Residentie Orkest: Contrabas

Het Residentie Orkest in Den Haag zoekt meerdere orkestspelers Contrabas voor een dienstverband van 50% of 75% | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 03-07-2023Het Residentie Orkest Den Haag, één van de meest innovatieve orkesten in Nederland, bewijst meer dan ooit dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis is. Het orkest is gevestigd in Amare, het nieuwe onderwijs en cultuurcomplex, in het hart van Den Haag. Naast de symfonische canon voert het orkest ook nieuw werk en cross-over programma’s uit. Het orkest is veelvuldig te horen op de grote podia in Nederland en diverse podia in het buitenland. In de rijke geschiedenis van het orkest waren dirigenten als Hans Vonk, Evgenji Svetlanov, Jaap van Zweden, Neeme Järvi en Nicholas Collon als chef-dirigent verbonden aan het internationaal opererende ensemble.

Anja Bihlmaier is sinds 2021 onze chef-dirigent en Richard Egarr en Jun Märkl zijn als vaste gastdirigent aan ons orkest verbonden.

Het Residentie Orkest is nadrukkelijk in de stad Den Haag aanwezig met openluchtconcerten en educatieve projecten op talloze scholen. Het orkest is steevast betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals de jaarlijkse Troonrede. Ook viert het orkest samen met de bewoners van (groot) Den Haag feestdagen zoals kerst, nieuwjaar, Koningsdag, Prinsjesdag en Divali. Belangrijk zijn de samenwerkingen met Haagse en nationale partners als het Nationaal Theater, Festival Classique, Paard, De Nationale Opera, Nederlandse Opera Academie en de omroepseries van AvroTros en NTR.

Het orkest werkt met talloze partners in de stad samen in het kader van maatschappelijke activiteiten met en voor de community.

Een van de speerpunten in de ambities van het Residentie Orkest is het educatieve beleid. Jaarlijks participeren meer dan 30.000 scholieren in educatieve projecten waarmee het Residentie Orkest dé aanjager van muziekeducatie is in Den Haag. Het orkest heeft daartoe een educatie- en maatschappelijk programma ontwikkeld voor alle leeftijden, waarmee het Residentie Orkest bijdraagt aan de sociale cohesie in Den Haag.

Het Residentie Orkest heeft per direct meerdere vacatures voor:

Contrabas

 • Aanvoerder Contrabas (75% met verplichting 2e stoel)
 • Plaatsvervangend Aanvoerder Contrabas (75%)
 • Tutti Contrabas (50%)

 

De functies
Als orkestspeler breng je naast uitstekend artistiek en technisch speelniveau ook een open en gastvrije houding mee. Wekelijks wordt een productie voorbereid en uitgevoerd. Daarnaast ben je inzetbaar voor (educatieve en maatschappelijke) activiteiten en optredens in kleinere bezetting.

Van de Aanvoerder en Plaatsvervangend Aanvoerder vragen we tevens dat je op inspirerende wijze leiding geeft aan je groep en taken uitvoert die bij de rol van (plaatsvervangend) aanvoerder horen, zoals actief deelnemen aan (aanvoerders)overleggen, sparren met het orkestmanagement, zorgdragen voor een actuele remplaçantlijst en zitting nemen in (proefspel)commissies.

Functie eisen
Het spreekt voor zich dat je je onderscheidt als contrabassist en beschikt over excellente vaardigheden als orkest- en ensemblemusicus. We verwachten van je dat je altijd goed voorbereid op het podium zit en de professionele etiquette die daarbij hoort hoog in het vaandel hebt staan.

Wij vinden het essentieel dat elke collega een ambassadeur voor ons orkest is en naast de collectieve podiumactiviteiten meewerkt aan educatieve en maatschappelijke activiteiten en producties in ensembleverband. Je kenmerkt je als een positief geëngageerde teamspeler die de juiste balans weet te vinden tussen eigenheid en het collectief.

Overige informatie
Om voor deze baan in aanmerking te komen, geldt de voorwaarde dat als je afkomstig bent uit een niet-EU-land, je moet beschikken over een onbeperkt geldige werk- en verblijfsvergunning voor Nederland. Als je deze niet hebt, dan kunnen we je sollicitatie niet in behandeling nemen. Bij benoeming vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Graag ontvangen we uiterlijk 3 juli 2023 je sollicitatie in de vorm van een volledig ingevuld sollicitatieformulier via onderstaande sollicitatiebutton. Een verwijzing naar een representatieve video is een pre, zeker voor de kandidaten die we nog niet kennen.

Het proefspel voor deze functie vindt plaats op dinsdag 5 september (voor- en eerste ronde) en woensdagmiddag 6 september (finale ronde) 2023. Verplichte werken:

 • Keuze uit een klassiek concert:
  • Karl Ditters von Dittersdorf, Contrabas concert E-groot, 1e deel met cadens en 2e deel;
  • of Johann Baptist Vanhal, Concert voor Contrabas  D-groot, 1e deel met cadens en 2e deel.
 • Keuze uit een romantisch concert:
  • S. Koussevitzky, Concert voor Contrabas fis-mineur, 1e en 2e deel;
  • of G. Bottesini, Concert voor Contrabas Nr. 2 b-mineur, 1e deel met cadens en 2e deel.
 • Sarabande uit de 1e cellosuite van J.S.Bach (alleen als wordt gespeeld voor de baan van aanvoerder en/of plaatsvervangend aanvoerder).
 • Nader te bepalen orkestpartijen, waarvan één partij in de finale samen wordt gespeeld met de aanvoerder.

Het proefspel dient in orkeststemming gespeeld te worden (A442). Duitse of Franse strijkstok zijn beide toegestaan.

De selectiecommissie behoudt zich het recht voor uit de schriftelijke sollicitaties een voorselectie te maken. Een sollicitatiegesprek maakt een belangrijk deel uit van de selectieprocedure.

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Sana van Iddekinge, Hoofd Personeel & Organisatie: sana.van.iddekinge@residentieorkest.nl of (070) 88 00 212.

Solliciteer!

Kijk voor meer informatie over het Residentie Orkest op www.residentieorkest.nl.