Watersnoodmuseum: Medewerker Digitalisering en Innovatie

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk zoekt een Medewerker Digitalisering en Innovatie voor 32 tot 40 uur uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 26-03-2023


Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is gevestigd in de vier Phoenix caissons die in 1953 zijn gebruikt voor de sluiting van het grootste en tevens laatste dijkgat van de watersnood van 1 februari 1953. In de caissons wordt sinds 2001 het verhaal verteld van de Watersnood. Hierop voortbouwend is er ruime aandacht voor de steeds duidelijker klimaatverandering, zeespiegelstijging en de bewustwording rondom deze thema’s.

De toekomst van musea is een combinatie van fysiek en digitaal museumbezoek. Het Digitaal Watersnoodmuseum biedt sinds 2021 online bezoekers uit de hele wereld een indrukwekkende virtuele beleving van het Watersnoodmuseum. De digitale beleving van onder meer de Deltawerken, de stroomgaten van 1953 en verdronken dorpen komen hier op termijn bij.

Een aanvullende ambitie is het ontsluiten van uiteenlopend beeld- en geluidsmateriaal over de ramp van 1953 in onze rol als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953. Deze materialen willen we ontsluiten en koppelen aan (klimaat)vraagstukken van vandaag de dag. Zo willen we bouwen aan een nog grotere digitale versie van ons museum, met een wereldwijd bereik.

De komende tijd zet het museum dus sterk in op verdere digitalisering en innovatie: het verder ontwikkelen van het Digitaal Watersnoodmuseum. Een betere en snellere website, uitbreiding en ontwikkeling van de app, ontsluiting van onze archieven en bredere inzet van social media (en nieuwe media) om meer mensen te bereiken zijn daarbij enkele sleutelwoorden.

Ter versterking van ons team, om in de snel veranderende, digitale wereld een adviserende en uitvoerende rol te vervullen in een museale omgeving zoeken we per direct een

Medewerker Digitalisering en Innovatie

32 tot 40 uur per week

De functie
De komende tijd zet het museum sterk in op verdere digitalisering en innovatie: het verder ontwikkelen van het Digitaal Watersnoodmuseum, een betere en snellere website, uitbreiding en ontwikkeling van de app, bredere inzet van social media en nieuwe media om meer mensen te bereiken en het opzetten van een netwerk aan innovatieve partners zijn daarbij sleutelwoorden. Daarom voegen we een medewerker digitalisering en innovatie toe aan het team.

We zoeken iemand die weet wat nodig is om een breed nationaal en internationaal publiek digitaal te bereiken en hen te stimuleren tot een fysiek of digitaal bezoek aan ons museum, om kennis te vergaren en / of vrijwilliger te worden of anderszins bij te dragen aan onze doelen en organisatie. De medewerker digitalisering en innovatie gaat in de snel veranderende, digitale wereld tevens een rol vervullen als adviseur in de museale omgeving van het Watersnoodmuseum.

Taken

  • Het ontwikkelen en bij elkaar brengen van een netwerk aan innovatieve en digitale partners die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het museum en zijn ambities.
  • Onderhouden, verbeteren en door ontwikkelen van de website, het ticketingsysteem en apps in samenwerking met betrokken vrijwilligers
  • Maken van (nieuws)berichten, persberichten, blogs, vlogs, filmpjes etc. voor online doeleinden
  • Verwerken / digitaliseren en ontsluiten van beeld- en geluidsmateriaal uit het archief van het museum
  • Opmaken / uitwerken van social media campagnes (met behulp van nieuwe media)
  • Social media accounts up-to-date houden
  • Onderhouden van de webshop
  • Adviseren bij het ICT-aankoopbeleid
  • Ondersteunen bij (digitale) activiteiten zoals streaming; het museum heeft al deze faciliteiten in huis.

Wie ben jij?
Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent van nature positief ingesteld en weet je werkzaamheden te combineren met een scherpe analytische blik en precisie in je werkzaamheden. Je hebt ervaring met het werken met verschillende digitale (media) programma’s. Daarnaast ben je taal technisch en communicatief sterk. Ervaring met videobewerking en copy- writing is een pre. Je beschikt over HBO werk- en denkniveau. Je heb liefst affiniteit of ervaring met de museale sector.

Je hebt ervaring met en (technische) kennis van social media, nieuwe media, digitalisering, communicatie en PR. Je kunt de directie (gevraagd en ongevraagd) adviseren met betrekking tot campagnes, marketingstrategieën, communicatietechnieken, multimediagebruik, inzet van nieuwe communicatietechnieken / nieuwe media, doelgroeponderzoek en meer. Je kunt goed werken in teamverband, maar bent ook in staat zelfstandig zaken op te pakken en uit te voeren.

Je hebt liefst een afgeronde HBO-opleiding met als richting nieuwe media. Je hebt (aantoonbare) kennis over de toepassing en het gebruik van onder meer Instagram, Vimeo, YouTube, Facebook, Twitter en LinkedIn. Je hebt (aantoonbare) kennis van en ervaring met de inzet van onder meer Facebook, Twitter, fora, blogs en content in het kader van webcare, zowel reactief als pro-actief.

Je hebt een goed gevoel voor maatschappelijke verhoudingen en bent van nature gericht op innovatievermogen. Je hebt een groot inlevingsvermogen en aandacht voor het opbouwen van duurzame relaties. Je kunt ingewikkelde onderwerpen eenvoudig en begrijpelijk verwoorden. Je hebt een open, positieve en vooral proactieve werkhouding en je bent servicegericht.

Je voelt je aangesproken door de toekomststrategieën van onze organisatie (meerjarenbeleid 2021-2024).

Wat hebben wij te bieden?
Een uitdagende baan in een sterk groeiende organisatie. Een werkomgeving waar geen dag hetzelfde is. Een gezellig team met enthousiaste collega’s, bijgestaan door een grote groep gedreven vrijwilligers. Een tijdelijk contract voor een jaar met uitzicht op een vaste aanstelling. Een breed scala aan werkzaamheden en projecten. Een markt conforme beloning.

Je sollicitatie kun je sturen naar directie@watersnoodmuseum.nl ter attentie van Siemco Louwerse (directeur Watersnoodmuseum). Voor meer informatie over de functie kun je hem bellen: 06 – 32 27 81 03.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.