Bibliotheek Kerkrade e.o.: Bedrijfsleider / Controller

De Bibliotheek Kerkrade e.o. in Kerkrade zoekt een Bedrijfsleider / Controller voor 0,8 tot 1,0 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 08-06-2023Ben jij de financial met inspirerende leiderschapskwaliteiten? Of juist de innovatieve manager bedrijfsvoering met kennis en ervaring in finance en control?

Loop jij warm voor maatschappelijke impact op het gebied van een leven lang ontwikkelen, leesplezier bij jong en oud en toegang tot informatie en kennis voor alle burgers?

Dan zoeken wij jou!

Bibliotheek Kerkrade e.o. is een belangrijke partner op het gebied van lezen, leren en informeren in de regio Parkstad. De bibliotheek kent negen vestigingen in vier gemeenten, namelijk in Kerkrade, Brunssum, Voerendaal en Simpelveld. De bibliotheek is het laagdrempelige, lokale informatieknooppunt, waar leren, lezen en ontmoeten hand in hand gaan. Doel is zowel inspiratie bieden als ook de zelfredzaamheid van mensen in de participatiesamenleving (in het bijzonder van kwetsbare doelgroepen) te vergroten en ondersteunen. Naast de bekende uitleenfunctie ontwikkelt Bibliotheek Kerkrade e.o. zich steeds verder tot een slagvaardige netwerkorganisatie met vele partners in het sociale domein en in de kunst en cultuur. We nodigen (culturele) partners en burgers uit om krachten te bundelen en de bibliotheek als podium te gebruiken.

Voor onze bibliotheek zijn wij zo spoedig mogelijk en uiterlijk vanaf 1 augustus op zoek naar een ervaren en energieke

Bedrijfsleider / Controller

0,8 tot 1,0 fte

die samen met de directeur-bestuurder het strategisch hart vormt van de bibliotheek. Gezien de complexiteit en breedte van deze functie bieden we de mogelijkheid om branche-specifieke kennis en expertise gefaseerd op te bouwen.

Wat kun je van deze functie verwachten?
Als bedrijfsleider / controller ben je de sparringpartner voor de directeur-bestuurder en de programmaleiders om de operationele en financiële kant van de organisatie te verbinden met onze inhoudelijke doelstellingen. Zo stel je actuele rapportages samen en zorg je voor de planning en control cyclus.

Je geeft leiding aan het team uitleen en team ondersteuning binnen de bibliotheek Kerkrade e.o., alsmede de medewerker financiën, administratie. Je bent innovatief, ziet en pakt kansen en samen met de directeur-bestuurder bouw je aan een krachtig partnernetwerk.

Je hebt een inspirerende, faciliterende en verbindende leiderschapsstijl, je creëert en onderhoudt zelfsturende teams en je bent een verbindend leidinggevende met oog voor het individu. Je bent in staat veranderingsprocessen te initiëren en te begeleiden en tot de gewenste afronding te brengen en de medewerkers daarin mee te nemen.

Je voert de gesprekscyclus uit, daarin stuur je de medewerkers bij op resultaten, en maakt afspraken over hun persoonlijke ontwikkeling. Tevens weet je onze medewerkers te motiveren bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen, vanuit een financieel verantwoorde basis met verantwoordelijkheid voor budgetten. Vanwege het karakter van de functie wordt flexibiliteit, een voorbeeldfunctie en mobiliteit verwacht van jou als bedrijfsleider. Je ziet het als een uitdaging om ervoor te zorgen dat de bibliotheek op allerlei manieren aansluit bij de behoeften en wensen van onze klanten, scholen en belangengroepen.

Je bent zichtbaar op al onze locaties en fungeert als aanspreekpunt voor verschillende partners. Bij afwezigheid van de directeur-bestuurder fungeer je als diens plaatsvervanger.

Wat kunnen we van jou verwachten?

 • Aantoonbaar HBO+/WO werk- en denkniveau gecombineerd met meerjarige managementervaring.
 • Uitstekende leidinggevende capaciteiten, meerjarige ervaring in het coachend en verbindend leidinggeven.
 • Aantoonbare kennis van en ervaring met financieel management. Kunnen lezen en interpreteren van begrotingen en financiële verslagen.
 • Aantoonbare ervaring en affiniteit met het managen van cultuur- en veranderingsprocessen en het werken met teams;.
 • Kennis van en ruime ervaring met projectmanagement.
 • Analytisch vermogen, zakelijk en financieel inzicht en kennis, blijkend uit ervaring en cv.
 • Een resultaatgerichte en ondernemende werkhouding.
 • Vaardig in het opstellen van strategische beleidsstukken, adviezen en (financiële) rapportages.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als op schrift.
 • Aantoonbare actuele kennis van ICT-infrastructuur/ soft- en hardware. Ervaring met Exact online is een pre.

Wat kun je van ons verwachten?

 • Een afwisselende en dynamische organisatie met ambitie.
 • Een team van meer dan 40+ enthousiaste collega’s en 150+ vrijwilligers.
 • Een inspirerende werkomgeving.
 • Een zelfstandige uitdagende functie met ruimte voor ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling

Inschaling op basis van de cao bibliotheken. De bedrijfsleider / controller is ingedeeld in schaal 11. In eerste instantie betreft het een contract voor de duur van één jaar. Bij goed functioneren zal dit contract worden omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Naast de in de cao vastgelegde secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • Fietsplan.
 • Bibliotheeklidmaatschap.
 • Flexibiliteit met betrekking tot werktijden en thuiswerk.

Informatie
Je kunt informatie inwinnen op vrijdag tussen 12:00 en 14:00 uur bij Egid van Houtem op nummer 06 29 47 99 49. Geïnteresseerd? Stuur dan je motivatiebrief met bijgevoegd cv vóór 9 juni 2023, 12.00 uur naar vacature@bibliotheekkerkrade.nl onder vermelding van ‘Sollicitatie Bedrijfsleider / Controller’.

De sollicitatiegesprekken zullen op locatie plaatsvinden in week 25.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.