Museum Boijmans van Beuningen: Hoofd Marketing & Communicatie

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam zoekt via Colourful People een Hoofd Marketing & Communicatie voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 28-05-2023De onvoorstelbare rijkdom en diversiteit van zeven eeuwen beeldende kunst en vormgeving, dat is wat Museum Boijmans van Beuningen verzamelt, onderzoekt, documenteert, conserveert en restaureert. Het museum voegt kennis en nieuwe inzichten toe en programmeert vooruitstrevend met de eigen collectie als uitgangspunt. Het museum verbindt, prikkelt de verbeelding, geeft inspiratie en stimuleert creativiteit.

Door het koesteren, ondersteunen en vieren van de vrijheid van expressie door kunstenaars en met respect voor oude, nieuwe en controversiële ideeën, wil het museum iedereen een uitdagend perspectief op de wereld bieden.

Om deze enorme rijkdom en diversiteit van de collectie, maar ook van de verschillende locaties en activiteiten in één pakkend verhaal te vertellen aan de verschillende doelgroepen en stakeholders zijn we op zoek naar een energieke, inspirerende en koersvaste

Hoofd Marketing & Communicatie

36 uur per week

Boijmans in Transit
Nu het museumgebouw is gesloten voor grootschalige renovatie en vernieuwing, is Boijmans in Transit: het Depot en de Boijmans-locatie in Rotterdam-Zuid zijn open en actief, en de collectie is zichtbaar in Nederlandse en internationale musea.

Boijmans in Transit is het programma ter overbrugging van de renovatieperiode van het museum en bestaat uit drie fasen. De eerste fase liep tot de opening van het Depot, najaar 2021. Boijmans bleef zichtbaar en in contact met het publiek door samenwerking met collega-musea en andere partners via Boijmans bij de Buren en Boijmans in de Stad.

De tweede fase ging van start met de opening van het depot. Hier heeft het museum weer eigen ruimtes om te programmeren en ook Boijmans Hillevliet heeft in deze fase meer vastigheid gekregen met extra lokalen waar programma kan worden gemaakt.

De derde fase zal ingaan vanaf het moment dat het museum weer opent voor het publiek met uitgebreide collectie-presentaties en publiekstrekkende tentoonstellingen, nu gepland in 2029. Boijmans Hillevliet is dan tot volle wasdom gekomen, of wellicht is daar iets nieuws uit voortgekomen in Rotterdam Zuid. Het Depot is tegen die tijd niet meer weg te denken uit het collectieve bewustzijn van de stad.

Wat je gaat doen
Jouw afdeling zorgt voor publiciteit voor het programma en initieert en kleurt het nieuws dat het museum genereert. Ook werk je aan de (doelgroep)marketing en de ondersteuning van het merk Boijmans van Beuningen. Jij brengt eenheid aan in de diversiteit aan verhalen, collecties, activiteiten en locaties van het museum.

Als Hoofd Marketing & Communicatie realiseer je samen met het team van vijf specialisten de doelstellingen voor Marketing & Communicatie, waarbij jij de strategische lijnen uitzet en de koers bewaakt. Jij weet met marketing en communicatie volgens onze merkwaarden Boijmans op de kaart te zetten met specifieke aandacht voor de digitale strategie, waaronder de website, en digitale innovaties.

Je maakt het museum duurzaam toegankelijk voor geselecteerde groepen en bent verantwoordelijk voor de ticketverkoop van het Depot. De afdeling Marketing & Communicatie is onderdeel van het cluster Exploitatie en Publiek. Samen met de andere Hoofden in dit cluster zorg je voor een goede afstemming en samenhang van de werkzaamheden. Als leidinggevende van de afdeling bepaal jij de visie en (digitale) strategie voor de afdeling, stel je prioriteiten, activeer en motiveer je de collega’s in het team en werk je mee aan de uitvoering van de plannen.

Wat je doet op een rij

 • Je bent verantwoordelijk voor het communicatie- en marketingbeleid, de marketingvisie en -strategie.
 • Je bent verantwoordelijk voor de ticketverkoop, website en communicatie naar de verschillende doelgroepen en stakeholders.
 • Je geeft leiding aan de afdeling Marketing & Communicatie.
 • Je zorgt voor een goede teamdynamiek en bent gesprekspartner voor de medewerkers op diverse expertisegebieden.
 • Je geeft strategisch vorm aan marketingcampagnes en -samenwerkingen.
 • Je evalueert en analyseert (onderzoek)resultaten en verwerkt deze in aanbevelingen en concrete acties.
 • Je bent budgetverantwoordelijk, en zet je budget zet je zo efficiënt mogelijk in.

Wat breng je mee?
Je hebt ruime kennis van marketing en communicatie in het culturele veld en hebt grote affiniteit met beeldende kunst en vormgeving. Je bent een resultaatgerichte verbinder en weet collega’s en medewerkers te inspireren en te activeren.

Je bent goed op de hoogte van ontwikkelingen in het museale en creatieve veld en staat open voor vernieuwing en (digitale) innovatie. Je weet de organisatie mee te krijgen in een vernieuwende aanpak om het museum op de beste manier (inter)nationaal op de kaart te zetten. Je weet jezelf tot verschillende stakeholders te verhouden.

Je bent goed in het vinden en het onderhouden van (nieuwe) netwerken. Samen met jouw afdeling en andere afdelingen in de organisatie bouw je mee aan het museum van de toekomst.

Wij vragen van jou

 • Hbo-plus-werk- en -denkniveau.
 • Minimaal vijf jaar relevante werkervaring in communicatie, marketing en brandmanagement.
 • Ervaring in een leidinggevende positie, bij voorkeur in een culturele instelling.
 • Strategisch inzicht en resultaatgericht.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en Engels.
 • Gevoel voor ontwikkelingen in het kunstenveld in en in de stad.
 • Affiniteit met beeldende kunst en de culturele sector.
 • Een relevant netwerk.
 • Je woont bij voorkeur in Rotterdam.

Wij bieden
Een interessante functie, met zowel inhoudelijke als zakelijke aspecten in een creatieve werkomgeving bij een museum van wereldklasse. Een arbeidsovereenkomst voor – in eerste instantie – een jaar.

Salaris, afhankelijk van opleiding en ervaring, in schaal 12 (per 1 juli 2023) minimaal € 4.170,- en maximaal € 5.768,- bij een volledige werkweek van 36 uur (Museum CAO). 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Een museumkaart en korting bij een aantal andere culturele instellingen in Rotterdam.

Interesse
Museum Boijmans Van Beuningen wordt in de procedure ondersteund door Colourful People, Winfred Voordendag: 06-28284706.

Maak je interesse kenbaar door het schrijven van een motivatiebrief en een CV, deze kun je uploaden via het sollicitatieformulier op onze website waar je via de sollicitatiebutton terechtkomt.

De uiterste reactiedatum is zondag 28 mei. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op maandag 12 juni 2023 (eerste ronde) en woensdag 14 juni 2023 (tweede ronde). Beoogde indiensttreding per 1 september 2023 of zoveel eerder als mogelijk.

Museum Boijmans Van Beuningen erkent het belang en de noodzaak van diversiteit in de organisatie en streeft naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand, conform de Code Diversiteit en Inclusie.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.