over de functie
De leesconsulent geeft uitvoering aan het programma de Bibliotheek op school (dBos) in het Primair of Voortgezet Onderwijs in Rotterdam.

Bibliotheek Rotterdam intervenieert in het onderwijs met als doel Rotterdamse kinderen en jongeren plezier te laten beleven aan taal en digitale vaardigheden in de breedste zin van het woord. Dit doen wij met name door samen met de school te werken aan een optimale leescultuur, een cultuur die kinderen en jongeren motiveert en inspireert. Onder de leescultuur vallen de thema’s digitale geletterdheid, lees- en taalvaardigheid. Hierbij is er focus op het adviseren, beïnvloeden en faciliteren van de docenten in het onderwijs, zodat in een school geborgd is dat leerkrachten of docenten hun leerlingen positief kunnen beïnvloeden op gestelde thema’s.

In de uren die de je in dienst komt, werk je samen met een aantal onderwijsinstellingen in Rotterdam. De Leesconsulent fungeert als gesprekspartner van de onderwijsprofessional bij het opstellen van een lees- en mediaplan en creëert draagvlak voor het programma dBos onder de betrokken docenten. Je begeleidt en faciliteert de scholen bij het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten rondom leesbevordering en digitale geletterdheid. Verder ondersteun je de scholen bij het invullen van de monitor de Bibliotheek op School en vertaalt de uitkomsten van de monitor naar verbetervoorstellen specifiek voor desbetreffende school.

Wie zoeken wij?
Wij zijn op zoek naar iemand met Hbo-werk- en denkniveau. Iemand die samenwerking wil en kan vinden, zelfstandig maar ook in een team kan en wil werken, resultaatgericht en communicatief sterk is. Onze voorkeur gaat uit naar iemand die direct uitvoering kan geven aan het takenpakket en dus kennis heeft van het programma de Bibliotheek op School. Een absolute voorwaarde is dat de kandidaat vanaf de start van het schooljaar 2023/2024 beschikbaar is.

Onze ideale kandidaat ziet uitdaging in de samenwerking met de onderwijsprofessionals van de samenwerkende scholen. In deze samenwerking wordt eigen expertise ingezet om de onderwijsprofessional te adviseren en te motiveren om binnen de school aan de slag te gaan met de verschillende bouwstenen van het dBos programma en de eerdere genoemde thema’s.

Belangrijke competenties voor deze functie zijn

 • Resultaatgericht.
 • Plannen en organiseren.
 • Adviserend vermogen.
 • Professionaliteit.
 • Samenwerken.
 • Communicatie.

Opleiding en werkervaring

 • Hbo-werk- en denkniveau.
 • Werkervaring als lees(-media) consulent is een pre.
 • Kennis van literatuur voor deze doelgroep.
 • Kennis van – en affiniteit tijd met digitale geletterdheid.
 • Op de hoogte van ontwikkelingen in het primair- of voortgezet onderwijs.
 • Werkervaring in het onderwijs is een pre.
 • Een afgeronde basisopleiding leesconsulent is een pre.

Wat bieden wij?
Deze functie is ingeschaald in schaal 7 Cao Openbare Bibliotheken met een minimum maandsalaris van € 2607,- en een maximum maandsalaris van € 3.415,- op basis van 36 uur per week.

Je ontvangt vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 4 %.

Je neemt deel aan het pensioenfonds POB, waarbij wij als werkgever twee derde van de premie betalen (www.pob.eu).

Afhankelijk van de functie kun je flexibel werken en je eigen tijd indelen.

Wij bieden een mooie selectie van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een fietsenplan, korting op fitness, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en een gratis lidmaatschap bij de bibliotheek.

Hoe solliciteer je?
Heb je belangstelling voor deze functie en beschik je over de gevraagde ervaring en competenties, of denk je dat je andere ervaring of competenties hebt die inzetbaar zijn voor deze functie? Reageer dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 15 juni aanstaande door middel van een motivatiebrief en curriculum vitae naar: sollicitatie@bibliotheek.rotterdam.nl. Je kunt hierin, indien gewenst, voorkeur uitspreken voor een doelgroep.

Sollicitatiegesprekken zullen zo snel mogelijk na het verstrijken van de deadline ingepland gaan worden.

Voor meer informatie over de functie-inhoud kun je contact opnemen met Jurjen Nienhuis regisseur van de missielijn Jongeren, (Digi)taal en Onderwijs, j.nienhuis@bibliotheek.rotterdam.nl of 06-40182523.

De vacature wordt zowel intern als extern uitgezet. Bij gebleken geschiktheid gaan interne kandidaten voor.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.